Site Meter

Trädgårdsliv

15392-1982
Ansvarig utgivare: Klas Kihlberg
Vid flera tillfällen har jag hört av bl.a. Flitiga Myran att tidningen Trädgårdsliv skulle vara så fantastiskt. Jag blev lite misstänksam eftersom de jag hört detta av är designpersoner som kan snöa in på en rostig spik eller en gammal trasig kruka....!

Nu på trädgårdsmässan i Älvsjö hittade jag en monter där Trädgårdsliv presenterade sin tidning och jag fick äntligen tillfälle att se om den var så fantastiskt. Jag köpte nr. 2 från 2007 mest för det vackra omslaget och även den senaste numret som är nr. 1 - 2008.

Jag började att testa olika trädgårdstidningar och magasin förra året och började med alla tidningar som såldes i vanliga butiker och de testen blev ganska tråkiga då nästan alla tidningar liknade tant-veckotidningar.

Nu har jag börjat hitta specialtidningar inom trädgård och Trädgårdsliv är inte någon vanlig trädgårdstidning kan jag säga direkt. Det första man lägger märke till är papperskvaliteten, tidningen känns mer som en bok. Efter att ha läst och framför allt sett de galet vackra bilderna från reportaget om Generalife - den moriska trädgården i Spanien så var jag redan såld, det här är riktigt bra!



I vanliga fall blir jag bara förbannad på helsidesbilder i tidningar som verkar finnas där mest för utfyllnad men här är det bara så bra och vackert. Här slipper man det glansiga och glättiga pappret som de flesta tidningarna har och där de verkar vilja ha med hela färgskalan på varje sida. Här njuter man av nästan varje uppslag. Reklamen stör inte artiklarna utan finns bara på några enstaka platser.

Efter den första artikeln kommer små notiser och layouten är så bra att det inte blir jobbigt, det står bl.a. lite om utställningen Historisk vår och om årets perenn.

Ett smakprov ur boken Drömmen om en trädgård av Sanna Töringe får mig att planera nästa bokköp och här i tidningen visas samtidigt så vackra bilder att jag får lust att låta som Hannu Sarenström!
I boken förklarar hon en känsla av sin trädgård så här: Trädgården är ett ställe där man kan känna sig mycket stressad. Så kanske är det därför jag har den, som ett livslångt projekt i att söka stillhet. Att ha trädgård är att sitta på baksidan i kanten av gången, titta på blommorna och träna lättja.
En annan artikel handlar om en sådan där duktig människa som kan allt om lökar och är med i krokus- och cyklamensällskap i England....det blir jag bara trött av.

Boktips finns även i den här tidningen och det är bra och jag blir inte ens irriterad av nästa artikel som handlar om vårbruk i växthus och där de visar närbilder av trådkorgar i syrafast stål och vit kruka från Sturehofs Krukmakeri. I vanliga fall bläddrar jag fort förbi trädgårdsprylar men kanske att det är det tjocka matta pappret som gör allt så fint som får mig att stanna upp även här.

Artikeln om Sissinghurst får mig att stärka planen att snart besöka trädgården som är en av världens mest besökta. En nyhet för mig var att det kända gifta paret som skapade trädgården, Vita och Harold Sackville-West båda var homosexuella....! Oerhört vackra bilder finns här och man vill nästan klippa ur dem och använda som tavlor.

Som sagt, den här tidningen/magasinet/nästan boken...kommer jag att prenumerera på. 4 nummer om året kostar endast 180 kr. Det här är som vacker konst. Gör som jag, prenumerera nu och jag garanterar en fantastisk tidning. På hemsidan finns även en lista på platser där tidningen säljs i lösnummer.

Kommentarer
Postat av: Claus

Du skriver övertygande, slottsträdgårdsmästaren. Nu blir det till att handla ett lösnummer för att testa :-)

2008-04-12 @ 00:33:53
URL: http://lotten5.blogspot.com/
Postat av: sericea

Jag prenumerarar redan!
Förut hade jag Allt om Trädgård, men dom bytte redaktör eller nåt för ett tag sen o efter det så gick det utför med den tidnigen. Annars tycker jag det är ont om bra trädgårdstidningar, nån som har några tips?

2008-04-12 @ 07:57:56
Postat av: Anneli

Vad var det jag sa?? :)

2008-04-12 @ 09:01:05
URL: http://flitigamyran.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Claus: Gör det Claus!

sericea: Ska försöka testa alla som finns, har du tittat i min kategori ´´Trädgårdstidningar´´? Flera kommer senare.

Anneli: Hur kan man tvivla på en flitig myra?

2008-04-12 @ 09:04:57
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Trolda

Den måste så införskaffas! Tack för fin presentation =D

Trolda - godmorgon!

2008-04-12 @ 09:13:54
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Trolda

Och du - visst är det fint att drömma =D

Trolda - Always A Dreamer...=D

2008-04-12 @ 10:33:33
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Fundera grönt

Har köpt varje nummer sedan den kom. Gillar! :)

2008-04-12 @ 11:29:24
URL: http://funderagront.blogspot.com/
Postat av: Ulrika

Jag har testat två nummer och ja jag imponeras av bokkänslan och vackra bilder men jag tycker inte annars att den utmärker sig mot andra trädgårdstidgningar. Kanske jag borde pröva den på nytt.

2008-04-12 @ 15:02:35
Postat av: Åsa!

Ja, kanske en tidning som äntligen sticker ut lite? Ska man tro hemsidan ska den ju finnas på Pressbyrån, undrar just om det även gäller i våran sportinriktade Pressbyrå? Trevlig fortsättning på helgen!

2008-04-12 @ 16:29:31
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Fortsatt trevlig helg till alla!

2008-04-12 @ 17:16:57
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ronja

Visst är den "snygg"? En ren njutning och precis som du skriver känns det lite som att läsa en bok.

2008-04-12 @ 21:15:51
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Ninnie

Snygg ....javisst...jag gillar matt papper!

MEN....den stinker!



....och jag tycker faktiskt att det vackra, matta, stinkande pappret gör den ohanterlig!

Köpte de första 4 numren, men sedan gav jag upp, trots de vackra reportagen!

Tycker det är mera vackra bilder än information och inspiration!



Retar mig också på helsidesbild på vackra träskor som man måste åka till Stockholm för att köpa! (se sidan 49 i nr 2/08)



Men mest av allt...jag står inte ut med stanken ifrån pappret!

2009-01-27 @ 16:28:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0