Site Meter

Paradiset

April är en kall och nyckfull vän....sjunger Uffe i ´´Isabella´´ och jag kan bara hålla med. Under förmiddagen var det 3 grader och det regnade. Jag var innesluten i regnkläder med musik i öronen och mitt arbete med vårstädningen i vår stora park fortsatte. Jag krattade, klippte rosor och jag klippte även vidjehortensian ungefär en tredjedel i höjd.
Igår var det sommarvarmt för att idag bli en tuffare temp. Men jag har absolut inga stora krav på vädret den här månaden.....vi behöver faktiskt mycket regn för att vårfloran ska bli som vackrast och för att all växtlighet ska få en bra start på växtsäsongen.
15392-574
Den mycket tidiga pingstliljan ´Ice Follies´

Paradiset
Därinne i min regnluva funderade jag idag vad människor känner för sina trädgårdar. Jag upplever att många inte ser sin trädgård som det lilla paradis som det borde vara. För många verkar det som om det är ett krävande arbete som bara blir en belastning. I villaområden tror jag även att det råder en tävlan om vilken som har den vackraste trädgården eller vilka som har de mest speciella växterna. Jag har själv haft några privata trädgårdar och jag ska erkänna att när jag satt där i allt det vackra och njöt så kunde jag aldrig låta bli att planera vad som skulle göras framöver. Det är inte så lätt att bara luta sig tillbaka och njuta av det man gjort och vara nöjd. Visserligen är väl det en del av trädgårdsintresset att planera och förändra......men det ska nog inte vara en jakt för att skapa sitt paradis. Borde man inte ha sin trädgård som en plats för vila och meditation? Berätta gärna vad ni vill med er trädgård....vad den betyder för er.
Om jag hade en egen trädgård idag skulle den inte vara så arbetskrävande. Det skulle vara stora ytor av samma växter.....mycket vitt.....det skulle vara lugnt för ögat....inga starka färger. Helst skulle trädgården vara uppväxt och vild....gamla fruktträd och syrensnår som man fick huka sig för.....marken skulle vara täckt av scilla och smala stigar skulle slingra sig fram genom trädgården. Här skulle inte finnas några raka kanter eller modernt marktegel eller plattor. Det skulle inte finnas grannar alldeles inpå utan lite på avstånd.
Min gamla videofilm som heter ´´Mellan hägg och syrén´´ där Gunnar Brusewitz läser så oerhört vackert om den vackraste tiden......där är paradiset, exakt som det ser ut i den trädgården....så vill jag ha det. Det är lite stökigt, det växer prästkragar överallt och hans gamla torp skulle få Martin Timell att svimma....
Han som bodde där var skomakare och när han hängde ut skylten ´´Stängt mellan hägg och syrén´´ gick han ut till sin hängmatta där han somnade med en bok över ansiktet.

Dagens jordspråk
Att rensa ogräs är det samma som
att införa kultur i naturen.
Michael Pollan


Kommentarer
Postat av: Lilla B

Mitt paradis är mitt växthus. Därinne finns plats för lustfyllt arbete, för värme, dofter och avskildhet. Den vanlig trädgården räknas nog mest som Vild och Vacker. Fast med tonvikt på Vild. Hälften är uppodlat medan hälften är skogsmark. Det är en fröjd att få hänga tvätt på en lina uppspnd mellan ett par björkar. En vedtrave ligger på ett ostyrigt ställe. Många som kommer hit på besök säger att det är så fridfullt och de som sover illa är överraskade över att de sovit en hel natt.Naturen inpå knuten är välgörande på alla sätt.

2007-04-18 @ 18:17:46
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Ronja

I år känner jag mig väldigt "färdig" med trädgården och ser fram emot en vår och sommar med vila och ögonfröjd. Egentligen skulle jag kunna fortsätta att stoppa ner växter i rabatterna, men nu vill jag se hur det ser ut. Om jag håller på och förändrar hela tiden kommer det ju alltid innebära att jag får vänta ett tag till för att se hur det blev...

Jag går en vända varje dag för att se vad som har börjat ta sig upp efter vintervilan.

Jag har dock funderingar på att göra om gångarna i trädgården. Idag är det cementplattor och jag skulle vilja ha något med en kantsten och fint grus (eller vad det nu kallas). Jag har letat bilder på nätet men inte hittat något. Om du springer på lite inspirationsbilder får du gärna tipsa mig...

Må så gott!
Ronja

2007-04-18 @ 19:55:52
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

LillaB: Tvivlar inte på att du har ditt paradis.
Ronja: Jag gör likadant....den där dagliga rundan i trädgården för att se vad som förändrats. Bra att du stannar upp ett tag i din trädgård tycker jag.

2007-04-18 @ 21:37:46
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Azola

;) du trädgårdsmästaren ...den där oasen du beskriver den TAR jag !! :) Jag ser det framför mig då du skriver...
De gamla fruktträden, den vildvuxna syrenbersån och de smala upptrampade stigarna mellan Aklejor och gammeldags ljusrosa rosor (som jag bara måste ha med) låter himmelskt!En blick ner mot den vildvuxna ängen med all dess rikedom och fägring som bara väntar på att midsommar blomstren snart ska plockas till kransen .. umm ..det är njutning det!

2007-04-19 @ 00:21:31
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Azola: Aklejor ska absolut finnas och midsommarblomster är en favorit bland de vilda växterna.

2007-04-19 @ 04:57:22
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0