Site Meter

Den naturliga trädgården

Odla ekoligiskt i harmoni med naturen
........är undertexten på boken jag lånade på Solnabiblioteket idag och som har huvudtiteln Den naturliga trädgården och är skriven av John Fedor.
15392-381

Känner att jag vill haka på Parkarbetarens kommentar i mitt förra inlägg där han beskriver de alltför städade trädgårdar och parker här i landet. Det verkar ibland som det viktigaste är att det är snyggt och städat och att växternas välmående kommer i andra hand. Många av oss trädgårdsmänniskor är ju mästare på att bryta naturens kretslopp.
När träd och buskar fäller sina löv på hösten är det tänkt att de som första uppgift har att täcka jorden och skydda rötterna mot sträng kyla och nästkommande vår och försommar bli till den finaste jord när de brutits ner av mikroorganismer, svampar och maskar. Men tillverkarna av konstgödsel gnuggar händerna när vi tar bort den naturliga näringen och kastar ut konstgödsel under sommaren för att få växterna att trivas men någon jordförbättring blir det knappast.

På hallgolvet ligger under vår och sommar reklamblad från Plantagen mm, där de berättar att vi är tvungna att köpa mängder av preparat och visst behöver många växter ett särskilt tillägg av näring men jag är mycket misstänksam mot deras iver att få sälja.
I Enköpings parker slår man på våren perennernas vinterståndare med trimmer i små bitar som får ligga kvar i planteringarna där massor av tulpaner och bollök växer över för att senare lämna plats åt alla de fantastiska perenner som parkerna i Enköping innehåller. I sommar blir det helt klart trädgårdsspaningar i alla parker där.
Jaha ....hur ska vi då göra i trädgårdarna? Jag menar inte att planteringarna ska vara fyllda av nedfallna löv efter hösten men man kan lämna kvar något och strö ett tunt lager av jord över. När man klipper ner sina perenner på våren så kan man göra som parkarbetarna i Enköping. Man kan också använda gräsklipp på sommaren som gröngödsel.

De söker trädgårdsmästare eller trädgårdsarbetare rättare sagt på ett av de slott där jag trädgårdsspanade i somras....hm!

Dagens jordspråk

Det svåraste med att odla sin själ är
att bestämma vad man ska så.

Stig Johansson


Kommentarer
Postat av: Pocahontas

Ja du har många slott att välja bland om du flyttar söderöver... Låter enbart spännande; Bara du låter din blogg leva vidare...
Läste nyss om slottet utanför Simrishamn och dess historia,intressan! Jag blir så nyfiken.

Ja jag har börjat om på ny kula,en ny blogg, med blanka vita ark. Vill så gärna fortsätta sprida lita av mina tankar, min prosa och min poesi.

Inkan;)

2007-01-08 @ 23:26:36
URL: http://pocahontas-i.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Välkommen tillbaka till bloggvärlden Pocahontas.
Det här slottet som jag nämnde ligger inte så långt från Stockholm.

2007-01-08 @ 23:45:54
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0