Site Meter

Under vulkanen

Ok mina trädgårdsvänner nu är det dags för lite Ulf igen....jag vet att ni har väntat och längtat.

15392-1409

Under vulkanen
1972-2007 - 14 CD-skivor med unika demos, outtakes (varav 104 opublicerades sånger), B-sidor, spår från samlingsalbum, 2 DVD med tidigare outgiven konsertfilm frånn Club Zebra-turnen 2002. En 118-sidig bok med sångtexter och exklusiva bilder.

Det här kan man läsa på Ulf Lundells hemsida. Nu har jag boxen här hemma och skulle man lyssna i ett sträck så är det nästan ett dygns lyssning.
Nu har jag lyssnat igenom allting en gång och skriver en rad om det som satte sig direkt. Det som jag gillade vid lyssningen var att det allra mesta var akustiskt och finstämt.....jag har ju lite svårt för den rockiga Uffe. Här kan man luta sig tillbaka och lyssna på texterna till ofta vackra melodier. Självklart är inte allt detta bra men förvånansvärt mycket håller riktigt bra klass. Det är ju ändå många demolåtar och låtar som valts bort från olika album.
Som vanligt handlar det om längtan, kärlek och frihet, det vi andra funderar över och håller för oss själva det skriver den här mannen ner och ger ut i böcker och skivor. Tack för det Uffe...den här boxen är helt ljuvlig och en skatt i samlingen.
  • CD1 - Demos från 1972-74. Här är Uffe Dylan, som i Väntan och Käre vän. Det är kul att se hur texterna har utvecklats genom åren. I Tango La Mouche känner jag nästan inte igen hans röst....och vad sägs om textraden: Kom, kom och kyss min bilhjulssusande mun!! Det här är ju mer charmigt än bra men man hör ändå vad som ska komma...Om man försöker låta bli att lyssna på texten i Måste viska så är den fin. Glad igen från 1978 i reggaeversion är lite kul. CD:n avslutas med en mycket bra Stackars Jack.
  • CD2 - Här kallar han sig Bobby Gloome och i tio låtar sjunger han på engelska....jag vet inte vad som var tanken här 1981, att bli en ny Dylan? Den här CD: får nog vara ifred framöver. Men här finns i alla fall den vackra och tragiska Är det redan onsdag som förgyller den CD:n tillsammans med slutspåret Glimmande nymf.
  • CD3 - Det är en gåta varför inte Blues för en ung kvinna togs med på coverplattan ´´Sweethearts´´. Han gör Donovans Young girl blues fantastiskt bra. Från ´´Vassa eggen´´ outtakes tycker jag om Mellan hägg och syren.
  • CD4 - Här hittar jag Där stålet biter och senare den alltid så underbara Rialto som här lindas in med sköna syntar....Uffe sjunger här däremot ovanligt svajigt...Från ´´Evangeline´´ finns här Augusti som var helt ok.
  • CD5 - Här finns låtar från ´´Evangeline´´ som han inte använde där och även olika versioner av låtar som finns på denna min favoritplatta. Här tyckte jag om En bra kvinna och framför allt Res dig och gå.
  • CD6 - En helt fantastisk version av Så länge skutan kan gå finns på den här CD:n, ett underbart arrangemang. Hur ska vi kunna förlåta är musikaliskt spännande. Sist kommer tre låtar från ´´Måne över Haväng´´, först just Måne över Haväng , Katt i fönstret och Älskad och sedd och alla är bättre här än på originalskivan, förstår inte hur de tänkte när de valde.
  • CD7 - Första spåret är Ute på vägen igen och här är det den akustiska versionen som han körde när jag såg honom 1995, jag tycker bättre om den här versionen än den på originalplattan. Mars är en fin liten vår- och kärlekssång, vad sägs om de här raderna: Din kärlek är enkel, din kärlek är glad, din kärlek är ljus, din kärlek är min. Så! Allt kommer från kvinnan tycker jag om..! Låtarna som blev bortvalda från ´´Måne över Haväng´´ tycker jag mycket om på den här CD:n. Hon jag kallar älskling är en typisk Uffe-låt då han är förälskad. En stilla, avskalad och vacker Maria kom tillbaka. På ´´Xavante´´ borde Pengarna tillbaka ha fått plats.På Framtidens män är Uffe bitter på maktens män! Den här CD:n kommer jag att spela ofta.
  • CD8 - Slott av sand är en vacker ballad med enbart piano som inte fick plats på ´´Xavante´´. Land är en demolåt som jag tycker om och Fullt ut även om den inte alls är lika bra här som i den versionen som kom med på ´´Män utan kvinnor´´.
  • CD9 - Här knockades jag helt. Från ´´I ett vinterland´´ kommer den Lundell-låt som betyder mycket för mig på ett speciellt sätt och som både textmässigt och musikaliskt är det bästa han gjort, Jag saknar dig och i den här versionen sjunger han duett med Lena Jinnegren. Tre minuter in i låten sänks tempot och det här är bland det vackraste jag hört på länge. Jag kunde betalt hela priset för boxen bara för dessa fyra minuter. Den följs av Hennes rygg och jag förstår inte att han inte valde denna version till ´´I ett vinterland´´ mycket bra är den.
  • CD10 - ´´Club Zebra´´ och ´´En eld ikväll´´. Skönheten är vacker och det första utkastet till Lazarus finns här. Lazarus som senare skulle bli en helt egen platta. Strip club från ´´En eld ikväll´´ är en märkligt rolig historia som är något för militanta feminister att bita i...de som inte förstår ironi alltså!
  • CD11 - De vilda svanarna på Coole, sånt här gillar jag. Baby Hollywood spelade han när jag var på Tyrol 2005. Du vill ha frihet en sång av Ulf med det udda ämnet...frihet. Från ´´Lazarus´´ finns här en alternativversion av Hett så hett som här inte är lika bluesig. Under vulkanen är en liveinspelning från Trädgårn i Göteborg 2006, så vackert!.
  • CD12 - Lång väg hem som jag bara tidigare hört i liveversionen från ´´Maria kom tillbaka´´ finns här i en studioinspelning och den är så bra att man svimmar....en av de bästa på boxen. Vacker pärla är singelbaksida från Silver och guld och handlar om hans dotter i New York. Här finns fler guldkorn från skivor jag redan har, Lejon på Gotland, Jag hade en älskling en gång, Ut ur mörkret, Soldat kommer hem.
  • CD13 - Den här skivan är tom. Som det stått i tidningarna så har skivbolaget missat här. Hoppas att man får den senare.
  • CD14 - Här finns några kända favoriter för mig, Jolly Roger och Stenkusten är fantastiska och Lascaux och Altamira är läcker! Rått och romantiskt i liveversion
  • DVD - Club Zebra-konserten på Johanneshov 2002. Jag hade konsert här hemma ikväll, här i mitt vardagsrum. Jag ska erkänna att jag inte är någon konsertmänniska. När jag är på konsert så sitter eller står jag alltid och väntar på balladerna, sångerna. Jag tillhör inte de som hoppar och klappar utan är mer en stillsam lyssnare.....lyssnar efter nyanser mer än att ryckas med av rytmer. Det har sagts att detta skulle vara en av bästa konserter han någonsin gjort så jag hade stora förväntningar. Som vanligt så väntade jag in det lugna och när Danielas hus kom så visade det sig att det var en version som var bättre än de jag tidigare hört, Gruva lika vacker och På senare år mycket bra och här visar Janne Bark vilken stor gitarrist han är. Jag kommer att sakna honom när han nu inte finns med om Uffe turnerar i sommar. Introt till den vilda Den vassa eggen är magiskt vackert. Coco är så smärtsamt vacker att det gör ont. Sedan följer Gå upp på klippan, Rått och romantiskt (som är bättre här än på skivan) Älska med främlingen och en Rialto som jag nog aldrig hört så vacker. Introt till Hon gör mig galen var magiskt bra.....och resten också men självklart slår den inte versionen från den här sommarens konsert. Jo...det var en härlig stund den här konserten. Det var en glad och harmonisk Uffe som såg ut att trivas på hovet.
Recension i DN 28 november 2007
Recension i SVD  5 december 2007


Kommentarer
Postat av: Inkan

Oj- du är allt ett helfrälst Lundell-fan :)

Jag väljer sparsmakat det jag vill höra med hans röst.Så här investeras inte i en samlingsbox...
Fantastiskt att du orkat lyssna igenom allt.

2007-12-08 @ 16:38:07
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Det är en njutning Inkan....en ren njutning!

2007-12-08 @ 16:43:02
Postat av: billan

Oj, en likasinnad "Uffenörd". Kul, i min samling finns både Under Vulkanen och samlingen Ulf Lundell Sånger 1975 - 2007. Gamla LP skivor, böcker, givetvis alla CDskivor, en vattenflaska från Uffes Club Zebra konsert som höll på att hamna i makens huvud ( jag fångade den). Givetvis hängde jag på låset när biljetterna släpptes till höstens konsert (Sundsvall oktober), Dessutom är jag en trädgårdsnörd. Glad att jag hittade in till din blogg. Tack och hej.

2008-09-20 @ 23:19:19
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

billan: Välkommen hit. Fint att ha Uffe/trädgårdsnördar här.

2008-09-21 @ 17:21:10
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0