Site Meter

Feng shui i trädgården

Sturehovs slottstädgård


Läser en artikel i Hemträdgården nr. 4-2008 om Feng shui. Jag lånar lite av  Gudrun H Bengtssons text här.

Chi (ki) är den universella energin. När den får flöda mjukt och stilla skapar den harmoni i omgivningen vilket i sin tur skapar harmoni i människokroppen.

Yin och yang är beteckningen på motpoler, t.ex. det som lugnar ner - sätter fart, ger ljus - skugga, högt - lågt, runt - kantigt.
Allt i universum kan betecknas som yin eller yang.

Trä, eld, jord, metall och vatten är de fem elementen. De representerar energier med olika kvaliteter och de ska alla finnas representerade i våra liv.

Harmoni och balans i trädgården vill väl alla försöka uppnå och jag vet inte om det är lättare i en liten trädgård än i en stor slottspark. För mig känns det som en nästan omöjlig uppgift att skapa balans och harmoni i  hela denna stora park men jag försöker att forma den i både färg och form så att den inte ska bli obalanserad och oharmonisk i alla fall....!



I artikeln kan man läsa att ett hus helst ska ha stöd i ryggen av ett berg eller liknande och om det ligger på den öppen plats så är träd intill huset viktigt.

Entrén
När vi kliver in i trädgården via vår entré ska vi låta den larmande omvärlden lämnas utanför och harmonin i din trädgård ska genast kännas påtaglig. Entré betyder ´´Våra möjligheter i livet´´. En entré får inte blockeras för då stannar livet upp.

Röda växter ska tydligen locka god feng shui till sig och vid entrén skulle de då passa bra, bli välkomnande! Rött är kärlekens och passionens färg och i den röda färgen finns livets gnista. Hm...kanske man skulle ha mer rött i parken då....och inte gå och titta snett på de illröda Ingrid Bergmanrosorna nedanför borggården.

På framsidan av huset ska det vara öppet eftersom det är här som fågel Fenix som vill flyga fritt befinner sig. Fågel Fenix är en symbol för vår intuition, framgång och för att lyckas i livet. Därför är det viktigt att fågel Fenix, som outtröttligt söker efter lyckosamma möjligheter, inte blir blockerad av t.ex. buskar och träd. En öppen framsida bjuder förbipasserande på trädgårdens prakt.

Även om revirtänkande finns med i feng shui, med häckar och rabatter som omfamnar och skyddar huset, råder en viss öppenhet även inne i trädgården. Det handlar om att skapa bra flöden i trädgården så att chi ska kunna komma runt och röra sig. Har vi flöde i trädgården skapar det också flöde och energi i livet.

Vatten står för rikedom och överflöd och placeras bäst på framsidan av huset.

Feng Shi-tips för trädgården
  • Vatten vid entrén främjar förutsättningarna i livet
  • Röda blommor lockar god chi till din entrédörr
  • Gult väcker solen och glädjen i ditt liv
  • Plantera blå blommor där du vill finna ro
  • Slingrande gångar skapar framtidstro
  • Låt blå lyktor hänga under trädet, det ger bra feng shui i skuggan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0