Site Meter

Sommardrömmar

Akleja 1

Aklejor
Akleja är en av de vackraste perennerna och en omtyckt växt som lätt förvildas runt gamla torp. Nu när vi går in i en tid utan blommor och grönska i trädgårdarna är det lätt att drömma sig tillbaka till juni när man tänker på aklejans blomning. Visserligen ser jag växterna i parken varje dag under sommaren men det känns ändå som om blomperioderna går så fort, men det kanske  är anledningen till att våra hastigt blommande blommor är så älskade. Om vi skulle se dem under långa perioder skulle vi säkert inte uppskatta dem lika mycket. Vem skulle vilja ha syrénblomning under en längre tid eller vitsippor som blommar i flera månader?
Den vanliga Aquilegia vulgaris finns i flera färger och vissa är tvåfärgade. De kan se ut lite hur som helst egentligen. Det finns också många sortnamn och har då ett bestämt utseende. Pastellakleja, Alpakleja, dockakleja mm är egna arter  av släktet  Aquilegia.

Det är mycket lätt att föröka aklejor med frö men man vet aldrig hur de nya plantorna kommer att se ut då det finns många anlag i fröna. Akeljorna i slottsparken förökar sig genom att sträcka sig ut över grusgångarna och där släpper de sina frön. Grus är en perfekt plats för frön av olika växter att gro i då frön inte vill ha det för näringsrikt när de ska gro. Jag brukar sedan ta plantor från gruset och plantera där jag vill ha dem. Aklejor passar ihop med de flesta växter och för mig får de gärna dyka upp lite var som helst. Tillsammans med pioner och tidigt blommande rosor är det magiskt vackert (börjar redan längta till juni).
Plantorna ser tråkiga ut efter blomning så det är klokt att ha dem en bit in i planteringen så att senare blommande perenner skymmer de nedvissnande plantorna. I lite skuggiga lägen blommar aklejorna längre och de tycker om ganska näringsrik jord.
Nu drömmer vi vidare....

Akleja 4Akleja 3Akleja 2

Kommentarer
Postat av: LillaB

Så makalösa blombilder! Kan säga att jag också längtar till nästa vår/försommar. Det gäller att med minnets hjälp och stöd av foton ta sig igenom kommande vinter.
Knäet? Funkar det?

2006-09-14 @ 08:40:45
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mitt knäproblem har inte förädrats sedan i måndags och jag börjar bli kraftigt otålig. Ska åka till jobbet i morgon och se hur det funkar.
Kommer att stirra på sommarbilder hela vintern...
Fantastiskt vacker bild du i ditt senaste inlägg.

2006-09-14 @ 08:50:30
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: LillaB

Man belastar ju knäet rätt duktigt till vardags så det tar allt sin tid. Svårt att kanske få tillräcklig vila. Men lite förbättring vore väl på sin plats!
Det är kanske muntrare för själen att åka till jobbet - alltid finns det väl något som går att göra.
Tack för berömmet! Undrade lite när jag la in den om jag börjar bli tjatig. Men den sjön, den sjön....

2006-09-14 @ 08:58:58
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Bloggblad

Så vackert! Jag älskar blommor av alla de slag, men är på tok för lat och för okunnig för att få till nåt bra i trädgården - och ingen annan har lust heller... men jag njuter av att titta på fina bilder av andras trädgårdar, och jag älskar trädgårdsprogram i teve. Och några förvildade aklejor dyker upp lite här och där hos mig med.

2006-09-14 @ 22:10:59
URL: http://bloggblad.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Bloggblad: Njut av dina aklejor....det finns alltid något vackert i alla trädgårdar.

2006-09-14 @ 22:33:43
Postat av: C.

Aklejorna på bilden längst ned ser väldigt fina ut med sina lite mer mörkt tonade sporrar. Jag sådde en "art- och hybridmix" samt "White Swan" i vårvintras som jag förhoppningsvis får njuta av sommaren 2007 OM nu inte aklejbladstekeln kommer på återbesök.

2006-09-16 @ 08:55:15
URL: http://callef.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0