• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    I stormens öga

    Uppdrag: Klimat
    Jag besökte utställningen Uppdrag: Klimat på Naturhistoriska riksmuseet. Den handlar om vårt största problem här på jorden.
    15392-407
    • Vi har alltid påverkats av klimatet
    • Det som nu är nytt är att vi påverkar klimatet
    Alla vet väl att att vi vårdar vår jord illa men de flesta av oss vill inte göra avkall på vår standard eller vårt sätt att slösa energi för att hjälpa till att kurera vårt sjuka jordklot. Det målas inte bara upp svarta bilder utan man får reda på vad som kan göras av oss alla. Man kan ju köpa en Toyota Prius t.ex. nästa gång man byter bil. Forskare har konstaterat att klimatet alltid har förändrats och det är svårt att se vad som är naturliga variationer. Det som är skrämmande är att klimatförändringen går så fort nu....vi märker alla av att vädret inte är som det brukar.

    Glaciärerna smälter i snabb takt och fortsätter det så kommer låglänta trakter att känna av det framöver då havsnivån kommer att stiga. Det spås att vi i Sverige får ett varmare och blötare klimat. Besök WWF:S sida om klimat.

    I stormens öga
    Här finns också en väderhörna med en väderstation med aktuella väderdata. En film visas som kallas I stormens öga. Tanken är väl att man ska känna hur det stormar och rasar ute i världen och att man själv befinner sig i lugnet inne i stormens öga för att se och handla innan det är för sent. Det är en stark film som får en att förstå hur viktigt det är att arbeta för en bättre värld.


    Man går därifrån med en känsla av både hopplöshet och en stark vilja att leva på ett sätt som är bra för miljön och försöka påverka alla man känner och även rösta rätt i nästa val.

    Än så är det vinter

    15392-404
    15392-405

    Längtan

    15392-403

    Mannen

    Radioprogram om mannen
    Nu har en serie om mannen börjat på P1. Fantastiskt att man kom på idén att göra en programserie om mannen i vårt samhälle också. Lyssnar man som jag mycket på P1 så känns det som om 90% av programmen fokuserar på kvinnan. Reportrarna är dock kvinnor. Hoppas att jag inte låter bitter......
    15392-401
    Man ställer frågan varför mannen lever i genomsnitt fyra år kortare än kvinnan och att mannen får sämre hälsa än kvinnan efter en skilsmässa.

    P.S.  Snart börjar trädgårdssäsongen och då lovar jag att fokusera på trädgård!
    Stormen har gjort att 200 000 elabonnenter fortfarande är utan el och i sitt hus i Småland får E tända alla ljus hon har.

    Dagens jordspråk

    Vårgrävningen kan verkligen vara som
    ett hett kärleksmöte efter vinterns stillsamma liv.

    Hannu Sarenström
    (Det var väl ändå att ta i Hannu?)

    Flockdjur som söker ensamhet

    Världens modernaste land
    I Fredrik Lindströms program Världens modernaste land talas om att 40% av hushållen i Sverige är ensamhushåll (vad siffran är i Stockholm törs man väl inte tänka på).....där är Sverige världsledande. Idag väljer många att leva som singel och det ses inte längre som enbart negativt. Nu har vi råd att leva i ensamhushåll vilket var mycket svårare förr. Det kan anses som lyxigt att vara singel....att slippa ta hänsyn och kunna inrikta sig på att förverkliga sig själv.
    15392-400
    Det talades också om att människan är det enda flockdjur som söker ensamhet utan att vara sjuk. Om ett annat flockdjur söker ensamhet så tyder det på någon sjukdom.
    Nu citerar jag ur programmet och vet inte vad jag ska tycka om det här även om jag funderar mycket över den här utvecklingen.

    Kärnfamiljerna minskar kraftigt i Sverige och här funderar man också på om det verkligen är den idealiska lösningen att bilda en kärnfamilj som ofta isolerar sig i familjen.
    Våra invandrare håller ihop i både familj och hela släkter. Vi i Sverige hälsar på släkten ibland men vill inte ha dem för nära inpå oss.

    Som jag tidigare nämnt är jag trött på Fredrik Lindström men hans program är mycket intressanta.



    Uppbyggnadsbeskärning av prydnadsträd

    Prydnadsträd
    15392-397

    Fortsättning på tidigare inlägg där jag berättar om beskärning vid plantering.
    Eftersom jag ofta ser hur träd planterats och sedan lämnas att växa fritt känner jag att jag vill skriva några rader om den viktiga uppbyggnadsbeskärningen. Det är inte lätt att beskära ett träd som låtits växa fritt i tio år och med en så sen beskärning få en bra form av kronan. Det är viktigt att man tar reda på hur stort trädet kommer att bli när det är fullvuxet. Ofta ser man i både villaträdgårdar och i bostadsområden hur träd planterats för nära hus, skymmer utsikt eller hindrar att sol når tomten. Ta noga reda på hur högt trädet blir och även hur bred kronan kommer att bli. Det blir aldrig bra att hårdbeskära ett träd och sedan behöva beskära trädet varje år därför att det är felplacerat. Plantera inte stora parkträd som lind, alm, lönn mm i små trädgårdar. Det finns flera bra träd som inte blir så höga.

    Uppbyggnadsbeskärning är viktigt då ett träd ska formas så att de passar in på den plats där det planterats. Att tidigt korrigera fel i uppbyggnaden är viktigt då man slipper göra stora ingrepp senare. Planterar man ett träd och låter det växa utan uppbyggnadsbeskärning kommer ofta kronan för lågt och korsande grenar skaver mot varandra så att sår uppstår där sedan röta får fäste.
    Man börjar med uppbyggnadesbeskärningen 1-2 år efter planteringen. Genom att varje år se till att riktningen på grenar blir den rätta så lämnar man små sår som inte är skadligt för trädet. Grenar som är placerade förr tätt blir svaga och med en grengallring så att grenarna kommer i lagom avstånd från varandra blir kronan stark. Grenar med spetsig grenvinkel mot stammen är svagare än de med trubbig grenvinkel. Det är alltså viktigt att korrigera det på ett tidigt stadium. Välj grenar med trubbiga grenvinklar eller styr de spetsiga med beskärning vid sidogrenar.

    Vissa träd som lönn, lind och alm utvecklar ofta dubbelstammar. Träd med dubbla stammar är svagare än om trädet har en genomgående stam. En gren är fäst i stammen med en grenkrage och är vinkeln trubbig så blir den mycket starkt förankrad i stammen. Dubbelstammiga träd riskerar att fläkas när trädet kommit upp i tio till femton års ålder. Alltså är det viktigt att tidigt avlägsna den ena stammen. Det viktigaste med uppbyggnadsbeskärningen är att försöka behålla trädets naturliga form. För många år sedan skulle jag hjälpa en person att beskära träd och buskar på en tomt och när jag kom dit så förklarade kvinnan att hon ville att jag skulle beskära både träd och buskar i bollform?..jag gick därifrån! Träd och buskar måste få utvecklas så naturligt som möjligt. Att hjälpa träden på traven vid ett tidigt skede med uppbyggnaden gör dock bara trädet gott.

    Gatuträd
    När man bygger upp gatuträd måste man se till att få en grenfri höjd av 5-6 meter. Vid gångvägar räcker det med 2-3 meter. Det är här viktigt att tidigt avlägsna grenar som växer för lågt på stammen så att man slipper stora sår. Något som jag tycker stör ett träds skönhet är då man inte ser efter stamskott som växer upp från marknivå, det ser slarvigt och ovårdat ut.

    15392-396

    Dagens jordspråk

    Mannen som fällde trädet, tänkte inte
    på att även dess skugga försvann.

    Kinesikst ordspråk

    Dagens låt
    18th avenue med Cat Stevens

    Långholmsvandring

    15392-393
     
    13 januari 2007
     

    Om inte Djurgården, Brommas strandstigar och Långholmen fanns i Stockholm, skulle jag nog inte bo i vår huvudstad. Trots att man befinner sig mitt i en stökig storstad så finns en känsla av lite natur på vissa platser. Igår vandrade jag runt Långholmen denna barmarksvinter och först tänkte jag att det känns som vår men den stora skillnaden är att fågelsången inte kommit igång ännu även om talgoxen har börjat sin sång och ger hopp om våren.... annars är det bara bruset från city jag hör. En annan skillnad är att ljuset är ett helt annat än det är senare på våren....fortfarande är det som en evig skymning då inte solen visar sig.

    Det var en skön och lagom lång vandring och borta vid badplatsen stannade jag för att titta på huset som vårt familjeföretag hyrde vid vattnet en gång i tiden och som nu Magnus Härenstam hyr - han fanns fortfarande där för några år sedan i alla fall.
     
     

    15392-394


    Dagens jordspråk

    Det viktiga är vad trädgården gör med
    oss, inte vad vi gör med den.

    Karin Berglund
    (Med fingarna i jorden)
    15392-395

    Människans lustgårdar

    Jag har lagat min gamla video och dammat av mina favoritband med trädgårdsfilmer och idag har jag sett lite av den bästa och vackraste av dem alla.

    Människans lustgårdar
    En TV-produktion i fyra delar. Regi och produktion av Katarina Dunér som också skrivit manus tillsammans med Sven-Ingvar Andersson. Serien är inspelad runt om i Europa 1988 och i de allra flesta parker och trädgårdar har filmteamet varit morgontidiga för att hitta det vackra ljuset och då det har varit fritt från besökare. Det här är en fantastisk resa i trädgårdskonstens historia och man får följa med från medeltiden fram till 1700-talet.
    I del två om 1500-talet visas två trädgårdar utanför Rom som jag länge drömt om att få se, Villa d´Este och Villa Lante, nu kommer det att bli så att jag åker dit i slutet av april.

    Det här är den allra bästa och vackraste TV-serie som gjorts enligt mig. Fotot är ljuvligt med lugna vackra sekvenser och musiksättningen är så perfekt. Annicka Kronbergs berättar som om hon läser poesi. Det finns även fem andra fantastiska berättare i serien som citerar ur gamla skrifter. Jag är tvungen att maila till SVT och fråga om de har planer att sända serien i repris.
    De olika avsnitten heter:
    • Paradiset på jorden - om trädgårdskonstens historia på medeltiden.
    • Sinnlighetens gröna rum - om trädgårdskontens historia på 1500-talet.
    • Maktens marker - om trädgårdskonstens historia på 1600-talet.
    • Längtans parker - om trädgårdskonstens historia på 1700-talet.
    Huvudberättare: Annicka Kronberg
    Övriga berättarröster:
    Stig Ossian Eriksson
    Krister Henriksson
    Björn Granath
    Sven Lindberg
    Philip Zandén

    Originalmusik - Björn J:son Lindh
    Musikval Hans Arnbom

    Regi, produktion och manus - Katarina Dunér 1988

    Andra serier av Katarina Dunér:
    Drömmen om staden
    Människans rum och ting
    Människans boningar

    Com Hem = spam

    15392-389   15392-388
    Då har Comhem kommit hem till mig. UPC eller Chello köptes upp av Comhem här i Sverige och min chello-adress för mailen fick byta namn till comhem.se i stället. En emailadress är som ett telefonnummer  och jag gillar inte att byta adressen. Men ok...det fanns inte så många val nu när chello inte finns i Sverige längre. Skillnaden blev dock en chock. Min mailbox svämmar helt plötsligt över av spam....något som jag aldrig fick hos Chello.
    Fortsätter det så här kommer jag att söka mig till en annan internetleverantör. Jag vill gärna veta hur andra har det...vilken internetleverantör har ni och får ni mycket spam i eramailbox....finns det någon fördel med Com Hem....vad är bättre här?
    Jag hatar verkligen spam och undrar  vad de som sänder spamen får ut av att sprida detta skit.

    Månskensnepeta

    Nya fröer
    Ibland händer det att man faller för vackra namn i växtvärlden. Smaka på ´´Månskensnepeta´´, Nepeta govaniana ´Zaskar Dragon´. Den blir 90 cm hög.
    Nepeta är en perenn som jag är mycket förtjust i och jag välkomnar den här nyheten som presenteras i nya numret av Allt om Trädgård. Där visas nyheter på fröfronten och det var just nepetan som fick mig att bli förälskad. Det här är alltså en perenn och jag kommer absolut att beställa den.
    15392-387
    Bilden kommer från Allt om Trädgård nr.2 - 2007
     
    I övrigt visas en solros med sortnamnet ´Claret´med ljupt vinröda blommor. Sedan har det kommit en sort av jätteverbenan som ska vara något kompaktare än arten och som fått namnet ´Finesse´.

    I övrigt kan man läsa i tidningen om:
    • Så jätteverbenan nu
    • Så perenner
    • Lasse Anrells bror Tommy är galen i Kamelia
    • Res till Italien
    • Sekelgamla pioner
    • Passionsblommor
    Gamla videoinspelningar
    Har tittat på gamla videoband med den engelska trädgårdsmästaren Harry Dotson. Den viktorianska trädgården och den viktorianska blomsterträdgården från slutet av 1980-talet. Hoppas verkligen att någon kan ge ut filmerna på DVD. En annan mycket bra TV-serie från 1990-talet som jag önskar komma på DVD är ´´Människans lustgårdar´´ om trädgårdar och parker i Europa och dess historia. Video och den tekniken kan gärna få begravas för gott nu.


    Dagens jordspråk

    Valnötter och päron planterar du för
    dina arvingar.

    Engelskt ordspråk

    Blomsterfyrverkeri 1998

    Kulturhuvudstadåret i Stockholm 1998
    Rosendal lyfte sig ordentligt under kulturhuvudstadåret och blev till ett fyrverkeri av perenner och sommarblommor. Sommarblomsplanteringarna som Rigmor Celander och Mona Holmberg från Göteborgs botaniska hade komponerat var storslagna och här visades ´´Nordiskt ljus´´ för första gången, sommarblomskompositionen som sedan kom att finnas i många stadsparker runt om i landet. Bilderna här nedan är tagna med en gammal kamera och är inte i så bra skick.
    15392-382
    Nordiskt ljus

    15392-384

    Visst hade jag tidigare tyckt mycket om perenner men det var just planteringen ´´Skymning´´ som fick mig att falla för de perenna växterna. Stenkyndeln som kantväxt var perfekt och doftar min när man kommer åt den. Växtlistan på ´´Skymning´´ finns i min spaning vid Rosendal.
    Det här året började jag i slottsparken och hade huvudet fult av idéer och växtförslag från den här utställningen på Rosendal som är det bästa jag sett i blomsterkompositioner....tillsammans med ´´Drömparken´´ i Enköping.
    15392-383
    Planteringen ´´Skymning´´

    15392-385
    ´´Skymning´´ igen

    I den mycket bra boken ´´Trädgårdsmötena på Rosendal´´ kan man frossa i växtlistor och följa hur utställningen kom till.
    15392-386

    Dagens jordspråk

    Vi bör odla våra egenskaper,
    inte våra egenheter.

    Johann Wolfgang Goethe



    Den naturliga trädgården

    Odla ekoligiskt i harmoni med naturen
    ........är undertexten på boken jag lånade på Solnabiblioteket idag och som har huvudtiteln Den naturliga trädgården och är skriven av John Fedor.
    15392-381

    Känner att jag vill haka på Parkarbetarens kommentar i mitt förra inlägg där han beskriver de alltför städade trädgårdar och parker här i landet. Det verkar ibland som det viktigaste är att det är snyggt och städat och att växternas välmående kommer i andra hand. Många av oss trädgårdsmänniskor är ju mästare på att bryta naturens kretslopp.
    När träd och buskar fäller sina löv på hösten är det tänkt att de som första uppgift har att täcka jorden och skydda rötterna mot sträng kyla och nästkommande vår och försommar bli till den finaste jord när de brutits ner av mikroorganismer, svampar och maskar. Men tillverkarna av konstgödsel gnuggar händerna när vi tar bort den naturliga näringen och kastar ut konstgödsel under sommaren för att få växterna att trivas men någon jordförbättring blir det knappast.

    På hallgolvet ligger under vår och sommar reklamblad från Plantagen mm, där de berättar att vi är tvungna att köpa mängder av preparat och visst behöver många växter ett särskilt tillägg av näring men jag är mycket misstänksam mot deras iver att få sälja.
    I Enköpings parker slår man på våren perennernas vinterståndare med trimmer i små bitar som får ligga kvar i planteringarna där massor av tulpaner och bollök växer över för att senare lämna plats åt alla de fantastiska perenner som parkerna i Enköping innehåller. I sommar blir det helt klart trädgårdsspaningar i alla parker där.
    Jaha ....hur ska vi då göra i trädgårdarna? Jag menar inte att planteringarna ska vara fyllda av nedfallna löv efter hösten men man kan lämna kvar något och strö ett tunt lager av jord över. När man klipper ner sina perenner på våren så kan man göra som parkarbetarna i Enköping. Man kan också använda gräsklipp på sommaren som gröngödsel.

    De söker trädgårdsmästare eller trädgårdsarbetare rättare sagt på ett av de slott där jag trädgårdsspanade i somras....hm!

    Dagens jordspråk

    Det svåraste med att odla sin själ är
    att bestämma vad man ska så.

    Stig Johansson


    Trädgårdsintresset ökar

    Man kan undra varför trädgårdsintresset ökar så?
    15392-380

    Grattis Henke
    Måste gratulera Henke till hans dundersuccé i Manchester United. Han spelar sin första match idag och helt utan respekt spelar han mycket bra och gör 1-0 målet. Manchester vinner med 2-1. Hans karriär fortsätter att gå spikrakt uppåt efter hans fantastiska år i Barcelona där han är med att vinna Spanska ligan och Champions L.

    Tusenbröder
    .....är mycket bra.

    Bloggenkät

    Lilla B tyckte att jag skulle svara på frågor om bloggandet och med mycket möda och stort besvär så har jag svarat så gott jag kan.
    15392-379

    1.Hur länge har du bloggat?.

    Sedan juni 2005
    2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut innan du själv började blogga?
    Hade ingen direkt bild
    3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
    Förälskad vet jag inte, av de bloggar jag läser finns det några som har något extra. LillaB har en skön ton i skrivandet och har många bra trädgårdsidéer, Ronja har god smak vad gäller växtkomposition, Calle är en duktig odlare och fotograf....även Flitiga myrans foton är mycket bra, jag brukar skratta år Onekligen och Kajplats 13 läser jag med njutning, hennes friårsblogg blev som en bok över ett år i frihet...men det finns fler intressanta bloggar.
    4. Hur känner du nu inför dina allra första blogginlägg?
    Har lämnat dem långt bakom mig.
    5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet?
    Ungefär 10
    6. Hur många procent av de bloggar du läser är dagboksbloggar och inte ämnesbloggar (som t.ex. teknik- eller modebloggar och politiska bloggar)?
    Det blir mest trädgårdsrelaterade bloggar men några är ju rena dagböcker och betraktelser kring livet i stort.
    7. Nämn en bloggare som verkar vara väldigt, enormt jätteolik dig, vars blogg du tycker om.
    Kajpats 13 ...eller det kanske är bloggen som är jätteolik
    8. Nämn en bloggare som verkar lik dig, vars blogg du tycker om.
    Fredrik Virtanens blogg!!
    9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
    Jag har inte frågat. Några tycker nog att det är en märklig företeelse.
    10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
    Hoppas det.
    11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg?
    Jo
    12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om och anledningen till det.
    Försöker att inte vara alltför privat  (kanske att jag läcker lite för mycket ibland).
    13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse?
    Det gör jag inte men visst är det kul med positiva kommentarer
    14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
    Något kanske.
    15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
    Nej....men grannen bloggar och vi brukar ses på gården.
    16. Kan det vara skadligt att blogga?
    Nej
    17. Har du blivit sårad av någonting som skrivits till eller om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Hur har du hanterat detta i så fall?
    Nä, tror att jag klarar kritik om någon har negativa synpunkter om det jag skriver.
    18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
    I min egen blogg händer det någon gång att jag raderar men jag ångrar inga kommentarer som jag lämnat på bloggar.
    19. Har ditt bloggande några nackdelar?
    Tror inte det...eller?
    20. Bloggar du om två år? I så fall: är ditt bloggande annorlunda då?
    Vet inte om jag är slottsträdgårdsmästare om två år. Tror att mina andra blogg Trädgårdsspaning har större chans att hänga med ett tag till.
    21. Har bloggarna någon inverkan på vår kultur?
    Jag tror att bloggandet har blivit en ventil för människor att uttrycka åsikter som man kanske inte vågat visa annars och få direkt respons i form av kommentarer och ett nytt sätt att träffa människor man aldrig skulle träffa annars. Bloggar invaderar internet och vid sökningar på Google så är träffarna ofta inlägg från bloggare.
    22. Vad har bloggskrivandet betytt för dig?
    Det har blivit en anteckningsbok på nätet och ett sätt att få struktur i planeringen men även att samla bilder på ett nytt sätt.
    23. Vad har bloggläsandet betytt för dig?
    Jag har fått många bra tips vad gäller trädgård och det är en bra avkoppling att läsa favoritbloggarna.

    Jag skickar vidare enkäten till:
    Kajplats 13.....som väntar på internet i sitt hus i Småland.
    Lowdin.com

    Besök på Liljevalchs konsthall

    Björn Hjort - Alberto Giacometti
    Besökte Liljevalchs konsthall idag. Utställningen var spännande på så vis att de två vännerna Bror Hjort 1894-1968 och Alberto Giacometti 1901-1966 gjorde så helt olika verk och kontrasterna blev stora när man gick från den Bror till Alberto. Bror Hjorts tavlor och skulpturer är tunga och kraftfulla, målningarna är färgstarka där människorna ser ut att lida trots att de ofta visas i omfamningar. Kvinnorna på målningarna ser deprimerade eller skrämda ut och männen framställs som grova och nästan djuriska. Gick man in i de rum där Giacomettis skulpturer fanns var känslan en helt annan. Figurerna var lätta och ofta i rörelse. Hans tavlor på utställningen tyckte jag inte om ….men skulpturerna var vackra.
    15392-378Gående man av Giacometti från 1960

    Webbläsare

    Firefox, explorer eller opera
    Blir lite nyfiken på vilken webbläsare som bloggfolket använder. Här på blogg.se verkar det som om Firefox fungerar bäst. Om man använder den äldre versionen av Explorer så hamnar tydligen min menyrad längst ner på bloggsidan. Nu har Explorer 7 kommit  som ingår i nya operativsystemet Vista som nu kommer att ersätta XP. Där har Explorer tagit efter Firefox och har nu flikar att surfa med i stället för att man måste öppna nytt varje gång man ska ha fler sidor öppna och här kommer min menyrad på rätt plats.
    15392-377
    Själv har jag använt Firefox i flera år nu är tycker att den är klart bäst och nu har nya versionen 2.0 kommit. Men för vissa ärenden är man fortfarande tvungen att anväda explorer så man kan ju växla mellan webbläsarna . En annan webbläsare är Opera som jag testat och som verkar bra.
    15392-376

    DN har nu en skärmsläckare med de senaste nyheterna.

    Älska din mossa

    15392-374
    Damascenerosen Celsiana bilden tagen hos Antroposoferna i Järna

    Naturens lilla lathund 2

    6. Du skall förstå dina växter

    Den vilda kattfoten växer aldrig i skuggan, liljekonvaljen inte i sol. Om vi vill ha glada, prunkande växter måste vi placera de olika arterna just i den miljö de behöver för att kunna göra sitt bästa.

    7. Du skall icke dräpa
    Naturen spadvänder inte jorden. Den vet att de viktigaste arbetarna därnere, mikroorganismerna och daggmaskarna, blir svårt chockade när deras miljö drabbas av den jordbävning, som vi åstadkommer med en del av våra redskap. Använd redskapen med omdöme. Jordfräsen innebär för mikrolivet vad ett besök av en marodör gör för oss.

    8. Du skall inte kratta löv överallt
    Moder Jord gör det aldrig. När du krattar ska du göra det med eftertänksamhet och lägga löven i komposten, trädgårdens hjärta och guldgruva. Investera i komposten och du får en trädgård vars värde ständigt ökar.

    9. Du skall hedra träden
    De är naturens egna reningsverk och gör allt som står i deras makt för att rädda oss människor undan sjukdomar och annat elände. Antag att en stor hästkastanj renar luften från tio personbilars utsläpp. Hur många hästkastanjer behövs då för att befria luften från de gifter som bussar, lastbilar, och flygplan släpper ut? Tanken svindlar.

    10. Du skall icke förfölja mossan
    Naturen har förmågan att återta förlorad mark, t.ex. anlagda gräsmattor. Tacka för det och ta emot. Lättskött är det, och tänk så vackert det kan bli i ett mossamhälle som vi värnar om.
    Nej du skall älska din mossa, och naturens andra gåvor, såsom dig själv, på det att det må gå din trädgård väl och den blir trivsammare och vackrare för varje dag som går.

    I en vacker by i Småland

    Hälsar E välkommen till sitt hus i den vackra småländska byn bland kohagar och ängar. Hon flyttar in idag och människorna i byn får den bästa granne man kan tänka sig.

    Dagens jordspråk

    Den inget sår, inget skördar

    Spanskt ordspråk
    (Klicka för att kopiera till klippbordet)

    Vinterblommande körsbärsträd

    Stureparken i blom
    Igår visades det på TV att körsbärsträden blommar i Stureparken i Stockholm. Visst är det en märklig vinter på många sätt med plusgrader och barmark. Under milda vintrar är det dock inte ovanligt att Prunus x subhirtella ´Autumnalis´, alltså vinterkörsbär blommar så här mitt i vintern. Det lilla trädet i Stureparken är alldeles säkert sorten ´Autumnalis Rosea´ med ljust rosa blommor. Det är alltså ingen större sensation även om det ser märkligt ut med blommande träd i januari. Jag försökte fånga blommorna på bild men ljuset var inte det bästa. Jag lägger ut bilden ändå.
    15392-37215392-373
    Den högra bilden har jag stulit från internet.

    På förmiddagen hälsade min bror på i vår huvudstad och det var riktigt kul att träffas.

    Dagens jordspråk

    Om alla människor hade en trädgård att
    odla, skulle världen äntligen få leva i fred.

    Beverley Nichols (Staden grönskar)



    Ur Drömträdgården

    Naturens lilla lathund
    Bläddrar i boken Drömträdgård av bl.a. Folke Mattsson från Zetas trädgård. I boken finns tio punkter som kallas Naturens lilla lathund. Jag tar mig friheten att skriva av dessa då det är mycket bra och tänkvärda ord. Tycker att alla som har trädgård borde ha dessa punkter på väggen  i sin trädgårdsbod och läsa dem lite då och då.
    Boken i övrigt är ljuvlig läsning där man beskriver lite udda växter och jag ska läsa den från pärm till pärm nu framöver. I övrigt blommar snödropparna här utanför och idag eller i morgon ska jag bege mig in till Stureparken där körsbärsträden blommar som de visade på nyheterna i TV igår. Annars går jag mest och väntar på ljuset....
    De fem sista punkterna kommer senare....

    15392-371
    Nepetan ´Six Hills Giants´ och Kashmirnävan i bakgrunden

    1. Du ska lära av moder jord
    Hon ger sina skyddslingar godsaker till efterrätt. Lägger komposten överst, på ytan så att den sakta ska få förmultna och med daggmaskarnas och mikrokryps hjälp i sinom tid bli till fin jord.

    2. Du skall inte hava öppen jord
    Sällan eller aldrig är marken öppen i naturen. Naturen vet värdet av marktäckare. De har sin uppgift att fylla: att skydda jorden och det levande i den mot brännande sol, vind och trampande fötter Gör likadant i trädgården.

    3. Du ska studera Skaparens konstverk
    Hur är stenar placerade i naturen? De är av olika former och storlekar och ligger utströdda lite här och där, ibland i grupp och nedbäddade en bit i marken. Det är betydligt mer spännande och miljöbildande än att lägga jämnstora stenar på rad, eller ovanpå en jordhög. Sänk ned stenarna i jorden med cirka en tredjedel, det är en god regel.

    4. Du ska inte känna lust till din nästas gräsmatta
    Även om den kunde vara modell i en annons för gräsfrön och golfgreener. Skaparen anlade inga paradgräsmattor. Titta på hans gamla orörda strandäng, med dess sköna blandade flora. Där dansar humlor, bin och fjärilar över vildblommorna. Det är syner som varit på väg att utplånas av gifter och konstgödsel. De kommer tillbaka om vi hjälper naturen på traven, t.ex. genom att bjuda in nyttoinsekterna och vildblommorna till våra trädgårdar.

    5. Du ska värna om mångfalden

    Naturen samplanterar barr- och lövträd, gräs och örter. Det är det som ger den ovärdeliga rikedom och variation som gör att alla livsformer får glädje av varandra.

    Några kapitelnamn i boken
    • I sagoskogens skimrande skugga
    • Skapa spänning med trolska växter
    • Så planterar naturen sina träd
    • Välkommen vackra mossa
    • Din trädgård är din borg
    • Drömmen om rosenparadiset
    • Den dröm i vitt
    • Doften är blommans själ

    Candide

    God fortsättning på det nya året alla bloggare och bloggläsare.

    Dagens jordspråk


    .....men vi måste odla vår trädgård.

    Voltaire ur Candide


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails