Site Meter

Gatuträden på Östermalm

Som jag tidigare nämnt i tidigare inlägg kommer Stockholms stad att satsa stort på att rädda döende träd i innerstan. De nya träd som ska planteras fraktas tusentals kilometer trots att kommunen har en egen plantskola i Hässelby skriver tidningen Östermalmsnytt den 24 februari. Man vill plantera stora träd och det är svårt att få tag i säger stadsträdgårdsmästare Ulf Lindahl. Träden köps idag från Tyskland.

Marknaden för stora träd är liten i Sverige. Stockholms stads egen plantskola i Riddersvik, Hässelby var nedläggningshotad för några år sedan men nu har man återupptagit trädodlingen. Sedan 1979 har plantskolan varit i Stockholms stads ägo. Målet är att de träd som planteras ska drivas upp på orten dels för att de är anpassade till vårt klimat men också ur miljösynpunkt då man slipper långa transporter. Nu står i alla fall tusentals träd på tillväxt här.

15392-457
Stockholms Stads plantskola vid Riddersvik, Hässelby

Träden på Birger Jarlsgatan mellan Stureplan och Odengatan har nu räddats och nästa sträcka blir Odengatan-Roslagstull. Vasagatan utanför centralen och allén på Ringvägen som jag skrev om tidigare väntar också på räddning. Kostnaden att rädda ett träd är 50-100 000 kr.
På Birger Jarlsgatan finns 227 träd som mår dåligt och måste räddas och vid Tessinparkens ände är det 30 st. I tidningen finns en lista på alla gator och hur många träd som ska räddas.

Kommentarer
Postat av: Trolda

Under en rundresa på Island fick jag veta att majoriteten av landets nyplanterade träd var importerade. Klimatet erbjuder tydligen inte någon bra grogrund för små taniga plantor...Ur miljösynpunkt kan det väl aldrig vara bra att frakta träd världen runt....

Trolda - Godmorgon!

2007-02-28 @ 07:14:13
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästarens

Godmorgon...nej det måste vara bättre att driva upp träd på hemmaplan. Iofs är det ju inte bra att frakta runt människor jorden runt heller...

2007-02-28 @ 07:18:31
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Thomas H

Apropå träd och transporter.... Tjugo år av mitt yrkesliv ägnade jag åt sjöfarten. Något av det mest förbryllande var de skeppningar då ett och samma fartyg lastade svenskt björktimmer i en Mälarhamn (t.ex. Västerås), fraktade lasten till någon hamn i Saimaasjöarna, Finland där fartyget efter lossning lastade finskt björktimmer igen, i retur till en hamn i Mälaren (t.ex. Västerås). Då jag aldrig har arbetat inom trävarubranschen förblev detta en gåta för mig, undrade om det fanns kvalitetsskillnad mellan svenskt och finskt björktimmer.

2007-02-28 @ 09:06:16
Postat av: Slottsträdgårdsmästarens

Thomas H: Mycket märkligt! Hoppas att det inte är vanligt förekommande.

2007-02-28 @ 10:00:24
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0