• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Rockdust

    15392-1384
    Rockdust är ett fint grus med mineral- och spårämnen som kommer från en finmald vulkanisk basalt som utvinns från en gruva på det Skottländska höglandet. Paret Cameron och Moira Thompson har funderat ut den här idén och förverkligat den.

    15392-1375
    Paret Cameron och Moira Thompson har funderat ut idén med Rockdust och har förverkligat den.

    Rockdust innehåller höga halter av ca 50 mineraler och spårämnen som växter och människor behöver. På flera platser med utarmad och dålig jord har Rockdust visat mycket bra resultat och återskapat bördig jord och bra grödor. Grönsaker och rotfrukter blir tydligen större och kraftigare än vid traditionell odling och dessutom ska smaken bli bättre.
    Rockdust ökar också det microbiologiska livet i komposter.

    Är det här sant eller ännu något som poppat upp i media och som inte fungerar i verkligheten? Läser man artikeln som fanns i SVD 2006 så blir man ju mycket nyfiken och så här säger Moira Thompson i en intervju:

    ´´Men om rockdust
    är så bra, varför har ingen kommit på det förr?
    - Jag tror att lösningen är för enkel, säger Moira. Folk tror inte att det är sant. Dessutom är dagens forskare så hårt specialiserade på ett smalt område att ingen längre ser helheten´´


    15392-137915392-1380
    Lars Ångström på Wiksunds trädgård.

    Wiksunds trädgård
    Rockdust finns att köpa på Wiksunds trädgård på Färingsö utanför Stockholm. Jag besökte trädgården och träffade Lars Ångström som tidigare varit riksdagsledamot för miljöpartiet. Han berättade att de sålt mycket av Rockdust under det år som produkten funnits här i Wiksundsträdgård. Köpare har varit bl.a. två trädgårdsföretag här i trakten., men även privatpersoner som senare berättat om fantastiska resultat vid odling av grönsaker och rotfrukter. Även Lars och hans fru trädgårdsmästare Katarina Ångström Isacsson har provat Rockdust och kan intyga att det är mycket effektivt. Nu gäller det att få den stora massan av trädgårdsmänniskor att bli intresserade av Rockdust för att främja miljön och för att få riktigt bra odlarresultat.

    15392-1385
    Bilden visar Lars och Katarinas trädgårdsland på Färingsö i september och är Sveriges första visningsträdgård som använt Rockdust.


    Rockdust ser ut som ett ganska fint dammigt grus och det ska myllas ner i jorden nu på hösten, ca 2-3 kg/kvm och då ska det finnas kvar i jorden i fem år. En 20-kilos säck kostar 275 kr och jag köpte två säckar till slottsparken på prov. Det ska helst ner i jorden nu i höst så att jag får be J om hjälp på tisdag att lägga ut det i landen och på test även bland perenner. Det ska bli mycket intressant att se resultatet nästa år.
    Länk till ett inslag om Rockdust i Rapport 29 oktober 2007 här.

    Det ska tilläggas att det finns många tvivlare här i Sverige bland både forskare och trädgårdskunnig folk i övrigt som menar att det är sällsynt att det är mineralbrist i Svenska jordar.
    Efter att ha läst kritiken blir jag nog ännu mer misstänksam........


    Det var regnigt och skitigt efter de krokiga grusvägarna på Färingsö ut till trädgården men jag såg att det var en vacker plats som säkert är ljuvligt vacker under vår och försommar.

    På hemvägen stannade jag vid kära gamla Brostugan och åt lunch vid de smala borden.

    Länk 1
    Länk 2
    Länk 3




    Dagens trädgårdsbok - Jord och kompost

    Gödsling och jordförbättring på naturens villkor.

    15392-1381

    Författare och foto: Harald Kratschmer
    Förlag: ICA Bokförlag
    Utgivningsår: 2000
    120 sidor

    Det här är kanske en tråkig början om man ska presentera trädgårdsböcker men samtidigt känns det som det självklara valet. Det spelar ingen roll vilka växter eller vilka fantastiska idéer man har, inte heller hur duktig man är att komponera vackra planteringar om man inte har en bra jord som grund.

    Att plantera i riktigt bra mullrik jord är en skön känsla likväl som det är en plåga att plantera växter i alltför tung eller för lätt jord då man vet att plantorna inte kommer att må bra på platsen.
    Alla som kämpat i trädgårdar en tid vet redan det här men för nya trädgårdsodlare bör man först och främst göra ordning platsen där växterna ska bo innan man shoppar loss på plantshoppen.

    Den här boken visar på ett mycket bra och pedagogiskt sätt hur man bygger upp en kompost från grunden. Ett smakprov på andra kapitel är:
    • Täckodling
    • Växtnäring
    • Att gödsla rätt
    • Jorden
    • Gröngödsling
    • Markfysik
    • Markbiologi
    Boken har en bra layout och är lättläst, det blir aldrig så jobbigt som det lätt kan bli när man ska lära sig om jord och kompostering.

    Dagens trädgårdsbok

    15392-1378

    Funderar lite om jag skulle börja presentera en trädgårdsbok ur min samling lite då och då. Har ju lite tid över nu. Även om jag inte kan ´´data´´ så mycket på grund av armproblemet men jag får lära mig skriva med vänster hand lite mer.
    Jag gör ett försök i alla fall och börjar väl i helgen....hoppas jag.

    Ambres - en död talar

    Någon som såg dokumentären Ambres - en död talar?
    Så här presenteras filmen:

    Regissören Anders Grönros har under ett och ett halvt års tid filmat snickaren Sture Johansson och hur ett annat medvetande påstås ta över Stures kropp. Ambres säger sig vara 3 000 år gammal, komma "från andra sidan" och vilja förmedla en viktig kunskap om människan, livet och döden.

    Vad ska man säga om det här då? Hur mycket jag än vill tro att en vis person som levt i tretusen år talar genom en snickare.....så kan jag bara inte. Detta är en bluff.
    Men bortsätt från bluffen.....jag tycker att det är ganska ointressant om den är en död eller en levande som talar, talaren är en fantastisk berättare och det är sällan man hör så kloka ord berättas så vackert. När han talar om den ´´totala kärleken´´ som är så stor att när man försöker förklara den med ord så tappar vi kontakt med den.....så är det är stort!

    Jag tror att det här är en intelligent man som har egenskaper och en gåva som en predikant, att försöka få oss att leva ett bättre liv. Jag vill verkligen inte tro att det enbart är en blåsning..

    Jag vill gärna veta vad andra tycker. Dokumentären går i repris idag 15.55 på SVT 2. Annars kan man se den via länken här ovan.

    Uppdatering
    På Ambres hemsida kan man läsa om Sture Johanssons Ambres kurser på Sturegården AB i Torsby. En kurs på 8 dagar kostar 7 500 kronor. Man kan också beställa DVD och böcker.
    Smart affärsidé Sture.....
    Jag såg lite av filmen en gång till....och jag träffades inte på samma sätt som när jag såg den igår, nu var det omöjligt att känna att något han säger hade någon mening. Sture kommer väl snart att granskas av ´´Uppdrag granskning´´ eller så sätter man Aschberg på honom. Jag måste ha varit ovanligt mottaglig för predikningar igår....

    Problemet med armen bara fortsätter (lite sjukdomsprat igen...) och nu går jag till husläkare, ortoped, sjukgymnast, arbetsterapeut och på akupunktur. Vet inte vad som väntar härnäst....psykolog eller varför inte Ambres?


    Stillhetens hav

    Besökte min barndomsstad Norrtälje idag. Hälsade på familjen.

    15392-1373
    Norrtäljeån....hm...nu har jag tagit en vinterbild till bloggen i alla fall, det är ett undantag!
    Detta är en vår-sommar-höstblogg vad gäller bilder.


    • Dagens fundering - Kina har börjat utforska månen, en dröm som kinser har haft i tusen år. Länk. Det känns som om det finns andra spännande platser att utforska. Det är 38 år sedan Armstrong och Aldrin landade i Stillhetens hav och stannade ett dygn på månen. Den senaste månlandningen ägde rum 1972.
      Nu sägs det att Kina vill ha folk på månen före 2020. Vad kostar detta kalaset tro....och till vilken nytta?
    • Dagens musik: Corelli, Conserto no. 11 in B Flat Major - Sarabanda:Largo

    Platan - Platanus acerifolia

    Platanus x hispanica. Det här exemplaret som finns i Visby botaniska, är en av Sveriges största plataner och planterades 1855.
     
    Visby botaniksa trädgårds stora platan i oktober 2017
     
     

    Hybridplataner ser man ofta som gatuträd i södra Europa och ofta tror man att det är en lönn, men om man sänker blicken till stammen och barken så ser man skillnaden. Platanen har en tunn, fläckig och grå flagnande bark.
    Hybridplatanen kan bli 35 meter högt och får en vid krona. Den är vanlig som gatuträd av den anledningen att den är okänslig mot föroreningar.

    Just hybridplatanen är oerhört livskraftig, den behöver inte mycket jord i ungdomen och växer lätt en meter om året i starten. Plataner bör beskäras varsamt då de har en mycket vacker krona men ibland ser man hårt hamlade träd efter gatorna i vissa städer. Bladen är stora och handflikiga, i juni blommar trädet med gulgröna små blommor. Frukterna är bruna och ungefär 2-3 cm och hänger kvar på trädet hela vintern. 
     
    I Sverige kan man odla plataner upp till skyddade lägen i stockholmsomårdet, där det finns ett ganska stort exemplar i Humlegården. Även i Grönslandsparken i Kista finns platarer.
     
    I boken Träd i Stockholm, läser jag: Till Sverige infördes plataner under den senare hälften av 1800-talet. Under de kalla vintrarna på 40-talet förs ett stort antal plataner bort i Skåne medan däremot de gotländska platanerna klarade vintrarna.

    • Platanus x hispanica/Platanus x acerifolia/Platanus x hybrida - hybridplatan. Kan bli 35 meter hög. Det här är ett av de vanligast gatuträden i Europa.
    • Platanus orientalis - härstammar från Grekland och Turkiet, den har djupare flikiga blad än de övriga platanerna. Möligen en av föräldrarna till hybridplatanen som den liknar mycket. Kan bli 30 meter högt.
     
     

    Platanus x acerifolia i Humlegården 18 juli 2015



    Visby botaniska 2009
     
    Platan i Basel, Schweiz i december 2018

    .

    Vägen

    Nog finns det mål och mening i vår färd .........
    (Karin Boye)

    15392-1372

    I rörelse

    Den mätta dagen, den är aldrig störst.
    Den bästa dagen är en dag av törst.


    Nog finns det mål och mening i vår färd -
    men det är vägen, som är mödan värd.


    Det bästa målet är en nattlång rast,
    där elden tänds och brödet bryts i hast.


    På ställen, där man sover blott en gång,
    blir sömnen trygg och drömmen full av sång.


    Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
    Oändligt är vårt stora äventyr.


    Mandelmanns paradis - Djupadal

    15392-1367

    15392-1369Gunnels gröna på SVT handlade senast om familjen Mandelmanns paradis på Österlen. Se programmet här. Det är verklien en fantastisk plats de hittat, så nära drömmen om den perfekta harmonin i tillvaron man kan komma. Gustav och jag var kurskamrater på Säbyholms trädgårdsskola 1990 där jag gick ett år då jag hade skadat mitt knä och passade på att plugga lite.

    Under studierna kunde jag konstatera att Gustav och jag hade helt olika inriktningar inom trädgårdsyrket och kom inte att bli så nära vänner på skolan.....men hans sätt att vara glömde jag inte. Det kändes som om han och hans familj levde i ett tidigare århundrade. Hans lugn och trygghet fanns redan då......nu ser det ut som om han är tryggheten själv där på gården Djupadal. Ibland tar han fram dragspelet eller fiolen och spelar lite för att förstärka idyllen ytterligare. Hemsidan till Mandelsmanns trädgård.




    Som den förvirrade och oroliga själ i huvudstaden som jag är blir jag oerhört imponerad av att någon i dagens stressiga och hårda samhälle kan kan lämna storstaden och hitta ett sådant här sätt att leva, visserligen krävs ett ordentligt kapital för att köpa ett sådant här ställe.....men ändå! Jag kommer absolut att besöka familjens trädgård i Rörum nästa sommar.



    Gårdsbutiken håller öppet fredagar och lördagar 10-18 från juli till sista helgen i september.


    Hoppas att det är ok att jag använde några bilder från er hemsida Gustav....om du hittat hit till min blogg.



    15392-1368


    Detta kan man läsa om gården i Rörum på hemsidan.

    Mandelmanns trädgårdar är ett jord- och skogsbruk om som alltsedan starten 1997 drivs ekologiskt enligt KRAVs regler.

    Vi som bor och arbetar här på gården Djupadal heter Gustav och Marie Mandelmann. Vi har fyra barn varav tre är i skolåldern.

    Den huvudsakliga inriktningen är uppfödning av lamm till slakt, gården har ca 120 tackor av köttras, huvudsakligen svea-rasen (korsningsras mellan texel, finull, mjölkfår mm). Gården är självförsörjande på både grov- och kraftfoder.

    Övriga djur på gården är rödkullekor, linderödsgrisar och värphöns. Dessutom har vi två border-collie vallhundar, Saffran och Muskot, som hjälper oss i det dagliga arbetet med fåren och skånska råttehunden Siri som är bra på att fånga möss och sorkar. Hönsen lever i tre stycken mobila hus som flyttas runt där de bäst behövs för stunden.

    15392-1373

    Anonyma bloggmissbrukare

    - Hej jag heter Slottsträdgårdsmästaren och jag är bloggmissbrukare
    - HEJ SLOTTSTRÄDGÅRDSMÄSTAREN!

    Det känns som om jag lever mitt liv i en blogg för tillfället....som att jag ska berätta vad jag gör alla dagar i veckan. Snart behöver ingen fråga hur jag mår eller vad jag gjort.
    - Jo jag såg det på bloggen. Det har jag hört många gånger.
    Det är skitkul men lite skrämmande....eller?  Jag vet inte vad jag ska tycka. Det blir en vana att sätta sig och skriva ett inlägg varje dag.....eller ovana.
    Jag har haft vissa funderingar kring det här med bloggandet nu igen. Det handlar inte om att jag ska sluta men det känns en aning krystat att trädgårdsblogga på vintern. Det blir mest tillbakablickar och annat som jag inte haft någon tanke på att ha med på denna trädgårdsblogg.
    När man börjar skriva om sina sjukdomar eller sin sinnesstämning så har i alla fall jag spårat ur en aning, det finns andra bloggar för sådant. Nu på vintern gäller det att hitta en balans mellan dagens växt, Europas träd och en aning personliga inlägg om film, resor,  musik, mässbesök eller någon utställning av något slag. När trädgårdssäsongen börjar igen är det lättare att hitta något av intresse att skriva om. Däremot tycker jag om att läsa de tiotalet bloggar jag läser varje dag....även om det inte handlar så mycket om trädgård nu, kommer på mig själv om att läsa om kakrecept och virkning.....!  Jag kanske måste hitta några bra fotbollsbloggar den här årstiden i stället.

    15392-1372
    Det hämmar skrivandet något då antalet bekanta som läser bloggen ökar, även om jag tycker det är kul att fler hittar hit. Att skriva blogg är inget konstigt idag nu när t.o.m. Magnus Uggla skriver 3-4 inlägg varje dag och visst är det ett bra sätt att synas och en perfekt plats att uttrycka åsikter på eller bara skriva sin dagbok för sig själv och hoppas att någon annan tycker att det är intressant att läsa.
    Förr skev jag  vanlig dagbok utanför internet i vissa perioder...både trädgårdsdagbok och en personlig dagbok och ibland kan jag sakna det där att skriva av sig när man har problem eller när man bara har händelser som man vill spara i skrift.
    På bloggen måste man tänka att inläggen ska läsas av antingen bekanta eller av helt okända människor och då vill man förmedla något av värde, vara rolig eller lägga in vackra bilder. Tittar jag tillbaka på de här två och ett halvt åren som jag bloggat så vill jag helst radera hälften, herregud....allt är ju sökbart på internet, ibland undrar jag hur Google rankar träffarna, det har hänt många gånger att jag sökt på en växt eller något om trädgård och fått träff på mina egna inlägg!

    Bild i Svenska Dagbladet 7 december
    Nu ska jag snart slå igenom stort i mediavärlden då en bild från trädgårdsspaningarna ska finnas i Svenska Dagbladet den 7 december....visserligen bara i en bilaga från SKANSKA och bilden blir stort som ett frimärke...men ändå, det är ju oerhört stort!
    Jag fick ett mail från en formredaktör som frågade om hon fick låna en bild från en spaning i Centralbadets trädgård. Nu har jag nått mitt mål i livet......jag kommer att finnas i SVD.

    Finns det flera bloggare som har samma funderingar som jag??


    Dimmig junimorgon

    15392-1366
    Stanwell Perpetual

    Efter två och ett halvt års bloggande:
    • 693 inlägg
    • 2902 kommentarer (med mina egna svar)
    • 1366 bilder
    Väntar bara på att utrymmet ska ta slut....



    Grogarnshuvud

    15392-1363
    15392-1361

    Energilös

    15392-1359
    Till kinesisk meditativ svävande musik fick jag mina nålar idag och det kändes riktigt bra. Förstår inte hur jag kan tro på detta men jag tror att jag litar på de tusenåriga traditionerna från Kina. Zonterapi ingick också och I sa att jag var helt uttömd på energi. Dags att börja ladda.

    15392-136115392-1360

    Magnus Uggla flyttar sin blogg till Aftonbladet
    Jag var förste biljettreserv till Winnerbäcks konsert ikväll.....men den ordinarie dök upp.

    En av sex

    En av sex svenskar tror att Sverige tar EM-Guld.....herregud....hur ofta ser dessa människor på fotboll. Sverige har ju ett helt hopplöst dåligt lag just nu. Vi tror helt plötsligt att vi är bäst i Europa när vi slagit Lettland!!!!

    När vi var i Italien och såg Albinoleffe i serie B så framstår den matchen som den berömda gamla holländska totalfotbollen i jämförelse med kvällens match. Vi har en spelare av klass och han gjorde en bra match ikväll. När han spelar hemma i Milano med sitt Inter växer han till en riktigt bra fotbollsspelare då han har en omgivning som är något bättre än Kim Källström mm.
    Dags att bygga ett nytt landslag snart...med en ny förbundskapten.

    Omröstningen har skett på Aftonbladet.

    Dags för nålarna igen

    Det ser ut som om armproblemet blir värre än befarat. För ett år sedan fick jag akupunktur då jag skadat mitt knä. Efter flera behandlingar blev jag bra i mitt skadade knä....så bra man kan bli i ett trasigt gammalt knä men värken försvann. Om det var på grund av akupunkturen eller inte det kommer ingen att få svaret på. Men jag fick förtroende för kvinnan som nålade mig. Se här och här vad jag skrev förra året.

    Den här värkande armen som fått diagnosen ´´tennisarmbåge´´ sätter stopp för arbete för tillfället men jag kommer att göra allt som står i min makt att bli bra så fort som möjligt och det gäller nu att hitta uppgifter som jag klarar av. I morgon startar en ny behandling med nålar och i nästa vecka ska jag få ett stöd för armen hos arbetsterapeuten.
    Det känns som om jag går sönder varje höst och det får en att börja tänka på framtiden.

    Ha det så fint i Barcelona dotter, vi kommer att se samma match på lördag. Jag i TV-soffan och du på underbara Camp Nou. Vad sa vi....3-0 till Barca?


    Den lervällingsbruna vardagen

    Nu är det inte min vardag som är lervällingsbrun....den har helt andra färger. För ett tag sedan besökte jag utställningen om BellmanStockholms stadsmuseum. 1700-talet var en märklig tid i huvudstaden, när stadens invånare levde i djupaste misär så levde hovet med Gustav III i spetsen ett lyxliv men influenser från Frankrike.
    Kontrasterna var alltså stora där fattiga och trasig människor levde intill högadel och hovets folk.

    15392-135315392-1352

    15392-1354Man kan läsa på stadsmuseets hemsida:
    Det handlar om snusket i rännstenen och på bordellerna, hovets rastlösa lyxliv och den grå, eller snarare lervällingsbruna, vardagen.

    På utställningen fanns många tavlor av Johan Sevenbom. Det är helt fantastiska bilder han målat, kanske en aning förskönade men man ser även den fattiga biten av staden.
    Jag blev inte så träffad av utställningen utan jag blev i stället ganska äcklad av högadeln och alla kråsiga kläder som visades upp i samma rum som de svältande stadsbornas liv.
    Ibland kan man ju tycka att 1700-talet var en spännande tid med vacker musik och konst men klasskillnaden var oändligt mycket större då än nu. Bellmans muntra fyllelåtar i all ära men det kändes ganska ok att kliva ut på Södermalmstorg i november 2007.
    Utställningen finns på stadsmuseet till 31 augusti 2008.

    15392-1355
    Det var förbjudet att fotografera här på utställningen.......



    Kejsarträd - Paulownia tomentosa


    Kejsarträd i Monets trädgård i Giverny den 18 maj 2015
     
    Kejsarträdet har mycket stora blad och stora rörformiga, violetta blommor, grova rödtonade kvistar som är tätt prickiga av lenticeller. Bladen kan bli 45 cm långa och 25 cm breda, hjärtlika med lång utdragen spets. Trädet kan bli upp till 25 meter högt och kommer från Kina men är även planterad som prydnadsträd och ibland som gatuträd i södra Europa.
    Kejsarträdet blommade när jag var i Italien i maj och det var mycket vackert. Det blommar på bar kvist, vilket gör att trädet blir så iögonfallande under blomningen.

    I De badande vännernas trädgård (Visby botaniska) finns ett exemplar. I Träslövs arboretum i Varberg och även i några privata trädgårdar i södra Sverige finns den också. Jag skulle gärna vilja se trädet blomma i Visby och om någon på Gotland läser detta (det kan finnas någon) så skulle jag bli mycket glad för ett foto när de blommar på våren eller försommaren.
     
     
    Uppdatering 20 maj 2019
     
    Trädet blommar väldigt fint vid Hornstull i Stockholm och jag fick via mail även veta att det finns två stycken som var i knopp i Uppsala vid järnvägsstationen.
     

    Hornstull i Stockholm den 20 maj 2019


    Visby botaniska 2009



    Här finns Kejsarträd i Sverige:
    • Kungsparken i Malmö
    • Lilla Torg i Malmö
    • Träslövs arboretum i Varberg. Blommade den 21 maj 2009.
    Google

    Drömmen om ljus och värme

    15392-135815392-1359

    Långpromenad på Djurgården idag för att hålla mig i form, halvt sjukskriven för armen. På en kaj ute på Djurgården var jag nära att kapa en skuta som skulle kunna ta mig till en varmare och ljusare plats.
    Här nedan är några bilder från slottsparken nu i november:

    15392-1354

    33 dagar kvar till vintersolståndet.
    122 dagar kvar till vårdagjämningen

    Hm....nu är jag kanske lite för negativ....jag fick förbi Astrid Lindgren-statyn vid Junibacken där ute på Djurgården och i den bok hos sitter och läser ser man textraden ´´Jag ser ljuset !´´ Även om det handlar om något helt annat så vet man ju att ljuset kommer åter...som sagt om 33 dagar vänder det och ljuset kommer sakta men säkert tillbaka till oss.

    15392-1360
    Favoritcafé på Djurgårdsslätten, Lilla Parkkaféet. Stilla gammal jazzmusik från 40-talet och den gamla inredningen gör att det blir hemtrevligt här. Se bara de gamla golven.

    Jag lånade dessa rader från Thomas H:s blogg.

    Man måste leva utan att förtröttas, se framåt och livnära sig på de levande förråd som glömskan och minnet gemensamt producerar. /Boris Pasternak

    Akleja - Aquileiga




    Akleja tillhör de där blommorna som man tycker lite mer om än sina grannar i planteringarna. De blommar under sommarens vackraste tid och den vanliga Aquileiga vulgaris är den som jag tycker allra bäst om, speciellt när de är vita eller ljust blå.
    Den vanliga aklejan finns förvildad i Sverige och då ofta i närheten av gamla torp.
    • Höjd - 50-80 cm.
    • Blomningstid - juni, juli
    • Jord - Lätt, näringsrik jord i soliga lägen.


    Aquileiga vulgaris är mycket härdig och frösår sig lätt. Färgerna går i blått, vitt eller rosa. Den är inte så hållbar som snittblomma.....men de flesta blommor är ju vackrast ute i trädgården eller i naturen. Det finns flera hybrider att köpa i handeln med olka färger och sorten ´Plena´ har fyllda blommor.
    Vi har den i flera planteringar tillsammans med löjtnantshjärta, trädgårdsiris mm. Jag tycker nog att den är som allra vackrast på en äng tillsammans med våra vilda blommor.







    Andra arter av akleja är:
    • Alpakleja (Aquileiga alpina) - 30-50 cm hög och blommar i maj-juni och finns endast i blått. Den härstammar från Schweiziska alperna.
    • Pastellakleja - (Aquileiga caerulea-hybrider) - 50-80 cm och blommar i juni-juli och finns i mängder av färger. Den härstammar från Klippiga bergen i Nordamerika. Den frösår sig lätt men sorterna är inte frökonstanta och kan se ur hur som helst.
    • Japansk akleja (Aquileiga flabellata) - Endast 15-30 cm hög och blommar i maj, juni. Den är tvåfärgad blå och vit.
    I slottsparken brukar jag samla fröer från aklejorna och kasta ut i våra stora planteringar.....den är välkommen att blommar var som helst egentligen. Småplantor som hamnar i gruset brukar jag också ta hand om och planter ut där jag vill ha dem. Så ett tips är att fylla era trädgårdar med denna vackra blomma.



    Resor

     
     
     
     
    Utlandsresor 2018 - 
     
    Utlandsresor 2013 - 2017
     
    Utlandsresor 2010 - 2012
     
     

    Tankar i november.....om januari.

    Nu har vi avverkat 17 mörka novemberdagar och det är just så mörkt och stilla som november brukar vara. Mitt tidigare inlägg där jag skrev att vi rusar fram i den stillastående evigheten stämmer inte på mig just nu.
    Det känns snarare som om jag står helt stilla i den stillastående evigheten och funderar vilken väg jag ska ta och vad som ska hända.
    15392-1340
    Just nu tror jag att jag behöver den första januari 2008 för att få starta om, smida nya planer och sätta upp nya mål, november och december känns bara som en lång avslutning.


    15392-1336I januari kan man börja planera både framtid, fritid och arbete igen. Man tar fram frökatalogerna och man håller utkik efter trädgårdsmässor. Ljuset börjar återvända, våra stannfåglar börjar planera för familjebildande och börjar vissla efter varandra. Man börjar planera semestern och resor och lite längre fram börjar man leta vårtecken i trädgård och natur.
    Om 44 dagar startar vi om.......


    Toscana 1999

    15392-1324

    15392-1325Det finns många fördelar med att jobba i företaget där jag jobbar (en och annan nackdel finns det säkert också....). En av fördelarna är att vi vissa år beger oss ut på långresa. Andra året som jag jobbade i slottsparken åkte vi på en fyra dagars resa till vackra Toscana. Det blev en fantastisk resa till det vackra landskapet.
    Vi landade i Bologna där vi blev hämtade med buss som tog oss till Florens. Jag älskar Italien och Toscana men av någon anledning föll 15392-1329jag inte helt för Florens. Kanske att jag haft för stora förväntningar. Visst var det fantastiskt att se alla historiska platser som vi blev guidade till men det var ett oerhört högt tempo i staden. Trafiken var hård och det varnades för ficktjuvar, vi fick ha våra ryggsäckar på magen, ryggsäckarna hade vi fått innan resan, fyllda med diverse prylar som var bra att ha under resan.

    Det var den 12 maj och robiniaträden efter vägarna blommade som bäst. Vi bodde på Park Hotel i Siena och första kvällen blev vi bjudna på en fin middag på hotellet.

    Nästa dag gick vår beställa buss till Castello Banfi söder om Montalcino. Efter en oändlig resa på gropiga slingriga vägar kom vi till en av världens fem största vinfabriker. Det var mycket intressant att se vintillverkning i stor skala men det var ju inte direkt vad man tänkt sig en vingård i Toscana. Det man tänker sig är ju en mindre gård med vacker omgivning och gamla dammiga mystiska vinkällare. Här var det vinfabrik som gällde. Vi såg också produktionen av balsamvinäger.
    Efter den guidade visningen gick bussen upp till slottet Banfi där det väntade femrätters lunch och vinprovning. Vi handlade också en hel del vin i butiken.
    Utanför slottet såg jag hur olivträden beskars, de kunde säkert sin sak men det såg lite bryskt ut för en trädälskare.

    15392-1330Castello Banfi

    På hemvägen stannade vi vid den vackra romanska kyrkan Sant´Antimo och det var skönt efter en stressig dag få stiga in i den gamla kyrkan där det spelades gregoriansk munkmusik på låg nivå och det var helt stilla där inne.

    Efter lite eftermiddagsvila hemma på hotellet blev det promenad på några kilometer in till Siena. Det enormt stora torget var mycket speciellt, det är helt öppet och folk satt och låg i grupper mitt på marken, vissa hade instrument med sig och det hördes levande musik från flera håll. Torget som sluttar mot mitten kantades av restauranger och souvenirstånd. Siena är en trevligt ruffig och trång stad och det stora torget känns som en befrielse när man virrat runt i gränderna intill.

    Dag tre. Efter gårdagens stora vinfabrik så infriades drömmarna om den vackra vingården med utsikt över det Toscanska landskapet. Vi besökte nämligen Castello di Verrazzano, en mindre gård som var rena paradiset. En manlig guide som direkt memorerade alla våra femton namn..... tydligen hans speciallitet här i livet. Detta var en mycket välskött och vacker gård. Självklart blev det vinprovning också.

    Senare så besökte vi den gamla staden San Gimignano (se bilden nedan) där vi shoppade lite innan vi åt på Ristorante Cisterna där lunch var förbeställt.

    15392-1326

    Från bussfönstret kunde man konstatera att det som är så lugnande här är det mjuka böljande landskapet och att alla byggnader är färgade i terrakotta och ljust bruna färger och smälter fint in i omgivningarna. Inga faluröda hus här inte. Tyvärr fanns det inte tid att besöka någon trädgård under denna resa då det var en mat och vinresa.

    Vi gjorde ytterligare några besök men här tog min skrivna dagbok slut här, jag får fråga mina reskamrater om de minns något mer.

    Toscana var mycket vackert och jag kan absolut tänka mig att återvända någon gång i framtiden.

     

    Florens

    I Florens blev vi guidade i den historiskt så kända miljön och när vi kom fram till Palazzo della Signoria stod vi plötsligt framför Michelangelos mästerverk, den fem meter höga Davidstatyn och även om det här bara var en kopia från 1800-talet så kändes det mycket speciellt. Originalet flyttades in i museet Galleria dell Accademia år 1873. Det finns kritik mot att Davids händer har gjorts alldeles för stora och att könsorganet var för litet. Det känns nästan brottsligt att kritisera Michelangelo, men jag kan hålla med i kritiken, men konstnären kanske lade in någon symbolik i proportionerna. Ännu mer märkvärdigt var det att stå utanför Basilica de Santa Maria del Flore, Florens fantastiska katedral med kupolen som kom på lats utan byggnadsställningar och ritades av Filippo Brunelleschi på 1400-talet. För att inte missa något av det viktigaste under vår korta tid i Florens, besökte vi även baptisteriets fantastiska gyllne portar i brons intill katedralen från 1300- och 1400-talet. Den östra porten som skapades av Ghiberti kallas Paradisporten. För att få fortsatt tur i livet, men även säkerställa att någon gång återvända till staden så klappade jag vildsvinets tryne på Piazza del Mercato.

    Florens vackra katedral Basilica de Santa Maria del Flore
     
    Bildbevis att jag varit vid den gyllne porten på baptisterier invid katedralen 1999
     
     Att klappa vildsvinet vid Piazza del Mercato betyder tur i livet och att man kommer att återvända till Florens.
     

    Barcelona 2004

    15392-133115392-1326
    La Sagrada Familia

    Efter att ha firat min jämna födelsedag med släkten hemma i Stockholm i början av april 2004 åkte dottern och jag till Barcelona för att uppleva den spännande staden och för att gå på fotboll.
    Vårt hotell hette Aragon och låg en bit upp i stan. Vi kastade oss ut i stadens vimmel efter att vi ställt in väskorna i rummen.
    Vi gick efter stranden vid olympiaområdet bland alla palmerna och bort mot den gamla staden där vi sprang ut och in i tusentals butiker. Det var mycket charmiga kvarter med ett rikt folkliv på gatorna. Temperaturen låg på ungefär 20 grader på dagarna och en hel del växtlighet började bli grönt och platanträdens löv var halvt utvecklade.

    Vi gick på härliga La Rambla, gatan som som går genom hela staden och som liknar en stor marknad eller en lång fest. Vi var även in på jättevaruhuset vid Placa de Catalunya.

     

    15392-1329

    Den andra dagen såg vi Gaudis Sagrada Familia, den ofullbordade katedralen som det ännu byggs på, bygget startade i slutet av 1800-talet och var Gaudis sista verk, han blev överkörd av en spårvagn under bygget och dog. Det långvariga bygget beräknas vara färdig år 2020.

    Katedralen ser ut som en stor tårta med frukter som ornament på vissa torn. Vi tog hissen upp till ett av tornen och hade en fantastiskt fin utsikt över Barcelona.

    Sent på kvällen var det dags att kliva in på Europas största fotbollsarena Camp Nou som rymmer över 100 000 åskådare. Den här gången var det lördagsmatch som börjar först tio på kvällen och det gjorde nog att det inte blev mer än 50 000 på läktarna. Några helger innan hade det varit 93 000 mot Mallorca. De beställda biljetterna kostade över 800 kr st.

    Väl inne på arenan förstod man hur enormt stort det var. Vi var inne en timma innan match och vi fick de bästa tänkbara platserna vid ingång 19 sektion 335. Först blev vi en aning oroliga då vi inte såg Ronaldinho på uppvärmningen men som tur var fanns han med till start. Det som var märkligt var att när ett av världens populäraste klubblag spelar här hemma så hörs knappt publiken, det var inte direkt engelsk stämning på läktarna . Matchen som slutade 0-0 var en ganska avslagen historia men upplevelsen att sitta där inne på den enorma stadion var härlig.

    15392-1330


    Tredje dagen gick vi bort mot den fina hamnen där många vackra byggnader kantade gatorna. Arkitekturen är mer spännande och häftig än vacker i Barcelona, ingen återhållsamhet här inte utan det slösas med ornament på fasaderna. Gaudi har satt sin prägel på stadens arkitektur som det står i turistböckerna och det stämmer verkligen, man kan omöjligt missa när någon av hans skruvade jugendarkitektur dyker upp. Inte vackert.....men kul!

    Det första stället vi besökte i hamnen var vattenhuset som innehöll stora akvarier där stora hajar simmade. Man stod på åkband som förde oss runt vid de stora akvarierna, det var även bassänger över oss där hajarna simmade och visade sina rakbladsvassa tänder.

    Vi tog en båttur i hamnen och besökte sedan katedralen Barcelona Basilican Cathedral där var omgivningarna mysiga med flera torg och med många uteserveringar. Katedralen var mycket vacker och tystnaden där inne var en stor kontrast mot larmet utanför.

    En av de restauranger vi åt på var fiskrestaurangen La Gavina.

    Det var en riktigt fin resa som jag för alltid kommer att minnas med värme.

     

    Se även Karin A:s blogginlägg om Barcelona som hon just besökt (jag är en aning avis på hur hon använder photoshop....snyggt är det!).

     

    15392-1328

    Augustiskymning i Visby

    15392-1332
    15392-133315392-1334

    Den stillastående evigheten

    Tiden går inte - det är vi som rusar fram genom
    den stillastående evigheten
    (Okänd)


    15392-1327

    Vår tids Bellman, älskad som Taube.

    15392-132015392-1321

    Det är idag 20 år sedan Cornelis lämnade livet på jorden. Det var kyligt och det regnade i Stockholm ikväll men inne i Katarina kyrka fanns värme på flera sätt, dels det varma kyrkorummet men även folkets värme inför Cornelis. På kyrkogården var marschaller tända fram till hans grav.
    Biskopen i Visby Lennart Koskinen höll ett fint, känsligt och roligt minnestal där han sa att Cornelis var vår tids Bellman och älskad som Taube.

    Stämningen var god och det var fullsatt i Stockholms vackraste kyrka.
    Artistena som framförde några av Cornelis sånger var Lill Lindfors, Svante Thuresson och Claes Jansson.
    Lill Lindfors passar utmärkt till att sjunga Cornelis och ikväll var hon mycket bra.
    Hon sjöng:
    • Felicia Adjö
    • Bibis visa
    • Grimasch om morgonen
    • Deidres Samba
    • Cool Water på Den Gyllene Freden.
    Konserten avslutades med allsång till I natt jag drömde.
    Ute på söders höjder snöade det då minneskonserten var slut.

    Artikel i Dagens Nyheter
    Katarina kyrka

    Så har då slottsträdgårdsmästaren gått sönder och är sjukskriven. Suck!



    Barndomshemmet till salu

    Mitt barndomshem i Norrtälje är till salu. I början av 1950-talet flyttade familjen in i den här lägenheten och här levde jag mina första nio år. Här tog jag mina första steg och här började jag odla i ett trädgårdsland tidigt i livet.
    Det var en mycket bra plats att växa upp på, här fanns de vilda södra bergen där vi byggde kojor och levde som farliga indianer och här ordnade bror till en skogsbrand. Huset ligger centralt och just nedanför rinner ån genom den lilla staden och där fiskade vi ofta även om vattnet då inte var så rent som det är nu. Fiskarna gav vi till katterna.

    På söndagen visades lägenheten och bror, syster och jag gick dit för att se vårt gamla hem igen. Jag skulle vara den som var spekulant och som skulle återvända till hemstaden efter många år i huvudstaden.
    Lägenheten var helt nyrenoverad och jag hade svårt att hitta en känsla av att ha bott här, men jag var ju bara nio år då jag flyttade härifrån och det var ju ett tag sedan. Däremot så minns jag varje kvadratmeter ute på gården och berget intill, man vistades ju mest utomhus förr.

    15392-130715392-1308

    Bilden är från annonsen på Hemnet och det är svårt att tro att detta var vårt vardagsrum. I den här lägenheten bodde vi fem personer och det som idag fungerar som sovrum var då mitt och mina syskons rum, mina föräldrar sov i vardagsrummet. Bilden på mig är tagen av en fotograf som kom till gården och det ser ut som om jag inte riktigt litar på honom.
    Jag frågade min mor vad lägenheten kostade när vi köpte den men hon kommer inte riktigt ihåg men det handlade om ca. tusen kronor och vid försäljningen 1963 fick vi ungefär tre tusen för lägenheten. Utgångspriset idag är 1.150.000 för lägenheten som är på 56 kvadratmeter.
    Härifrån flyttade vi till ett modernare hus på andra sidan stan och där jag bodde till 1975 då jag emigrerade till huvudstaden.

    15392-130915392-1311
    Rummet på 1950-talet och år 2007, det såg så litet ut idag.

    15392-1306

    I hemmet hade vi en radiogrammofon som det kallades och eftersom jag undrade vad som spelades i vårt hem gick jag ner i min mors källare idag och hittade våra gamla skivor där många var stenkakor.....!? Det känns som om jag är född för mycket länge sedan......
    Här är några av skivorna:

    • Lill Babs första inspelning från 1954 - Min mammas boogie/Svar till ung och kär
    • Lappflickan !!!! med Thory Bernhards från 1955
    • Alice Babs - Min egen lilla gunghäst/Lille Prins sol
    • Jens Mathisen - Bimbo !!
    • Owe Törnqvist och Ulla Bella - Anders och Brita/På festplatsen
    • Glenn Miller - Chattanooga choo choo. Se nedan.


    Paradiset på jorden

    Nej jag ska inte resa i grupp till Spanien i april med Lasse Krantz som reseledare för att se Granadas sluttningar med Alhambra, Cordoba och Malaga.....eller?. Visst känns det lite lockande. Kanske att jag kan göra den resan på egen hand i stället.
    Läs mer här.
    En dag när jag slutat jobba ska jag ägna mycket tid åt trädgårdsresor med eller utan grupp.

    15392-1313

    Ett utdrag från Favoritresors hemsida
    Paradiset på jorden var utgångspunkten när morer och araber byggde sina palats och trädgårdar på Granadas sluttningar. Skuggor och ljus leker tafatt bland Alhambras och Generalifesarkader och kolonner. Vattnet glittrar, plaskar och porlar i fontäner och kanaler medan växter doftar och lyser i några av världens vackraste trädgårdsrum. Bland vindlande gränder i Córdobas stadskvarter finner vi en av västerlandets allra första trädgårdar i moskéträdgården som skapats av ökenfolkens vattenbrukare. Apelsinblommornas dofter är bedövande.

    Det är gott att leva - trots allt!

    15392-1312
    Snön ligger i ett tunt lager över Stockholm. I vanliga fall brukar jag må illa av det frusna vattnet men just idag blir jag glad av de vita taken här utanför. Det känns nästan som ljusterapi. Vintern kanske inte är så vidrig som jag tidigare gnällt om.
    En gnistrande vinterdag med nysnö och knarr under kängorna känns nästan lockande nu.
    Jag välkomnar nu både snöfall och tomtar....vårlängtan får vänta till februari.

    Ha en riktigt trevlig helg ni som besöker min blogg. I morgon ska jag göra en resa långt bakåt i tiden.

    Dagens låt
    Låt det snöa med Ulf Lundell

    Månadens inköp
    Under vulkanen


    Sällskapsresornas år

    Om jag innan det här året skulle ha sagt att jag skulle resa iväg på tre sällskapsresor så skulle folk som känner mig skrattat gott. I vanliga fall reser jag ensam eller med en vän men i år har jag alltså ingått i stora eller mindre grupper av människor på resor och det har fungerat riktigt bra men nästa år kommer jag nog att resa ensam.

    Det började med att företaget där jag jobbar bjöd alla anställda på en resa till Kina (alla vi anställda är oerhört tacksamma för det) och en dröm går i uppfyllelse. Att vandra på Kinesiska muren var oerhört stort och att se alla viktiga platser i Peking är något som kommer att finnas kvar i minnet för evigt.

    15392-1302
    15392-1305

    Väl hemma i Sverige efter Kinaresan jobbade jag några veckor i maj för att sedan fara iväg på nästa sällskapsresa. Nu åkte jag på en trädgårdsresa till Italien med Rosebuds resor. Vi besökte fantastiska trädgårdar runt Rom och upplevelserna blev många och minnesvärda. Se gärna mina trädgårdsspaningar och inläggen i kategorin resor.

    15392-1300

    Hemma i Stockholm såg jag Tall Ship Race i juli och jag åkte in till stan tidigt för att fotografera skeppen i soluppgången.

    15392-1304

    I juli reste Å och jag till Wij trädgårdar i Ockelbo.



    I augusti besökte jag åter min sagoö i Östersjön. Det är nog den enda platsen som kan göra mig helt lugn.
    Det blev ännu en fantastisk vecka på Gotland där E överraskade mig och kom över några dagar. Fårödagen var magisk.

    15392-1301

    I oktober åkte vi ´´grabbar´´ från jobbet till Bergamo för att se Albinoleffe.

    Jag hoppas att 2008 kan ta mig ut på resor igen.


    Jag också, skulle man tycka,
    kunde väl finna en bro
    som leder, om inte till lycka,
    så bara till vardagsro.

    Nils Ferlin

    Framtiden

    Framtiden infinner sig alltid när man tar avsked.
    (Elazar Benyoetz)

    Äng av gräsmatta

    Jag har haft två egna trädgårdar och i den första trädgården förvandlande jag vild naturmark till gräsmattor. Det skulle vara ordnat och fint, det skulle se städat ut, nyklippta gräsmattor var vackert.
    Om jag skulle skaffa mig en trädgård idag skulle jag göra tvärtom, förvandla gräsmattor till ängsmark. En gräsmatta är en typ av mark som inte finns i naturen utan något vi människor skapat, det är i och för sig en äng också men den främjar mångfalden vad gäller både växter och djur. En gräsmatta kräver mycket arbete i form av klippning, gödsling mm. och den skapar den vanligaste trädgårdsfrågan.....vad gör man åt mossan i gräsmattan?

    Om man vill förvandla sin gräsmatta till äng måste man först skala bort en hel del jord, kanske 20 cm. Anledningen är att gräsmattans jord är alldeles för näringsrik för att ängsblommor ska trivas där, de skulle inte ha en chans i konkurrens med gräset.
    Sedan fyller man på med mager sandblandad jord. Det kan ta flera år innan man på detta vis förvandlat gräsmattan till en blommande sommaräng men det är absolut värt att vänta på.

    15392-1299

    Nu menar jag inte att man ska ha ängar runt hela sitt hus men jag tror säkert att många kunde minska ner på gräsytorna till förmån för ett rikare och en oändligt mycket vackrare ängsmark.
    Ängen slår man i slutet av juli och låter höet ligga kvar ett tag för att blommorna ska kunna torka och släppa fröna.
    En äng får aldrig gödslas eller kalkas och man bör försöka få bort så mycket löv som möjligt från ytan på hösten.
    Många ängsblommor som förr var vanliga blir allt mer sällsynta av många anledningar, bl.a. att jordbruket förändrats.

    15392-1296
    Akleja

    Istället för att springa runt med en dånande gräsklippare kan man sitta på trappan till huset med en kopp kaffe och titta ut över en blomsteräng där fjärilar och andra insekter trivs bättre än på en golfgreen. Nu kommer några säkert att säga:
    - Högt gräs och äng innebär att det kommer dit fästingar och kanske t.o.m. ormar.
    Det handlar väl egentligen om att lära sig leva med naturen. Det går ju att vaccinera sig mot fästingbett och ormar är ju mer rädda för oss än vad vi är för dem.
    Då bestämmer vi det - beställ en traktor till nästa försommar och skala av gräsmattorna och förvandla era tomter till blommande ängar.....efter slåttern i juli kan man använda marken till vilda fotbollsmatcher igen.

    15392-1294
    Humleblomster

    I slottsparken har vi en typ av äng där vi låter ytorna blomma fram till midsommar ungefär. Egentligen är den här marken alltför näringsrik för att vara en riktig bra blomsteräng men här växer mängder av gullvivor, midsommarblomster, hundkex, mandelblom (på magrare ställen) och förgätmigej. Hela parken förvandlas när man slagit ytorna till midsommar. Vissa kan nog tycka att det då ser mer välordnat ut men jag saknar den blommande vilda naturen i parken efter slåttern.

    Ängens historia
    Tidigare hade bonden stora slåtteränger för att få vinterfoder till djuren. Med det moderna jordbruket plöjdes ängar till åker och när man på 1950-talet började använda konstgödsel försvann ängarna nästan helt då man nu använde växelbruk. Nu började ängsblommorna försvinna alltmer.
    Man gör alltså en stor insats för artrikedomen att ha en liten äng på sina marker.

    15392-1298

    Wikipedia om äng

    Om man vill fördjupa sig kunskap om ängar kan man låna eller köpa boken ´´Ängar´´ som är utgiven 1988 av Naturvårdsverket.

    Sommarbilder från slottsparken

    15392-1292
    15392-1288
    15392-1290

    Svenska träd

    Jag har kommit över en bok som heter ´´Grundbok för skogsbrukare´´ . Nu ska jag inte bli någon skogsbrukare men jag är intresserad av träd och hittar mycket intressant här. Bl.a. presenteras våra inhemska träd på ett bra sätt. Jag tar mig friheten att skriva av presentationen lite förkortat.

    15392-1278
    • Gran - Granen är skuggtålig, vill ha god mark och jämn vattentillgång. Den har ett grunt rotsystem som har svårt att nå vatten på djupet. Barren fälls efter 8-10 år. Granen kan bli 200-300 år gammal men når produktionsmognad vid 80-100 år. Granens ved används till pappersmassa och till byggnation där det inte krävs tålighet mot röta.
    • Tall - Tallen vill ha mycket ljus och har ett djupgående rotsystem och kan då klara vattenförsörjningen även på torra marker. Tallen kan bli 300-500 år gammal. Produktionsmaximum uppnår tallen i mellersta Sverige vid 100-120 år. Barren faller av efter tre år. Den passar till konstruktionsvirke, snickerivirke, paneler, golv, dörrar och ledningsstolpar men även till pappersframställning.
    • Björk - Björken vill ha ljus och gott om plats. Den blir sällan mer än 120 år gammal och produktionsmaximum uppnås vid 60-70 år. Björkens ljusa ved passar till inredningar och möbler.
    • Asp - Aspen växer snabbt i ungdomen och är mycket ljuskrävande. Aspen blir sällan mer än 100 år gammal och produktionsmaximum nås vid 40.60 års ålder. Virket används till specialändamål som tändsticksvirke och bastulavar. Den långa ljusa fibern passar också utmärkt till vissa massa- och papperskvalitéer.
    • Al - Det finns två alarter i Sverige, klibbal och gråal. Alarna har rotknölar med vilka de kan tillgodogöra sig luftens kväve. På hösten faller alen sina gröna blad fulla med näring, på detta sätt är alen en utmärkt markförbättrare. Klibbalen blir sällan mer än 120 år medan gråalen kan bli 200 år. Produktionsmässigt når alen sitt maximum efter 40-60 år. Alvirket är kanske mest förknippad med träskotillverkning men virket passar även för snideri.
    • Ek - Eken trivs bäst på djup mullrik, lerhaltig mark och kronan behöver mycket ljus. Eken kan bli uppemot 1000 år gammal och en omkrets på över 6 meter finns uppmätta på flera ekar i Sverige. I produktionsskogsbruket skördas den vid 120-150 års ålder. Eken har ett starkt, vackert och mycket röttåligt virke och används bl.a. till möbler, båtar och parkett.
    • Bok - Boken kan bli 200-300 år gammal men skördas i skogsbruket efter 100-120 år. Virket är mycket omtyckt i möbeltillverkning. Genom att bokvirket saknar smak lämpar det sig för vissa specialområden såsom glasspinnar. Virket passar även för massatillverkning och bränsle.
    • Ask - Asken är det svenska trädslag som är mest näringskrävande och växer snabbt. Asklöven är mycket näringsrika och har genom hamling utnyttjatssom kreaturfoder i gångna tider. Virket är starkt och segt och användes tidigare bl.a. till skaft. Numera används det mest till finsnickeri, parkettgolv och möbeltillverkning.
    • Alm - Trivs på näringsrika friska marker. Almen har drabbats svårt av almsjukesvampen som helt kan döda träden. Almens virke används som snickerivirke, främst till möbeltillverkning.
    • Lind - Linden har höga markkrav och kan i gynnsamma lägen bli mycket grov. Virket har liten ekonomisk betydelse, men används för snideri. Tidigare användesbarkens sega bast till rep och mattor.
    • Lönn - Liksom linden bildar lönnen sällan egna bestånd, utan förekommer spridd, främst i lövblandskogar. Den kräver bördig mullrik mark. Lönnens virke har liksom lindens liten ekonomisk betydelse och används främst till finsnickeri.
    Tidigare inlägg om träd här. Här kan vissa faktauppgifter skilja sig något då källorna är olika.

    Sånger 1975-2007

    15392-128415392-1285

    Nu har jag skaffat mig praktverket där texterna till 450 sånger av Ulf Lundell finns i två vackra band. I boken finns även bildmaterial som aldrig tidigare visats.
    Det här är en guldgruva för oss som ser hans texter som något stort och viktigt. Texterna är uppdelade  i album och i kronologisk ordning från Vargmåne 1975 till Lazarus 2005. Det är ett nöje att bara sitta och bläddra i boken och ta del av allt det fantastiska han skrivit.



    Tänd ett ljus

    Allahelgonadagen
    Idag tänder jag ett ljus för min far som lämnade livet på jorden år 2000.
    Han föddes 1923 i Järlåsa i Uppland och kom till Norrtälje 1940 där han sedan bodde resten av sitt liv och där jag är född.
    Han jobbade som arbetsledare hos en trädgårdsanläggare i många år innan vi startade vårt familjeföretag 1970.
    Han tyckte om att fiska och man kan se hur stolt han var då han visade upp de nyfångade gäddorna.
    Han finns inte bland oss längre men jag tänker ofta på honom.

    15392-1282

    För ett år sedan


    Strippad

    15392-1280

    • Nu är parkens träd strippade på alla löv. Träden är nakna och kala, så som de kommer att se ut det närmaste halvåret. Alla löv som skulle bort från parken ligger nu i en jättekompost.
    • Båten placerades i ladan idag
    • Allt som skulle göras i trädgården är färdigt....nu fortsätter slyröjningar, vedklyvning, trädfällningar mm. Att börja planera för nästa års trädgårdsprakt får vänta tills vi kommer in i nästa år.
    • Alla varma vinterkläder är på.
    • Det är ingen idé att fotografera mer...finns inget vackert kvar att visa. Någon dag då det är nysnö kanske jag lite motvilligt tar fram kameran....annars väntar jag tills de första vårtecknen.
    • Vinterdäcken ska läggas på nu i helgen.
    • Kylan sveper ner ifrån norr.
    • OK....jag är hyfsat redo för ännu en vinter.

    Vilken helg?

    Vilken helg tycker ni bäst om:

    • Jul
    • Nyår
    • Påsk
    • Midsommar

    Jag önskar alla en trevlig helg.





    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails