Site Meter

Äppelutställning vid Brunnsvikens trädgård

Brunnsvikens trädgård ligger invid Ulriksdals slott och är en liten men fin handelsträdgård. På andra sidan Ulriksdals slottspark ligger den mycket större Ulriksdals slottsträdgård (som inte har något med slottet att göra utan är TV-Rappnes trädgård) där både sortimentet och besökarantalet är mycket större än den här lilla trädgården. Men det känns lugnt och trevligt här och det är mycket fint ordnat både inne i butiken och ute i plantskolan.
Den här helgen var det äppelutställningen som lockade mig hit.

15392-1198
15392-1200
Visst är det irriterande att skärpan är så dålig att man inte ser sortnamnen?

15392-1197

Utställningen och det var inte speciellt mycket folk när jag var där. Det visades ändå ganska många sorter och det är alltid intressant att försöka gissa sorter innan man ser på skyltarna. Inser att det är ungefär samma djungel bland sorter som det är med rosor.....mycket svårt att identifiera. De vanligaste sorterna funkar men alla dessa lokala sorter är ju omöjligt att kunna. Den kända pomologen Görel-Kristina Näslund som skrivit böcker om äpplen ska vara på plats hela helgen men jag såg henne inte.

Lite kul var att Hörningsholm fanns här, sorten som kommer från slottet med samma namn och som ligger i våra trakter i Sörmland. Sorten är beskirven 1862 i Svenska trädgårdsföreningens årskrift. På Hörningsholm uppger man att sorten skulle vara en kärnstam. Sorten är nu sällsynt, ett gammalt träd finns kvar i trädgården vid Hörningsholms slott......undrar om jag ska fråga där om några ympkvistar.

  • Begav mig sedan till Drottningholms slottspark för årets absolut sista trädgårdsspaning i Sverige. Lägger ut den i morgon tror jag.

Kommentarer
Postat av: sericea

När jag jobbade på Botan tog jag med ett äpple från min pappas trädgård för sortbestämning hos deras äppelexpert. Han kom efter många om och men fram till att det var Worcesterparmän, en gammal och numera ovanlig sort. Worcesterparmän och James Grieve är grunden till Katja. Lite intressant äppelinfo :o)

2007-10-06 @ 16:15:57
URL: http://meramest.blogspot.com/
Postat av: sericea

Även sorterna Mio och Discovery har sitt ursprung från Worcesterparmän.
ojoj, ett stycke historia på tomten!

2007-10-06 @ 16:26:47
URL: http://meramest.blogspot.com/
Postat av: Marie

Gott med äpplen. Åkerö, Röd Gravensteiner och Signe Tillish är mina favoriter. Det sattes ett ST i våras i föräldrarnas trädgård och i år redan gav det 18 fina äpplen. Vi var tvugna att radda dom från skatorna och rådjuren...
Just nu gräver vi (mamma & jag ) om en gammal gammal rabatt...hur tätt som helst och bara rötter. Det ska bli skoj imorgon när vi planterar utvalda delar igen i ny fin jord.
Visst är det så att pionrotknölar kan ta sig??
Hittade långa utlöpare och bulber.

2007-10-06 @ 17:59:56
URL: http://kaffekopp.blogspot.com/
Postat av: Inkan

VART köper man Åkerö idag? En åppelsort jag jagar varje år. Verkar inte vara populär.
Moderträdet finns fortfarande kvar på Åkerö (slottet) där min anfader Anders (Andreas) Macklin pysslade lite om det -fast mest var han kammarherre till Tessin.
Ett äpple med historia:)
Jag har alltså

2007-10-07 @ 19:13:07
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

sericea: Intressant.
_____________________________________________________
Marie: Åkerö och Signe Tillish hör till mina absoluta favoriter. Visst kan du plantera pionknölar, kom ihåg att inte plantera dem för djupt bara, då vill den inte blomma.
_____________________________________________________
Inkan: Det var länge sedan jag såg Åkerö i butiker. Åkerö är nog det godaste äpplet jag vet men tyvärr sitter det på ett hopplöst dålit träd som drabbas lätt av fruktträdskräfta och andra sjukdomar, trädet blir stort och grenarna växer rätt upp och det är hopplöst att beskära det som man vill ha det. Ett Åkeröträd ska egentligen växa så fritt som möjligt. Ett sådant träd är helt ointressant för odlare som idag beskär sina träd maskinellt. Det tar även många år innan trädet ger frukt....vi hinner inte vänta så länge idag. Nu strävar vi efter träd som snabbt ber frukt och träden är ofta i dvägform. Tråkigt!

2007-10-07 @ 19:48:51
Postat av: Anonym

Åh så vackert och gott för ögat! =D blir riktigt, riktigt sugen...=D
Trolda - kramar!

2007-10-07 @ 20:06:43
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Trolda: Ja ett äpple om dagen ska man ju äta. Fint att höra från dig.

2007-10-07 @ 20:16:13
Postat av: Marie

På Julita gård i Sörmland finns ju en hel del äppelsorter i en artbank, om jag inte minns fel?

Ympkvistar går nog att finna iallafall...

"Äpplen har odlats på Julita Gård under en lång tid. Redan på Gustav Vasas tid var Julita känt för sina fruktodlingar. Men riktigt när äpplen började odlas här på Julita vet man inte. Att Saba kloster hade fruktodlingar kan vi vara tämligen säkra på. Efter reformationen och ända in på 1900-talet dominerade slott och herresäten fruktodlingen i Sverige. På Julita finns Nordiska Genbankens levande arkiv för utvalda sorter från Mälarområdet."
http://www.nordiskamuseet.se/julita/

2007-10-08 @ 20:10:15
URL: http://kaffekopp.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Marie: Jo jag var där förra året och tittade. Det är en mycket fin plats. Titta påå min trädgårdsspaning - http://gardener.blogg.se/spaning/200706142256_julita_grd.html

Ha det gott

2007-10-08 @ 20:27:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0