Site Meter

I stormens öga

Uppdrag: Klimat
Jag besökte utställningen Uppdrag: Klimat på Naturhistoriska riksmuseet. Den handlar om vårt största problem här på jorden.
15392-407
  • Vi har alltid påverkats av klimatet
  • Det som nu är nytt är att vi påverkar klimatet
Alla vet väl att att vi vårdar vår jord illa men de flesta av oss vill inte göra avkall på vår standard eller vårt sätt att slösa energi för att hjälpa till att kurera vårt sjuka jordklot. Det målas inte bara upp svarta bilder utan man får reda på vad som kan göras av oss alla. Man kan ju köpa en Toyota Prius t.ex. nästa gång man byter bil. Forskare har konstaterat att klimatet alltid har förändrats och det är svårt att se vad som är naturliga variationer. Det som är skrämmande är att klimatförändringen går så fort nu....vi märker alla av att vädret inte är som det brukar.

Glaciärerna smälter i snabb takt och fortsätter det så kommer låglänta trakter att känna av det framöver då havsnivån kommer att stiga. Det spås att vi i Sverige får ett varmare och blötare klimat. Besök WWF:S sida om klimat.

I stormens öga
Här finns också en väderhörna med en väderstation med aktuella väderdata. En film visas som kallas I stormens öga. Tanken är väl att man ska känna hur det stormar och rasar ute i världen och att man själv befinner sig i lugnet inne i stormens öga för att se och handla innan det är för sent. Det är en stark film som får en att förstå hur viktigt det är att arbeta för en bättre värld.


Man går därifrån med en känsla av både hopplöshet och en stark vilja att leva på ett sätt som är bra för miljön och försöka påverka alla man känner och även rösta rätt i nästa val.

Kommentarer
Postat av: Anders

Tyvärr är mediebilden av "klimathotet" extremt vinklat till ena sidan. Det finns en uppsjö rapporter som visar raka motsatsen.

Det grundläggande problemet är att människan började mäta temperaturen runt 1870. En tid då temperaturen var den lägsta på över 1000 år. Att det är någon grad varmare sedan dess är fullt naturligt eftersom värmen gått upp och ner i flera miljarder år.

Jag undrar också om fattiga människor i Afrika oroar sig över att det är 0,3 grader varmare nu än för 100 år sedan eller om de oroar sig för att ha rent vatten och mat för dagen...

2007-01-31 @ 21:38:48
URL: http://www.wetube.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Jo men det är nog inte fel att strypa våra utsläpp kraftigt....finns väl ingen som tror att vi inte skadar miljön med allt skit vi släpper ut. Gå ut och ställ dig på Sveavägen en dag nu i januari så är det svårt att andas. Köper inte heller alla varningar och när Aftonbladet började med sin miljösatsning blir jag misstänksam. Vet inte om det finns en ´´uppsjö´´ av rapporter som visar att det inte är någon fara med vårt klimat...de flesta är nog överrens att något är fel. Finns väl en och annan ´´högerforskare´´ som tycker att det bara är att köra på...

2007-01-31 @ 22:35:21
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Linda V

Vi var och provkörde Prius häromdagen! Jag läste dock att det snart kommer elhybrider med dieselmotor. Det är lite snålare.

2007-01-31 @ 22:45:13
URL: http://lindastradgard.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Hoppas verkligen att bilindustrin fortsätter att utveckla miljövänliga bilar. Gillar Prius...kul inredning mm.

2007-01-31 @ 23:09:53
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Gunnar

Hej Jag tror inte vi kan vänta för att se vem som har rätt.Dom som tror att det är en klimatföränding eller dom som säger att det är naturliga svängningar.Vi måste minska utsläppen nu.
:)

2007-02-01 @ 13:38:10
URL: http://blogg.aftonbladet.se/5859

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0