• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Gatuträden på Östermalm

    Som jag tidigare nämnt i tidigare inlägg kommer Stockholms stad att satsa stort på att rädda döende träd i innerstan. De nya träd som ska planteras fraktas tusentals kilometer trots att kommunen har en egen plantskola i Hässelby skriver tidningen Östermalmsnytt den 24 februari. Man vill plantera stora träd och det är svårt att få tag i säger stadsträdgårdsmästare Ulf Lindahl. Träden köps idag från Tyskland.

    Marknaden för stora träd är liten i Sverige. Stockholms stads egen plantskola i Riddersvik, Hässelby var nedläggningshotad för några år sedan men nu har man återupptagit trädodlingen. Sedan 1979 har plantskolan varit i Stockholms stads ägo. Målet är att de träd som planteras ska drivas upp på orten dels för att de är anpassade till vårt klimat men också ur miljösynpunkt då man slipper långa transporter. Nu står i alla fall tusentals träd på tillväxt här.

    15392-457
    Stockholms Stads plantskola vid Riddersvik, Hässelby

    Träden på Birger Jarlsgatan mellan Stureplan och Odengatan har nu räddats och nästa sträcka blir Odengatan-Roslagstull. Vasagatan utanför centralen och allén på Ringvägen som jag skrev om tidigare väntar också på räddning. Kostnaden att rädda ett träd är 50-100 000 kr.
    På Birger Jarlsgatan finns 227 träd som mår dåligt och måste räddas och vid Tessinparkens ände är det 30 st. I tidningen finns en lista på alla gator och hur många träd som ska räddas.

    Fynd på bokrean

    Bokrea
    Jag hade egentligen bestämt att jag inte skulle trängas på en bokrea i år utan sitta hemma i värmen och handla på internet i stället men det blev ett litet besök i alla fall. Åkte förbi Vällingby och stannade till vid centrum. Inne på bokhandeln var det trångt och jag visste egentligen inte vad jag letade efter.
    15392-456
    Hade bestämt mig för att inte köpa någon trädgårdsbok. Just trädgårdsböckerna låg på ett jättebord och blicken gled snabbt över alla inspirationsböcker och ABC-böcker om trädgård, men mitt i all denna röra låg ett praktverk som jag länge tänkt köpa......ett enda ex. som var inplastat och fint. Svensk Trädgårdskonst under fyra hundra år - av John Dixon Hunt. Här finns inga bilder att bli avundsjuk på som i alla dessa vackra inspirationsböcker. Här får man i stället följa trädgårdskonstens historia från Tessin och Hårleman fram till moderna skapare av trädgårdar. På prislappen stod att den kostat 600 kr och kostade nu 198 kr. Väl hemma ser jag att man kan köpa den ganska billigt på internet men inte så här billigt. Är mycket glad över den här boken.....
    Ett annat praktverk om trädgårdshistoria är Trädgårdskonstens historia 3000 år som jag fick av dottern tidigare, finns på bokrean nu (Bokus) för ofattbara 145 kr....köp den alla ni som gillar trädgårdshistoria. De här två böckerna är är guldkorn bland alla trädgårdsböcker.

    Sedan kunde jag inte låta bli att köpa Stig Larssons ´´Män som hatar kvinnor´´ och ´´Flickan som lekte med elden´´. Jag tycker ju egentligen inte om böcker där man ska ta sig igenom 300 sidor för att se vem som är mördaren men jag ska prova de här framöver. Alla säger ju att de är så bra.

    Tisdagsbilden vecka 9 - 2007

    15392-455
    Nollgradigt. 5 cm snö i natt. Gatorna i stan är skitiga. Snödropparna vid porten kämpar på....så också trädgårdsmästaren.

    Klicka på kategorin Tisdagsbilder för att följa färden mot våren.

    Här finns bokrean....och även här

    Veckans växt

    Dagens jordspråk

    Att leva är inte nog. Solsken, frihet
    och en liten blomma måste man ha.

    Hans Christian Andersen


    (Hämtat ur boken Jordspråk av Nils Nyberg).

    Gratis TV på internet

    I Aftonbladet finns en lista på ställen där man kan hitta TV via webben och jag har lite hastigt tittat runt och ser att man kan se massor av program från hela världen. Har inte hittat något trädgårdsprogram ännu...!  Det här tar ju ganska mcyket tid att leta sig fram men lite kul är det så här i början.

    Här är platserna där man kan hitta program:
    Channelchooser
    Wwitv.com
    Euchannels
    Yourcanal

    Här fungerar inte Firefox utan man måste använda Explorer och ha en snabb uppkoppling, helst 24/Mbit/s.

    Tycker väl ändå att det räcker med SVT:s riktigt bra utbud.

    Hört på radio

    Anna Maria Espinosa
    Ibland hör man något på radio som sticker ut och skiljer säg från mängden av den ljudmatta som kommer ur programmen. Idag hörde jag en tjej som heter Anna Maria Espinosa och har tidigare varit sångare i någon covergrupp som heter Club Killers. Hon var tydligen gäst i studion och framförde två låtar live med en gitarrist. Det lät spännande och hon hade en otroligt fin röst och då menar jag inte en sådan där Whitney Houston/Celine Dione-typ som wailar sig igenom låtar och tävlar vem som kan hålla en ton längst. Nej det här var behagligt och vackert. I höst släpper hon sitt album.

    Mest sålda bilama genom tiderna

    1. Toyota Corolla  1966-                       29 000 000
    2. Volkswagen Golf  1974-                   22 000 000
    3. Volkswagen Beetle  1937-2003     21 529 464
    4. Lada Riva  1972-1997                      19 000 000
    5. Ford Model T  1908-1927                 16 536 075
    8. Honda Accord  1976-                        12 520 000   Hmmmm!!

    Riddersviks Gård

    15392-453

    Besökte Riddersvik i Hässelby idag för att se Stockholms stads plantskola för träd. Jag har aldrig besökt den här platsen tidigare. Intill plantskolan ligger Riddersviks Gård som var mycket vackert. Det är en konferensanlägning och i ett gammalt trähus intill finns ett café. Här kommer jag absolut att trädgårdsspana i sommar. Inlägg om trädplantskolan kommer senare.

    Använd gärna söktjänsten på bloggen för att söka växtnamn, platser mm.

    Veckans växt

    Bloggportalen

    Knuthamling

    Gatuträd
    Ett sätt att beskära gatuträd för att reducera kronorna är att knuthamla träden. Det går ut på att man skär in krongrenarna till önskat avstånd från stammen och de nya skotten tillåts bara utvecklas från grenens ände. Under många års beskärning uppstår de klubbformiga knutarna.
    15392-452

    Utanför Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand knuthamlar man lindarna eftersom man vill ha utsikt mot Riddarfjärden. Just här vet jag inte om jag tycker att det är en lämplig metod. Att knuthamla i trång gatumiljö är en sak men att vackra lindar ska behöva se ut så här för utsiktens skull......här blir jag kluven....

    I Tyskland och i södra Europa är det vanligt att knuthamla plataner där man tidigt har tvingat krongrenarna till att växa i en paraplyform genom att binda ner grenarna. Först när kronan fått den önskade formen kan man börja med knutbeskärningen.
    I Sverige är det endast lind, pil och möjligen ask som kan knuthamlas. Trädet måste beskäras ofta (varje eller vartannat år) för att inte beskärningssåren ska bli för stora och att man behåller den tänkta knutformen. Det här är alltså en kostnadskrävande metod.

    Problemen med gatuträd
    Jag tycker som vanligt att man ska försöka i det längsta låta även gatuträd få utvecklas så naturligt som möjligt och det är då viktigt att man väljer träd som inte blir så stora att de måste beskäras regelbundet.
    Men just knuthamling kan se ganska ok ut i gatumiljö, i alla fall när trädet grönskar. Där stora träd redan finns och där kronan måste reduceras är alternativet att ta bort trädet och ersätta det med mindre träd, då handlar det dock om mycket stora kostnader

    Lind är det överlägset vanligaste gatuträdet i stockholmsområdet eftersom det är vackert, tål det tuffa livet i stan ganska bra och tål även att beskäras. Livslängden på ett gatuträd räknas till 50-75 år och det är då viktigt att välja rätt art och sort. Eftersom almen inte används längre och att lind är så tåligt så finns risk att man överanvänder den så att mångfalden minskar. Det är ju en risk att pröva nya träd i gatumiljö eftersom det är kostsamt och tar lång tid att få resultat. Runt Sankt Eriksgatan här i Stockholm växer hästkastanj och det är mycket vackert speciellt när de blommar men då är problemet att trädet är känsligt för vägsalt och för drabbas ibland av bladfläckssjuka. Hur man än söker för att hitta alternativ till linden upptäcker man problem för träden att växa i gatumiljö....det är ju ingen miljö för träd helt enkelt.

    Av lindar så har sorten ´Rancho´ börjat ta över i stadsmiljö då kronorna blir konformiga och då inte tar lika stor plats som den rena arten Tilia cordata. Rancho introducerades så sent som 1961 i USA och sorten blir bara 10-12 meter hög. Den sägs vara helt fri från bladlusangrepp som orsakar honungsdagg. Sorten har planterats i Kungsträdgården.
    ´Greenspire´ från USA och ´Erecta´ från Tyskland prövas också i Sverige.

    Se tidigare inlägg.

    Bilderna nedan är från Sturehovs slottspark




    CD-tips

    Det har släppts två nya skivor som ska inhandlas så fort som möjligt.

    15392-451

    Sophie Zelmani har släppt en ny skiva som heter Memory loves you och den här plattan ska tydligen låta som det brukar låta om Sophie, vackra melodier framförda med hennes viskande och spröda röst. Som vanligt så har gitarristen Lars Halapi producerat.

    15392-450

    Thomas Andersson Wij släpper ny  platta den 28 februari. Det är en samlingsplatta med några nya låtar.
    Tycker mycket om hans texter och fina melodier.

    Världens största träd

    Se inlägget om Redwood och Mammutträd.

    Från Ingmar Holmåsens bok Träd och buskar som kom ut 1980 på ICA:s bokförlag har jag hämtat nedanstående fakta om våra vanligaste lövträd i Sverige. Uppgifterna är ju inte helt färska men ger ändå en bild av hur träden växer och vilken ålder de brukar uppnå.
    En jämförelse kan göras med Mammutträdet (bilden) som växer vilt i Sierra Nevadas bergstrakter i Kalifornien. Den högsta uppskattade åldern på ett sådant träd är 3266 år  och den högsta uppmätta höjden på ett mammutträd  trädet var 93,6 meter.
    Det äldsta träd man kännt till var en Pinus longaeva som blev 5100 år och är nu nedsågad.
    Världens högsta träd är en Sequoia sempervirens som 2006 var 115 meter högt och växer i Redwood National Park i Kalifornien. Det hösta lövträdet är en Eucalyptus regnans och finns i Tasmanien och är 110 meter högt.
    15392-447

    Avenbok - Höjdtillväxten är de första åren långsam men blir sedan snabb för att avslutas vid 80-90 årsåldern.
    Den högsta avenboken i Sverige finns på Djurgården i Stockholm, öster om Listonhill. Den var 1968 24 meter hög med en omkrets på 2.14 m.

    Bok - Boken växter mycket långsamt de första åren. I allmänhet blir den 120-160 år gammal men kan någon gång uppnå 300-400 års ålder. Boken blir högst bland svenska lövträd. Vid infarten till Maltesholm i Skåne finns en bok som 1968 mätte 41 m i höjd.

    Alm - Tillväxten går snabbt i ungdomen och kan uppnå en ålder av 400 år. En flerstammig skogsalm i Humlegården i Stockholm mätte 36 meters höjd år 1975.

    Hägg - Häggen växer snabbt tills den är mellan 20-30 år sedan går det långsammare till maxåldern 60-80 år. Den grövsta kända häggen växer planterad i korsningen Dukvägen-Galonvägen i Riksby (ett stenkast från min bostad) 1978 hade den en omkrets av 2,01 m och var 14 meter hög. Den högsta finns i Skräcklan vid Vänersborg och var 1975 16,5 meter hög, också den planterad.

    Skogslönn - Tillväxten är mycket snabb de första åren med skott på upp till två meter, men den avtar snart. Höjden blir sällan över 20 meter och åldern blir ca. 150 år. Den högsta finns planterad i Humlegården i Stockholm och den var 31 meter hög år 1975.

    Skogslind - Tillväxten går först långsamt, senare ökar den, men blir aldrig snabb. Skogslinden blir sällan över 22 meter hos oss. Höjdtillväxten är avslutad redan vid 150-180 år men trädet kan bli över 800 år gammalt. Den grövsta skogslinden finns i Lindhult vid Boo i Närke. Den var i dåligt skick 1968 när den mättes till 8,09 m i omkrets och var 20 meter hög. Den högsta skogslinden finns i Stjärnsunds slottspark, den var 1974 29 meter hög.

    Ask - Asken växer snabbt i ungdomen, till 30-årsåldern nästan enbart med glesbladiga långskott. Vid den åldern börjar asken också blomma. Asken blir sällan över 250 år gammal. Den högsta asken växer vid Ekhammar, 8 km. norr om Hjo. Den hade 1974 en höjd av 29 meter men var då topptorr.

    Ek - Den allmänna uppfattningen är att eken växer mycket långsamt, men i själva verket går det ganska snabbt. Efter 50 år har trädet på god jord nått en höjd av 20 meter. Omkretsökningen under de första hundra åren är 4 cm per år, under de följande 150 åren 2,5 ch och fortsätter att minska. ´´Tusenåriga ekar´´ är sällan över 500 år. Den grövsta nu levande eken finns vid Norra Kvill i Rumskulla socken i nordöstra Småland. Den hade en omkrets av 13,15 m och en höjd av endast 15 meter och anses vara 900 år gammal

    Hästkastanj - Ett omtyckt park- och alléträd som kan bli 30-35 meter högt och uppnå en ålder av 250 år.
    Hästkastanjen härstammar från Balkan och infördes i mellaneuropa så sent som i slutet av 1500-talet.
    Namnet kommer av att turkarna gav sina hästar frön från trädet. Hästkastanjen är inte alls släkt med den äkta kastanjen. Vid Hässelby slott finns en hästkastanj som mäter 560 cm i omkrets.

    Dagens ordspråk

    Det är aldrig för sent att ge upp.

    ....tror att det var Lasse Berghagen....

    Orört landskap

    Dagens jordspråk

    Det finns ingenting, där fåglar skiljer sig
    mer från människan än i förmågan att
    bygga och ändå lämna landskapet orört.

    Robert Lynd

    För 100-150 år sedan var människan mer försiktig (eller saknade kunskap och resurser kanske) hur och var man byggde sina bostäder än vad man är idag. Nu ser vi orörd mark som en yta där man kan eller måste bygga bostadsområden eller arbetsplatser. Hur ser det ut om 100 år om befolkningsökningen går i samma takt som nu?
    Gubben i stugan vet hur man lever nära och med naturen.

    15392-446

    Slottsträdgården Ulriksdal

    15392-444
    Nu har Slottsträdgården Ulriksdal startat en blogg där man ska få följa året i trädgården. Det ska bli riktigt intressant att följa arbetet där under året, Det här är ju Bo Rappnes trädgård men jag vet inte om det är han som skriver i bloggen.

    Veckans växt

    Barcelona-Liverpool

    Uppdaterat
    Nej nej Barca...det här var för dåligt....nu måste vi vinna med 2-0 eller 3-2 i returen i Liverpool annars är Champions league slut för i år för Barcelona. Matchen ikväll vanns av Liverpool med 2-1.

    Ikväll är det stor fotbollsunderhållning på Camp Nou i Barcelona. De lagen som de senaste två åren vunnit Champions League möts i åttondelsfinal. Förra året blev Barcelona mästare i både spanska ligan och i C.L. men i år blir det nog tuffare än på länge att vinna den största titeln. Barcelona har haft stora skadeproblem den sista tiden och har fortfarande Eto skadad men Messi är äntligen i spel igen och bara under den korta tid han spelade mot Valecia i söndags så ser man att han tillhör de allra bästa i världen.
    Ronaldinho har haft det lite jobbigt den här säsongen men han är ändå en fröjd att se på plan.

    Ikväll möter vi Liverpool som är mitt lag i England men Barcelona är och förblir laget i mitt hjärta. Vi kommer att sitta klistrade vid TV:n 20.45 och hoppas verkligen att vi kan slå Liverpool på hemmaplan.

    Trädgårdsspaning-register

    Dages låt
    Ut ur mörkret med Ulf Lundell

    Tisdagsbilden vecka 8 - 2007

    15392-442
    Kylan har återvänt och idag har vi 7,2 minus i huvudstaden och några cm snö har kommit i natt. Snödropparna vid porten omges av snö idag. Det är inte mycket förändringar på de tre tisdagsbilder jag lagt ut.

    Klicka på kategorin Tisdagsbilder för att följa färden mot våren.

    Annika Lantz i P1


    15392-440Jag undrar lite vad som håller på att hända med P1. Ibland lyssnar jag på någon musikkanal i min radio hemma, i bilen eller i mobilen och när jag kommer på mig själv att musikflödet blir för mycket...när kanalernas låtlistor gått runt några varv eftersom skivbolagen tydligen köper upp så mycket plats att det inte finns utrymmer för variation eller äldre musik. Man blir irriterad och trött. Nu mår jag dåligt av Lugna favoriter och andra reklamkanaler så de går helt bort.

    När jag som sagt blir för trött på skvalet är det ljuvligt att slå över till P1 (en kanal som jag oftast lyssnar på) men nu ska tydligen programutbudet förändras här. Det började med att Naturmorgon flyttade till P4, nu har Annika Lantz landat i P1.....och det är fruktansvärt. Annika har verkligen gjort sitt både i radio och TV....tycker jag. Men hon har tydligen fått något pris för årets radioprofil eller så....det framhölls också i  programmet.
    Idag stod jag ut med att lyssna på programmet och konstaderade att hon inte sa ett vettigt ord under hela programmet. Det var 45 minuter flamsande med gästerna.

    Jag tycker mycket om ironi och drift med artister mm. men det måste nyanseras...man kan inte vara ironisk hela tiden. Kristan Luuk balanserar på gränsen och använder ironi ofta  men han får mig att skratta fortfarande så jag ska inte såga honom.....ännu!
    Jag hoppas verkligen inte att P1 ska bli en kanal för alla lyssnare utan att de får fortsätta med intressanta och ofta smala program...vi behöver komma bort från spellistor och Annika Lantz ibland för att få ro.

    Kommentar nr. 1000 sedan starten i juni 2005 skrevs idag på bloggen. Kommentaren kom från Slottsträdgårdsmästaren kl. 17.29 som svarade på LillaB:s kommentar i detta inlägg. Snart är det dags för besökare nr. 10 000......och det kan inte bli Slottsträdgårdsmästaren.

    En plats i framtiden

    15392-439

    Dagens jordspråk

    Redan genom att tänka på våren
    bereder vi en plats åt framtiden i
    vårt inre, en trädgård också där.

    Björn Berglund

    OK...det var den sista tillbakablicksbilden......nu ska jag börja leta vårtecken på allvar!

    Räddning av Stockholms gatuträd

    Rädda Stockholms gatuträd
    Ca. 2000 gatuträd i Stockholm är döende. Det är ingen överraskning direkt, ofta ägnar jag de stackars gatuträden en tanke. I hård packad mark står rader av bl. a. lindar där rötterna har alldeles för liten plats för att utveckla sig. Regnvatten har svårt att leta sig ner till rötterna på grund av att marken runt träden är asfalterad eller stenlagd. Själv reagerade jag hur lindarna såg ut på Odengatan vid Vasaparken som liknade träd i oktober trots att det var mitt i sommaren.

    Ny teknik
    Det finns en teknik från Tyskland som kan rädda träden som mår dåligt och som även används vid nyplantering. I Dagens Nyheter beskrivs metoden så här.
    ´´ Man gräver shakt som fylls med ett material som kallas skellettjord och består av granitstenar som besprutas med jord. Ovanpå skellettjorden läggs ett tjockt täcke av morän som sjäpper igenom vatten och näring samtidigt som det är så stadigt att det bär biltrafik´´.

    I Tyskland, Holland och Danmark används den här metoden. Björn Embrén som är trädexpert vid fastighetskontoret berättar att ett test gjordes med en döende lind vid Ringvägen här i Stockholm. För två år sedan använde man de nya metoden vid det trädet och idag ser trädet helt friskt ut. Nu har fastighetskontoret fått 160 miljoner fördelat på fyra år för att rädda träden.
    Man kommer att börja med Ringvägen där läget är mest kritiskt och där 350 träd mår riktigt dåligt. Självklart går det inte att rädda alla träd men många av Stockholms vackra gatuträd kommer att hämta sig efter den kommande insatsen.

    Hav av vitsippor

    Om tre månader.......
    Bilden tagen i maj 2005 vid Riddersholm, ett naturreservat på Rådmansö i mitt Roslagen. Här växer gamla hasselbuskar, hägg och övrig vacker lövskog. På vår och försommar är marken täckt av den ljuvligaste flora. Tiden då vitsipporna blommar är dock den vackraste. Tänk till måsarnas skrän ute på fjärden, den där speciella doften från naturen i maj och känslan att man har hela sommaren framför sig.
    Här brukar jag vandra några gånger om året.
    15392-437

    Österlen sommaren 2006

    15392-436

    Bilden är från min augustivecka på Österlen förra sommaren. Huset ligger i Brantevik som är en fantastiskt vacker by vid havet. Hit kommer jag alltid att återvända. I brist på vårtecken får det bli lite tillbakablickar från sommaren i stället.
    I byn finns ett sjöfartsmuseum som heter Hoppet....samma namn som på min morfar sjöfarares sista skuta. Delar av det skeppet finns på sjöfartsmuseet här i Stockholm.

    Dagens jordspråk

    Besök din väns hus ofta för ogräs växer
    snabbt över obrukade stigar.

    Ralph Waldo Emerson

    Tisdagsbilden vecka 7 - 2007

    15392-435
    -0,5 grader och isen ligger tjock nere på sjön.

    Klicka på kategorin Tisdagsbilder för att följa färden mot våren.

    Grensågar


    Sågar för beskärning av fruktträd.

    15392-429  eller   15392-432


    Grensåg med hopfällbart blad håller fullständigt på att ta över efter den traditionella båggrensågen med vridbart blad. Den nyare grensågen har fördelen att man kan bära den med sig i fickan på arbetskläderna och på så vis alltid ha den tillgänglig. Köper man en bra såg som t.ex. Felco 600 så har man bra stål och skärpan i bladet håller mycket länge. Man sågar bra åt båda hållen och det är lätt att såga av en gren på 10 cm i diameter.
    Men det finns en fördel med den traditionella bågsågen också. När man befinner sig uppe i ett träd och använder växelvis sekatör och såg brukar jag ha bågsågen hängande på ena armen och kan då klippa med sekatören och lätt växla till sågen, man har då alltid en hand fri att hålla sig i grenar eller stege. Den nyare grensågen måste man ha i fickan och det blir lite besvärligare att nå den om man befinner sig i en tät krona. Antar att det är en vanesak och jag försöker att gå över till den hopfällbara grensågen.....men det tar tid att vänja sig.....
    Jag tycker att det går lika bra att nå bland trånga grenar med bägge modellerna.
    Det är viktigt att komma nära intill den gren som ska beskäras och endast i nödfall ska man använda sågar med skaft. Det är svårt att få ett snyggt och korrekt snitt med långa handtag.

    Jag skulle gärna vilja veta vad t.ex. Parkarbetaren tycker.....men även alla andra så klart.

    Söndagsvandring hemma i Bromma

    15392-427
    15392-428
     
     
    11 februari 2007


    Och nu är luften fylld av
    tusen tusen kristaller
    som glittrar i lyktorna
    när dom sakta faller
    på den knirrande knarrande vägen fram
    i ett Vinterland
    i ett Vinterland

    Ulf Lundell (I ett Vinterland 2000)

    Frötopplistor hos Weibulls

    Topplistor
    Sitter och bläddrar i Weibulls frökatalog. Tycker om den här katalogen. Bra överblick över utbudet och den viktigaste informationen finns med. Vet att det finns finare och bättre kataloger men det viktigaste är att man hittar det man vill ha och få den information man behöver. Man kan ju födjupa sig mer på hemsidan som också är bra.
    Här presenteras också topplistor för mest sålda fröer och guldet går till storblommiga luktärter i blandade färger.
    15392-425
    1. Luktärt Mix - 2388
    2. Luktärt Old Spice Mixed - 2385
    3. Ringblomma Mix - 2072
    4. Slingerkrasse Mix - 2828
    5. Slingerkrasse Mix - 2824
    6. Luktärt låg - 2400
    7. Buskkkrasse Juwel Mix - 2848
    8. Solros hög - 2316
    9. Sommarblommor Mix - 2935
    Vad sägs om den exlusiva och vågade topplista? Visst är det härligt med luktärter, ringblommor och krasse men visst borde vi väl våga oss på några andra sorter också. Trodde lejongap skulle vara med och daggsalvian, paradisblomster, heliotrop och jätteverbena borde väl kunna slå sig in på listan tycker jag.

    Grönsakslistan ser ut så här:

    1. Morot Nestor - 3476
    2. Sandsenap (Ruccola) - 3584
    3. Rädisa Cherry Belle - 3700
    4. Plocksallat Australische Gele - 3532

    Dagens jordspråk

    Tänk efter innan du sågar ner ett
    gammalt fruktträd.

    Okänd (kunde varit slottsträdgårdsmästaren)

    Ronaldinho till Milan?

    FC Barcelona
    Det har ryktats en längre tid att Ronaldinho ska lämna Barcelona och gå antingen till Chelsea eller till Milan. För mig hör han hemma Barcelona och jag har svårt att tänka mig honom i en annan klubb.
    15392-424
    Skulle det vara så att han vill byta miljö och få en nytändning i sin fotbollskarriär så hoppas jag verkligen att han inte väljer Chelsea där han kommer att bli fullständigt söndersparkad av den tuffa brittiska fotbollen. Om han nu måste lämna Barca så känns Milan som det bästa valet. Som lockbete har Milan redan  köpt Ronaldo från Real Madrid och det finns fler brassar i Milan. Jag hoppas dock att han stannar stannar i Barcelona.

    I morgon finns REM = Ronaldinho, Eto och Messi med i laguppställningen igen. De tre är i sina bästa stunder världens tre bästa fotbollsspelare. Eto och Messi har varit skadade sedan i höstas men i morgon kan den berömda trion åter spela ihop i matchen mot Racing som visas  kl. 19.00 på TV4+.
    Barcelona har trots att de tvingats spela under så lång tid utan Messi och Eto lyckats hålla sig i toppen av Spanska ligan och tabellen ser ut så här inför helgens matcher:

    1. Barcelona 43 p
    2. Sevilla 42 p
    3. Valencia 39 p
    4. Real Madrid 38 p
    5. Atletico Madrid 36 p
    6. Zaragosa  35 p

    Och Zlatan missar morgondagens match mot Chievo.



    http://www.twingly.se/

    Trädgårdskurser på distans

    15392-423
    Centralbadets trädgård

    Trädgårdsakademin har flera kurser inom trädgård som man kan läsa på distans. Kursstarterna är flexibla. Man kan börja när det passar en själv och vid avslutad kurs får man diplom och kursintyg. Ett perfekt sätt att forkovra sig inom trädgård.
    Kruser:
    • Konsten att odla rosor
    • Grundkurs i hortikultur
    • Introduktionskurs i trädgårdsdesign
    • Trädgårdsdesign - Hortum
    • Trädgårdsdesign - Flora
    • Ritkurs - trädgårdsritningar
    • Trädgårdskonstens historia
    • Beskärning på egen hand
    • Växternas namn
    • Dina göromål i trädgården
    • Stadsträdkurs
    Jag skulle kunna tänka mig att läsa Trädgårdskonstens historia. Det får bli till nästa vinter.

    Skivtips

    Allt om Trädgård nr. 3

    15392-421
    Allt om trädgård innehåller följande repotage:

    • De många dolda rummens trädgård
    • Förbered sommarens Dahlia-show
    • Greja med grenar - fläta med pil mm.
    • Tulpaner - favoriter i vas
    • Med trädgården som paljett
    • Vi testar grensågar
    • Drömmar om Enhörningens trädgård (Hannu Sarenström)
    • Lätt att få många buskar gratis - föröka buskar
    • Egna tomater smakar alltid bäst
    • Prima vivor hela säsongen
    • Havtorn - så nyttigt det kan bli
    • Handboken - om att beskära äppelträd



    Dagens jordspråk


    Äntligen har jag jord under naglarna
    det är som den bästa manikyr. Naglarna
    får svarta glädjeband och blir nog inte
    riktigt rena förrän till hösten igen.

    Hannu Sarenström

    Öppet arkiv

    Journalfilmer
    Svt:s öppet arkiv är verkligen en guldgruva. Eftersom jag tycker mycket om gamla journalfilmer så tittade jag under fakta och hittade några riktiga godbitar. En film är från 1946 om en turistresa  med SJ-buss från Stockholm till Göteborg, en resa som tog tre dagar. Berättare är mästaren av journalfilmsröster Erik Skoglund,  många har väl försökt härma hans berättarröst.
    Under resan besöks Tullgarns slott, Nyköping, Norrköping, Söderköping, Linköping, Vreta Kloster, Vadstena, Alvastra mm. Allt till hurtig journalfilmsmusik och Eriks fantastiska röst.
    En annan film handlade om elektrifieringen av järnvägen i Sverige. Filmen är från 1945 och är verkligen intressant.
    15392-420
    Några av filmerna på DVD:n är:
    • Jordgubbsbåten från Möja till Strandvägen 1967
    • Stuveriarbetarna i Frihamnen 1930
    • Miraklet IKEA i Kungens Kurva 1965
    • Flärd och lyx på Hamngatan. NK klär stockholmarna 1915-1965
    • Sociteten i skärgården från 1933

    Själv samlar jag på mig gamla journalfilmer som hela tiden ges ut på DVD, som Stockholmsfilmer från 1897-1969, Svenskarnas egen historia eller ´´åren var´´ -serien t.ex.
    Svt:s hemsida är ju riktigt bra på flera sätt. Man kan ju titta på de allra flesta TV-program när man vill via webbplatsen. I  butiken kan man även köpa filmer och jag har shoppat en del idag. Här finns massor av både gamla och nya program att köpa.
    Mina köp idag:
    • Svenskarnas egen historia - Stockholm
    • Åren var 1939-41
    • Åren var 1942-44

    Tulpanens hus i Åkeshov

    Gamla Plantagen, tidigare Växus och Weibulls där jag i många år handlat har upphört och i stället öppnade Tulpanens hus här den 12 januari i år. Här finns en utställning av tulpaner med en del information och historia samt ett café och butik.
    15392-418

    Ett bra initiativ tycker jag att ge tulpanen ett eget hus. Denna fantastiska blomma som jag inte kan använda i slottsparken då den äts upp av det vilda.
    Vad ska man då säga om den här utställningen? Ville så gärna att det skulle bli en plats att återvända till men tyvärr så blev det inte mycket till upplevelse. Tulpanerna i sig gör ändå att det blir vackert när man kommer nära men hela lokalen är mycket tråkig. Det är uppbyggt på asfalt och lösa tegelstenar utgör kanten för de planteringar som finns vid ena långsidan. En fontän med ett arrangemang med långa rangliga, förvuxna och halvdöda tulpaner kunde de låtit bli att bygga upp och allt saknar en konstnärlig känsla.

    Trots den fula lokalen så njöt jag av några vackra sorter. På bilen finns den oranga ´Professor Röntgen´, den vita ´Snow Lady´ och den röda ´Abba´.

    15392-417
    Vackert??

    Dagens jordspråk

    Det doftar alltid lite av handen
    som skänker bort rosor.

    Kinesiskt ordspråk


    Tisdagsbilden vecka 6 - 2007

    Tänkte fota samma vy från mitt fönster varje tisdag och se hur våren närmar sig. Än så länge är det inte mycket till vårtecken men om det varit ljud så hade man i alla fall hört fåglarna......och bruset från stan.
    Det kanskeär lite för mycket tak på bilden men jag ville ha med sjön dörför att man ska kunna följa hur isen lägger sig och senare går upp. Det är ekar runt om och de grönskar ju lite sent men man ska nog kunna följa den tidiga våren ändå på bilderna.
    15392-416
    -5 grader

    Trädgårdsspaning

    Dagens jordspråk

    Lyckan växer i vår egen täppa och kan
    inte plockas i främmande trädgårdar.

    Douglas Jerrold

    Naturens trädgård

    Vårt paradis
    Det är en utmaning och en lycka att försöka skapa oss det paradis som finns i våra drömmar. Vi läser tidskrifter och böcker och sneglar i andra trädgårdar och får tips och inspiration. Det är svårt att förverkliga de där drömmarna och den där bilden man har inom sig men ibland lyckas man komponera något som snuddar vid paradiset. Det kan vara en liten del av en plantering, några växter som passar ihop eller att buskar, rosor eller träd hamnar exakt rätt. Den biten av trädgården blir en favoritplats som man hela tiden återkommer till.

    15392-415
    15392-414

    Kanske är det så att vi då har efterliknat naturen.....eller i alla fall kommit nära. Det är ju så att hur vackra trädgårdar vi än skapar så kan vi aldrig skapa något så vackert som den vilda naturen bjuder på. Att vandra ut i skogen eller i hagmarker när vitsippor eller gullvivor blommar får en att känna sig ganska simpel som trädgårdsskapare. Vi kan och ska nog inte tävla med naturen om att skapa den vackraste platsen men vi kan lära oss och tänka på varför vi tycker det är så vackert i den vilda naturen. Vi kanske inte ska plantera en blomma här och en där utan skapa stora grupper av samma sort.
    Frågor om mossa i gräsmattan eller löss på rosorna......känns inte så viktiga i det här sammanhanget.

    (Vet att jag haft bilderna tidigare men de passade så bra in med vad jag menade i texten)

    Dagens jordspråk

    Våren - något att tänka på
    medan snön faller.

    Bo Setterlind

    Körsbärsblomning

    15392-412

    Bloggportalen

    Al Gore

    Då har jag sett Al Gores film En obekväm sanning och den väcker självklart en massa tankar. Det första jag tänker på är att hur det skulle sett ut om Al Gore blivit president. Nu blev han inte det på grund av  maffian kring Bush. De såg till att George via solklart valfusk blev USA:s militäriska president.
    15392-411
    Al Gore var tydligen en alltför stor fara för att befolkningen i USA skulle behöva ändra sin livsstil till förmån för bättre miljö och ett sundare sätt att handskas med vår planet.
    Om nu Bush hade stått som förlorare.....undrar om han hade engagerat sig för vår miljö på samma sätt som Gore nu gjort???
    Den här filmen borde ingå i skolutbildningen runt om i världen. Det är mycket statistik som inte går att bortse ifrån men Al berättar också på ett engagerande sätt hur han ser på vårt sätt att leva idag och hur vi borde leva.

    I slutet av filmen undrar han hur våra barnbarn en gång i tiden ska tänka. De kommer säkert att undra varför vi som lever nu inte reagerade.....varför vi inget gjorde....när vi visste att allt var på väg mot en katastrof?
    Man kan ju också undra vad vi gör ute i rymden? Det kostar ju en hel del. Pengar som kunde användas på ett bättre sätt. Christer Fugelsang blev stor hjälte eftersom han skruvade fast några skruvar på en helt onödig rymdstation. I USA:s försvarsbudget finns det en och annan dollar som kunde gå till forskning på miljöområdet och i USA:s krigskassa borde man kunna avsätta en och annan dollar till miljön. Nu hörde jag just på radion att Bush vill ha ytterligare galet många miljarder för att bekämpa terrorismen.

    Det är känsligt att diskutera miljön....med risk att bli tråkig och pessimistisk så slutar jag att skriva om det nu och ägnar mig åt att börja leta vårtecken i stället. Det lär dröja ett tag med ljuset är på väg tillbaka och talgoxen jobbar hårt för sina revir och har börjat planera för fortplantning.

    Dagens låt:
    Under askan med Uffe Lundell.

    Dagens jordspråk

    Vill du vara lycklig en dag - skaffa en bok
    Vill du vara lycklig en vecka - gör en resa
    Vill du vara lycklig hela livet - bli trädgårdsmästare

    Kinesiskt ordspråk
    (egen kommentar.....hm!)


    En obekväm sanning

    En global varning
    Ok...nu ska jag vara jobbig en sista gång...sen ska jag återgå till trädgårdsskrivandet igen.
    Fick just hem Al Gores film ´´En obekväm sanning´´ som jag beställt och som jag ska se ikväll.
    I pappkunvolutet till skivan finns en ´´Tio saker att göra-lista´´ . Jag erkänner att jag måste skärpa mig för att känna att jag bjuder till att sänka energislöseriet.
    15392-410
    1. Byt ut dina glödlampor
    En lågenergilampa minskar koldioxidutsläppen med 75 kg per år jämfört med en vanlig glödlampa.

    2. Låt bilen stå

    Gå, cykla, samåk eller åk kollektivt oftare. Du minskar utsläppen med 300 gram koldioxid för varje km du inte tar bien.

    3. Återvinn mer
    Du minskar dina koldioxidutsläpp med 1200 kg per år endast genom att återvinna hälften av ditt hushållsavfall.

    4. Håll koll på dina däck
    Med rätt lufttryck i dina däck kommer du 3% längre på varje liter bensin. Varje liter sparad bensin minskar koldioxidutsläppen med 7 kg.

    5. Använd mindre varmvatten
    Att värma vatten är energikrävande. Genom att installera ett duschmunstycke med lågt vattenflöde använder du mindre varmvatten och minskar utsläppen med 150 kg koldioxid per år. Tvätta dina kläder i vatten med lägre temperatur så kan du minska utsläppen med ytterligare 250 kg koldioxid.
    (här måste jag skärpa mig eftersom jag är en notorisk badare i hett vatten).

    6. Undvik produkter med onödigt förpackningsmaterial
    Om du minskar din avfallsmängd med så lite som 10% sänks koldioxidutsläppen med 600 kg per år.

    7. Justera din termostat
    Sänker du värmen i ditt hus med bara två grader kan du minska utsläppen med upp itll ett ton koldioxid per år.

    8. Plantera ett träd
    Ett enda träd absorberar ett ton koldioxid under sin livstid.

    9. Stäng av dina elektroniska apparater
    Minska dina utsläpp med flera ton koldioxid per år bara genom att stänga av din TV, DVD, dator och stereo när du inte använder dem.

    10. Bli en del av lösningen
    Läs mer och aktivera dig på ClimateCrisis.net.

    Nu vet jag att många tänker att det har ingen betydelse att följa dessa punkter då fabriker och transporter vräker ut koldioxid och andra farliga ämnen. Men man kan väl försöka bygga upp ett nytt sätt att tänka och uppfostra sina barn att inte slösa med energi. De som känner mig kommer säga att jag inte lever som jag lär då jag pendlar långa vägar för att jobba bl.a.
    Lovar ändå att bättra mig på flera sätt.

    Låt planeten andas ut

    Uppdaterat kl. 20.05 - I Paris släckte man Eiffeltornet....i Sverige steg elförbrukningen......!
    Svenska folket engagerar sig mer åt Bingolotto och Så ska det låta. Här sitter jag med ett stearinljus och väntar på att halva Kungsholmen skulle släckas ner. Jag såg inte en lampa som släcktes.
    Tanken var ju inte att vi skulle spara energi just nu utan att vi skulle ägna en gemensam tanke åt vad som händer omkring oss......att vi kanske skulle tänka mer på hur vi lever och kanske anstränga oss lite mer för att spara energi framöver. Men men.....vi kör på som vanligt.

    15392-409
    Ikväll släcker vi ner i fem minuter för att uppmärksamma klimatförändringarna. Jag har nyckel till tekniklokalen i mitt hyreshus....undar om jag ska slå av huvudstömmen för hela fastigheten......eller inte...
    Min lägenhet blir i alla fall tyst och mörk i fem minuter och jag hoppas att alla följer mig.
    Låt planeten andas ut!

    Dvärglupin

    Frö-nyhet
    Det har kommit en nyhet på fröfronten. Weibulls säljer Dvärglupin - Lupinus nanus. Det är en ett-åring som bara blir 35-40 cm hög och blommar juli-september. Den köpte jag och kommer att använda i planteringarna i slottsparken. Den sås direkt på växtplatsen i april-maj. Plantan ska tydligen grena sig och blomma hela sommaren och ska dofta underbart. Kanske att jag blandar den med vita lejongap....eller prova någon spännande granne i en annan färg.
    15392-408

    Kina
    Starten på säsongen kan inte bli bättre.....den 30 mars åker vi med jobben en vecka till Peking. När vi kommer hem är det påsk och vår....och den 24:e april åker jag en vecka till Rom för att besöka trädgårdar. Berättar mer om den resan senare.
    Känns som en perfekt början på trädgårdssäsongen.

    Rosendal
    Har tänkt göra en film om Rosendal i all anspråkslöshet. Började med att filma vinterbilder den här soliga dagen och till ackompanjemang av talgoxarna som lät ovanligt glada idag. Tänkte filma i olika perioder fram till sen höst.

    Dagens fråga
    På vilket sätt tänkte hon rädda svanarna.....och hur kunde hon sova med elva svanar i rummet??

    Dagens jordspråk

    Naturen förlåter inga misstag. Hennes
    ja är ja och hennes nej , nej.

    Ralph Waldo Emerson



    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails