• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Sammetshortensia

    15392-116
    Sammetshortensia
    15392-115
    Purpurhortensia

    15392-120
    Staketdruvan Zilga, den blir snart lila. Den här sorten klarar -30 grader på vintern

    Min dotter befinner sig på Mallorca och har varit i en mycket vacker och gammal trädgård idag som heter Banos arabes och tagit massor av bilder. Hon undrade om hon fick gästspana med de bilderna på min Trädgårdsspaning. Pappan blir bara glad att hon äntligen uppskattar vackra trädgårdar. Det kommer en Mallisspaning snart.
    Den här bilderna fick jag nyss via mms.
    15392-11915392-118


    Dagens låt: Roadhouse Kischheim med Uffe


    Lövräfsning i juli

    Lindarna har på vissa ställen i parken släppt 50% av sin lövmassa och trädgårdsmästaren har krattat löv ordentligt i juli månad. Torkan gör att träden inte kan behålla alla löv men trädet tar ingen större skada av det och när jag har semester kommer det  vatten från ovan så att det räcket och blir över. Det kändes lite märkligt ändå att kratta så mycket löv den här tiden.
    82247-210

    Nu änligen är jag färdig med det tidsödande och arbetsamma jobbet med att slå gräsytor med trimmer. Nu börjar slutspurten innan verksamheten kommer igång nästa vecka. Nu ska gångar kantskäras, alla planteringar rensas och göras fina.
    Den fina kranssalvians första blomning är över och då klipper man den bara i ett bladveck där man der att nya blomknoppar bildas så blommar den hela sommaren, en mycket bra och användbar perenn. Den lila färgen passar fint till rosa och vitt.
    I helgen hade ett kraftigt regn fallit över parken så någon vattning blev det inte idag.
    82247-209
    Daggsalvia, sommarmalva, tobak och vita lejongap i planteringarna som jag kallar gravarna

    Blomperioder och irländsk musik

    15392-114
    Geranium cantabrigiense - Liten flocknäva

    Blomtider

    Att besöka en trädgård och sedan bedöma dess utseende, skötsel och känsla kan vara svårt då man måste tänka sig trädgården i olika tider. Eftersom jag vistas mycket i trädgårdar så har jag oftast inte några problem att tänka platsen i olika blomperioder. För amatörer som besöker en trädgård som t.ex. befinner sig mellan två blomperioder kan den bedömas helt orättvist. När rosorna har blommat över kan det se stökigt ut likaså när perenner blommat ut. De enda blommor som blommar hela sommaren är ju annueller (ettåriga sommarblommor).
    Man får helt enkelt besöka en trädgård flera gånger under sommaren. Det kan vara svårt om man ute på resa men då får man försöka tänka hur trädgården är planerad och hur det är tänkt med blomperioder. Vet av erfarenhet att det är svårt att få olika växters blomperioder att gå i varandra så att trädgården hela tiden har något vackert att visa.

    Dagens låt: Is it now med Moya Brennan




    Trädgårdsspaningarna

    15392-113
    När jag kom på idén med att besöka trädgårdar och lägga ut text och bilder på en blogg så tänkte jag inte på hur många platser det finns i omgivningarna som fanns att besöka. Jag ligger i ganska hårt nu med spaningarna då sommaren är kort och augusti blir sista spaningsmånaden för i år.

    Allt detta med bloggen gör jag främst för min egen skull, dels för att lära mig mer om trädgårdsplanering och växter men det är fantastiskt kul att det är fler som följer spaningarna och kanske kan få någon glädje av dem. För min egen del blir jag förvånad hur mycket Stockholm har att erbjuda vad gäller trädgårdar och parker, att man kan hitta platser där jag aldrig tidigare varit trots att jag bott i Stockholm i över trettio år.
    Jag gör min blogg helt anspråkslöst och försöker låta bli att vara rädd och försiktig då jag är en amatör i konsten att skriva och uttrycka mig.  Ofta när jag lagt ut en spaning så ser jag efteråt att formuleringar mm. blivit helt fel och jag försöker ändra så gott det går.
    Men jag tycker att det här är så kul och hoppas kunna fortsätta så länge som möjligt och måste då utvidga spaningsområdet.

    Om en vecka åker jag ner till Österlen och då kommer jag med all säkerhet att besöka trädgårdar. Jag kommer att ta med min gamla bärbara dator och se om jag kan hitta någon trådlös uppkoppling och kanske då kunna lägga ut någon spaning på bloggen.
    /Spanaren

    Andra bloggar om: Trädgård Andra bloggar om: Stockholm

    Skyll på stjärnorna

    Just nu mullrar åskan öster om Stockholm och jag vill att regnet ska komma hit. Idag har jag varit hemma i stan och på morgonen spanade jag på Djurgården, läs här. Drack kaffe vid Ekorren som ligger vid båthamnen invid Biskopsudden.
    Har stirrat på bilden i nya Allt om Trädgård på sidan 59 och vill härma. Så oerhört vackert med det ryska martornet tillsammans med lammöron och i bakgrunden ser det ut som stäppsalvia eller möjligen lavendel...det är så suddigt. Vidare är det en riktigt bra guide till bärbuskar, om skötsel mm. på sidan 65. Ibland är den här tidningen riktigt bra. Nu ska jag sätta mig på balkongen och läsa i den om klematis och vänta in åskvädret som tyvärr tycks ligga still där borta och mullra.

    Dagens låt: Skyll på stjärnorna med Ulf
    och Shoreline med Anna Ternheim

    Semestersabotören

    Syrenhäcken
    Förra sommaren så började jag att etappvis föryngringsbeskära vår gamla, stora fantastiska syrenhäck som blommar så mycket att man svimmar. Den måste dock beskäras för att ge den ett långt liv. När jag tog ner första etappen förra året så fick inte de nya skotten vara ifred för harar och rådjur som hela tiden betade av de nya skotten. I våras stängslade jag in den delen av häcken med snören. Trots torkan har den växt mycket bra i år. (Glömde kameran hemma men jag ska ta en bild med mobilkameran och lägga in i kväll).
    Jag brukar säga att en syrenhäck som blivit nedtagen till botten blommar efter tre år men det finns en liten chans att den kan blomma lite redan nästa försommar.....kanske i alla fall...eller inte.

    15392-112
    15392-111
    Transparante Blanche är snart mogen.

    Semestersabotören
    I natt och i morse beskrev jag min sömnlösa natt och när jag kom till jobbet och började köra min dånande grästrimmer nere vid sjön såg jag en segelbåt som ligga ankrad i en vik en bit bort. Undrar vad de tyckte om uppvaknandet denna morgon. Att vakna i en vik i en segelbåt brukar betyda det stora lugnet. Nu dånade en grästrimmer under morgontimmarna. Det var absolut ingen hämd för min sömnlösa natt......

    Allsång från underjorden

    Mina grannar fortsatte sin fest som blev allt mer vild. När klockan gick mot två och de började sjunga allsång med röster som tycktes komma från underjorden så var ´´råttet mågat´´ som Per Ledin i Färjestad sa. Utan den minsta tvekan stegade jag ut i köket, tog en stor kastrull och fyllde den med vatten.....ut på balkongen och kastade ut vattnet rakt ner där de satt på gräsmattan under. Det blev alldeles tyst. ´´Nu håller ni käften där nere, vi försöker sova i huset´´ skrek jag ut i sommarnatten. Tystnaden blev total.
    Jag brukar inte göra sånt här men jag tänkte på den jobbiga period i parken som jag är inne i och att det inte skulle bli något sova den här natten. En av sångarna fick ett litet återfall senare men sedan gav de sig. Sist jag tittade på klockan var hon nästan tre så det blev en natt med lite sömn....igen. Tyckte nog att det var bättre när koltrasten väckte mig på nätterna.

    Idag ska jag skriva om trädgård!!

    Koder i natten

    För en trädgårdsmästare som är lättväckt och måste upp 4.30 är sådana här nätter jobbiga. Grannarna längst ner har fest och jag var just ut på balkongen och skrek att de fick lugna ner sig men de hörde mig inte. Tror inte de hade förstått vad jag sa.....de pratar i koder eller så....som--öööööööhhhh-augglsgekä-mwvaaaaa-lömjwn. De är alltså inte invandrare utan de heter Jansson mm. Det är ett gäng yngre män som hyr en stor etagelägenhet längst ner och de är inte några män som verkar leva i vår tid. Märkligt att de förstår varandra...!! Jag försökte höra om det gick att förstå något ur ljuden när jag gick ut på balkongen....men nä!

    Läser en väns blogg  att Ulf spelar Öppna landskap i Borgholms ruiner och det känns bra att ha biljett till Skansen nästa torsdag.
    Måste försöka sova om det ska bli några timmars sömn innan min dag i parken ska börja igen. Nu är det bara en vecka kvar att arbeta och sedan får jag vila i två veckor.
    Det märks att augusti närmar sig....det är becksvart ute.

    Annabelle

    15392-109
    15392-110
    Vidjehortensian ´Annabelle´tillsammans med rosenmalva.

    Sommarens vinnare och förlorare

    Sommarens vinnare
    Tänker utse våtarv till sommarens överlevare. Det hörs på namnet vilket förhållande det här envisa ogräset vill ha, fuktig och våt mark men den brukar dyka upp lite överallt. Men nu på morgonen när jag skulle vattna funkia som planterades i höstas så såg jag att våtarven fyllde de tomma ytorna runt funkian. Man kan förklara jord som torr och man kan förklara jord som dammtorr.....som torraste torr. Jorden där våtarven kämpade på var så torr att det nästan inte längre var jord utan ett packat dammlager. Har den inte vett att växa där den är ämnad att växa.....förstår den inte avsikten med sitt eget namn. Nu slet trädgårdsmästaren bort sommarens överlevare men jag vet att den lämnar små små rottrådar kvar i jorden och med det vatten som planteringen fick nu så kommer den glatt att fortsätta sitt liv bland funkiorna.

    Sommarens förlorare

    Den 27 augusti är det då äntligen dags för start i den spanska ligan i fotboll. Efter det tråkigaste VM jag minns så vill jag nu se hur fotboll ska spelas för att även glädja publiken. Under VM så fegspelades det för att till vilket pris som helst ta sig vidare i turneringen....inget lag (förutom några charmiga lag från Afrika) hade en tanke på att spela fotboll för att glädja de som skulle se matchen. Det här VM:et passade Italien perfekt, de är mästerligt taktiska och det lyckades hela vägen nu. Brasilien var en stor besvikelse....vissa spelare var för gamla, andra för nonchalanta och den största av alla Ronaldinho hade just träffat en kvinna och hade sex hela nätterna under VM.....jag hoppas verkligen att han dumpar henne tills spanska ligan börjar så att han får visa vad han kan (då menar jag vad han kan göra på en fotbollsplan) i Barcelona.
    Vad gör kvinnorna med männen? Ett annat exempel är Ulf Lundell som också lyckats bli förälskad i sommar och det märks så tydligt i de låtar han valt till sommarturnén som han nu är ute på. Nu är det glada och lyckliga låtar som gäller. Borta är de vackra, magiska balladerna (nya låten Under vulkanen ska dock vara vacker sägs det). Jag vill inte ha en lycklig Lundell....jag vill ha en deprimerad Uffe som är på gränsen att ge upp...då skriver han bäst och använder de mest ångestladdade låtarna....och då är han den störste av alla. Så sommarens förlorare blir Ronaldinho och Uffe som har blivit förälskade.

    Nästa torsdag ska jag se Uffe på Skansen och får då stå ut med den lyckliga mannen.

    Dagens fråga: Vad gör man med ett land som bombar FN:s posteringar?

    Dagens låt: Here comes the flood med Peter Gabriel

    Fortsätter att förvånas och åskan går till havs

    Väcktes av klockan 03.20 i morse....skjutsade ut dottern till Arlanda innan jag begav mig mot parken.
    Idag börjar det tunga, högljudda arbetet med grästrimmer på stora ytor. Nu har jag fått mitt kaffe och mina mackor....jag är redo att bryta tystnaden här ute. Med REM:s musik i lurarna så går allt arbete lätt.

    Lägesrapport 11.15. Nu är det dags att äta lunch. Det är egentligen fel vald dag att köra trimmer idag när hettan ligger tung över parken och jag måste ha mycket kläder på mig. Ljudet och ångorna från bensinen är inte heller något som passar i hettan. Har dock varit och tagit ett dopp innan maten nu så jag fick nya krafter.
    Ormarna gillar den här värmen....igår var jag mycket nära att hamna i knät på en stor huggorm nere vid sjön.

    16.00. Åskan går hårt ute till havs och jag ser den markanta linjen.....min park ska tydligen inte ha regn i år. Dricker kaffe på bryggan och anar de krafter som åskvädret urladdar. Hörde på radio idag att på Ingarö hade blixten slagit ner vid ett berg och slungat stenblock på tvåhundra kilo upp till en sommarstugas veranda.
    Börjar bli orolig för vattentillgången och får nu sluta och vattna en del av det som jag underhållit med vatten tidigare.
    Det är tryckande varmt och krafterna avtar allt mer. Maskinen ställs undan för idag. Nu gör jag jobb som inte är så krävande. Binder upp höga perenner och blomstertobaken.

    Kan inte låta bli att fortsätta förvånas över att så få män bloggar om trädgård. Tittade över bloggarna som handlar om trädgård på Bloggportalen. Av de 56 trädgårdsbloggarna var det 6 stycken skrivna av män.
    Ska inte fördjupa mig i det här igen utan konstaterar bara att det här med att blogga om sin trädgård inte är så populärt hos män.


    Dagens låt: Leaving New York med REM......igen!

    Blommor och grönsaker

    15392-108
    15392-106
    Lejongap ´Forerunner White´

    15392-105
    Lejongap ´Forerunner White´ - Pysslingkrage - Dockkrage ´Purple Splendor´



    Stilla morgon

    15392-107

    Då har jag börjat veckan med vattning som vanligt denna torra och sköna sommar. Klockan sex när jag började i parken låg fortfarande en ganska tät morgondimma över trädgården och det så ut att bli en mulen dag. Sedan bröt solen igenom och jag kunde se att sjön låg helt stilla, inte en krusning på ytan. Allt var stilla utom fåglarna och trädgårdsmästaren.

    Jag skulle förflytta en del saker genom parken och jag kunde bara inte starta traktorn och bryta den vackra tystnaden, i stället  tog skottkärran. Trots att växterna får vatten så ser de lite trötta ut, det behövs ju en luftfuktighet som är så viktig för det växande och det är inte mycket till luftfuktighet här. Hörde på radio igår att kraftigt regn hade fallit lokalt i Sörmland men här dammar det om parken och gräsmattorna går i brungula nyanser. Nu ska jag äta lite frukost innan jag fortsätter arbetet,  buxbomshäckarna ska  klippas idag. Det blir en arbetsam vecka.....men jag är ju här för att arbeta!

    Löss på rosor

    Koltrasten har slutat sjunga för i år. Den håller mig inte vaken på nätterna längre. Nu vet jag inte vad som håller mig vaken om nätterna.
    Mitt inlägg om varför kvinnorna tagit över trädgårdsintresset i Sverige och var männen är blev så känsligt och fel som jag anade. Jag trampade ut på områden som jag inte behärskar och återgår till frågor som varför det är löss på rosor mm..

    Lathet

    15392-100

    Stora slänten

    15392-98
    15392-99
    Nävorna ´Brookside´och Kashmirnäva.

    Den plantering som tar mest tid och som jag lagt ner mest jobb på i parken är en stor släntplantering vid hotellbyggnaderna. För nio år sedan då jag först kom till parken så började jag att göra om hela den stora planteringen genom att byta jord på många platser och byta ut det mesta av växterna. I botten på hela planteringen är det lera, jag har sedan gjort terrasseringar och fyllt på med bra planteringsjord. I en sådan här stor plantering som man oftast ser på håll tänker jag att det måste vara ganska färgstarkt på vissa ställen så att man fångar gästernas blickar. Mina egna färger i vitt, grått, blått skulle inte göra sig i hela den här planteringen.
    Det mesta är perenner här men det finns en del buskar som:
    • Pärlbuske - Exochorda ´The Bride´
    • Klätterhortensia - Hydrangea anomala
    • Dvärgblågran - Picea pungens ´Glauca Globosa´
    • Häxal - Fothergilla major
    • Pimpinelrosen ´Stanwell Perpetual´
    • Rosen Bonica
    • Rosen Summerwind
    • Pelaridegran - Taxus stricta ´Viridis´
    Det finns ungefär 60 olika sorters perenner i planteringen och här är några sorter:

    • Jättedaggkåpa - Alchemilla mollis
    • Ulleternell - Anaphalis triplinervis
    • Oktoberaster - Aster dumosus ´Lady In Blue´
    • Silverastilbe - Astilbe japonica ´Reinland´ och ´Bonn´
    • Sockblomma - Epimedium rubrum
    • Nävorna - Liten flocknäva, Kashmirnäva, Patricia, Mongolisk näva, Spansk näva, Brookside´mm
    • Dagliljor - Hemerocallis
    • Vinteriberis - Iberis semperviresn ´Snowflake´
    • Trädgårdsiris - Blå och gul
    • Rosenmalva - Malva alcea ´Fastigiata´
    • Nepeta ´Six Hills Giants´
    • Ormöga - Omphalodes verna
    • Drakmynta - Physostegia virginiana ´Schneekrone´
    • Strålrudbeckia - Rudbeckia sullivantii ´Guldsturm´
    • Stäppsalvia - Salvia nemorosa ´Ostfriesland´
    • Kranssalvia - Salvia verticillata ´Purple Rain´
    • Lammöron - Stachys byzantina  mm.
    15392-97
    Klätterhortensia


    Hastighetskameror

    Hastighetskameror
    Åkte bil i Sörmland idag. Skulle på studiebesök till en vacker plats. Körde på små vägar långt från Europavägarna. Sörmland har ett mjukt och vänligt landskap, små torp och stora herrgårdar. När jag kom ut på 57:an och 56:an så upptäckte jag för sent att hastighetskameror var uppsatta efter vägen och med stora skyltar uppmanades trafikanterna att hålla den tillåtna hastigheten. Om man överskred gränsen så fotograferades man och registrerades automatiskt.
    Lagar och ordningar är till för att följas och jag tycker absolut att man ska hålla den tillåtna hastigheten. Problem uppstår däremot då bilister blir rädda att träda över gränsen då kameror stirrar ilsket vid vägkanten och kör då långt under den tillåtna hastigheten. Det är ju ganska svårt att hålla en hastighet exakt om man inte har farthållare. Nu blev det en lång kö som gick i 60 på 70-väg.....stressade och arga trafikanter gjorde en del märkliga omkörningar. Eftersom den som körde om inte ville köra fortare än 70 så tog omkörningarna en väldig tid....inte trafiksäkert alltså. På ett ställe var jag ensam på vägen och höll 70....i backspegeln såg jag bara grillen på en långtradare, föraren undrade nog varför jag körde så sakta, möjligen hade han inte sett skyltar och kameror. Vi måste nog lära oss köra bil på ett nytt sätt nu. Själv kommer jag inte att överstiga den hastighet som står på skyltarna. Anar att jag har en böter på hallgolvet inom kort.

    Flen
    Stannade i Flen för att äta.....det fanns inga restauranger där!  Körde en runda i Flen...det måste vara Sveriges fulaste stad. Som om de ansträngt sig för att bygga hus, centrum, ja allt så fult som möjligt. Allt var fult och jag fick nästan kväljningar innan jag lyckades ta mig ut ur staden igen. Vilka bor här? Och varför bor de här?

    Vattnar i slottsparken när jag kom tillbaka. Björkarna gulnar och gräset har samma färg. Det kom några droppar regn idag men det retar ju bara växtligheten som behöver ordentligt med regn nu. Måste kolla vädret för fem dagar och håller tummarna. Förlåt alla semesterfirare men nu börjar det bli kris.

    Statistik

    Besöken på bloggarna minskar ganska mycket.....kanske kan skylla på semestertider.

    Antroposofi och Ulf Lundell

    15392-93
    15392-94

    Antroposoferna i Järna
    Igår kväll när solen försvann från de växter som skulle vattnas fick de en välbehövlig dos av det livsviktiga. Det var en skön sommarkväll och tofsvipans ungar testflög och tutade över mig.
    Åkte bort till antroposoferna där jag började mina trädgårdsspaningar och gjorde ett återbesök. Hela det där området är ju spännande och märkligt. Blir lite avundsjuk på de människor som lever och arbetar här och så starkt lever efter sin tro och sina ideal.

    Ulf Lundell
    Ska göra ett försök att lista tio låtar. Kanske inte de bästa men de som betytt mycket för mig och som jag känner starkt för. Det är nästan en omöjlig uppgift men ....kommer säkert vilja ändra igen....som att lägga till Fullt ut.
    De är inte rankade på något sätt här....
    Ok ...det blev elva.


    Förökning av perenner

    Renovera perennplanteringen
    När regnet en gång kommer och dagarna inte längre är så heta, då kan man börja dela de perenner som blommade på försommaren. De flesta perenner tycker om att delas och flyttas om och det bör göras ungefär vart fjärde år.  De planteringar där det växer dåligt eller planteringar som är fyllda med flerårigt jobbigt ogräs, där kan man gräva upp växterna, gräva om ordentligt och ta bort alla ogräsrötter mycket noggrant. Beroende på hur jorden ser ut så passar man på att förbättra den. Är jorden för lätt så blanda i en blandning av lite lera, kompost, torv och väl brunnen kogödsel och gräv om ordentligt. Är jorden för tung så blanda i kompost, kogödsel och grovt grus. Vattna gärna ordentligt före omplanteringen men ingen gödsel vid nyplantering, rötterna vill försiktigt anpassa sig till det nya.
    Nu delar man perennerna genom att försiktigt slita isär den gamla plantan, växter med pålrötter t.ex. går sällan att dela, man ser vilka som vill bli delade och förökade. Det går att få ut många nya plantor av en gammal planta. Själv har jag nu delat jättedaggkåpa, liten flocknäva, nävan Brookside, Kashmirnäva och några andra nävor som blommat färdigt.

    På våren delar man höstblommande perenner och de som jag förökade på så vis i våras var ulleternell, astilbe, ligularia, daglilja, strålrudbeckia, mongolisk näva, hosta mm.
    Den renoverade planteringen blir perfekt för de delade växterna och under augusti och september kommer de att hinna rota sig innan vintern kommer och under nästa år fyller de ut den renoverade ytan. September är sista månaden att plantera perenner, de måste hinna rota sig innan vinter och tjäle. Sedan är det viktigt att rensa ogräset tidigt..så fort man ser en liten ogräsplanta så rensar man....de får inte hinna etablera sina rötter. Kirskål, kvickrot, våtarv mm. är jobbiga att få bort om de får tid att växa ut.

    Om man har planteringar intill en grusyta så är ett annat sätt att förka växter att ta vara på de plantor som självsått sig i gruset. Frön av perenner trivs mycket bra grusytor. Jag har tagit tillvara mängder av akleja och rosenmalva just nu.

    Häcken

    Måndagsstress, det är vattning som gäller. Torkan fortsätter. Klipper den stora syrenhäcken, den är nästan hundra meter. Det är stilla i parken, gräsmattorna gulnar allt mer och det känns som om trädgården håller andan. Jag lovar att när regnet en dag kommer ska jag vara ute och se hur växligheten tar av det livsviktiga vattnet.
    Rosor och pelargoner fortsätter att trivas i det här vädret och tomatplantorna dricker enormt. Trädgårdsmästaren trivs också i sol och värme men blir lite orolig om torkan forsätter. Såg just på TV4-vädret och det ska tydligen bli lite svalt men soligt i veckan.
    15392-92
    Clematis ´Summer Snow´ - Änglatrumpeter - Lejongapet ´Black Queen´  - Staketdruvan ´Zilga´´

    15392-9315392-9015392-89
    Före och efter häckklippningen

    Fick den beställda boken ´´Rosendals Trädgård´´ av Lasse Krantz och Nina Ericson. Det här blir bra läsning.

    Dagens fråga: Hur gör vi med Skarven? Vad gör vi med de som mördar skarvungar?

    Dagens låt: Barcelona med Uffe

    Roslagen

    Igår kväll åkte jag upp till min hembygd i Roslagen för att hälsa på familjen. En skön kväll på Rådmansö blev det och en natt med djup sömn i tystnaden. I morse besökte jag båthamnen i Gräddö och längtade lite tillbaka till tiden då jag hade båt där. Roslagsvistelsen avslutades i Norrtälje där jag besökte mina syskon.
    Mina tankar på att en dag flytta tillbaka till Norrtälje gror fortfarande. Kanske att jag hittar lugnet där.

    Widescreen

    I och med att jag köpt ny dator så upptäckte jag att hemsidor ser helt olika ut i widescreen och då även mina bloggar. Har haft svårt att hitta bra design till bloggarna och när jag hittat någon som blir bra i widescreen så funkar det inte i vanligt format. Blogg.se. har varit vänliga att försöka hjälpa mig men de olika formaten på skärmarna gör det nästan omöjligt att bli nöjd. Nu kommer blogg.se med ny version i höst och lovar en stor förbättring. De som ser min blogg i widescreen ser att bilder och text lever sitt eget liv....att texten bär iväg långt åt höger, långt från bilderna.

    Snart dags för dagens spaning.

    Eftersom fotbolls-VM bjöd på så dålig fotbollsunderhållning så är inte abstinensen så svår. Längtar dock till spanska ligan startar igen så att man får se Barcelona bjuda på perfekt underhållning.

    Torka

    15392-88

    Torka
    Nu när torkan håller i sig och ser ut att fortsätta så är det viktigt att vattna rätt. Tror att jag skrev om det förra sommaren också. Det kan låta simpelt att vattna växter men det är så otroligt många som gör helt fel.
    • För det första ska man aldrig låta jorden torka utan börja vattna i tid
    • Känn med fingrarna i jorden efter ni vattnat....vattnet ska ner till rötterna.
    • Man luras av att det regnar. Regnet når sällan ner i urnor och amplar då bladen ofta täcker jorden.
    • Vattna på kvällen eller tidig morgon
    • Vattna inte på bladen i solljus
    • Släng bort alla fantastiska munstycken.....låt vattnet rinna ur slangen.
    • Om det är vattenbrist så vattna inte gräsmattor.....de dör inte utan grönskar alltid efter regn.
    • Vattna i första hand nyplanterat
    Allt detta är självklart för de som har trädgårdsintresse men det är förvånande hur ofta man ser folk stå och spruta vatten på bladen och tycker att det ser fräscht ut. En gång såg jag en man vattna perenner med något som liknade en brandslang och med ett tryck som hade stoppat demonstranter. De stackars växterna låg böjda mot jorden. Men vattnat det hade han!

    Hoppas verkligen inte att Wolfgang Röder har rätt då han spår fortsatt torka. Det blir jobbigt för de som bor och vistas på öar där risken för att brunnarna sinar blir stor.
    Törs inte tänka på vad som skulle hända med alla växter i parken om de inte fick vatten. Måste göra den där vattenplanen snart....kolla vad som blir viktigast att hålla vid liv.
    Samtidigt är det ju synd att önska regn nu mitt i semestertider. Man kanske skulle satsa på att anlägga japanska trädgårdar i stället...med mycket sten och grus och med få växter.



    Andra bloggar om: Trädgård Andra bloggar om: Stockholm

    Grönsakslandet

    15392-86
    Det här är inte min favoritplats då jag helst odlar prydnadsväxter för skönhetens skull....men jag gör så gott jag kan och det brukar bli OK. Det här växer i trädgårdslandet i år:

    • Gurkört
    • Dill
    • Ruccolasallat
    • Mangold
    • Vaxböna
    • Brytböna
    • Squash grön och gul
    • Sallat ´Frenkles´
    • Sallat romersk ´Lobjoits Green Cos´
    • Sallat ´Rouge D´hiver´
    • Sallat ´Sallt Bowl´
    • Sallat amerikansk brun
    • Sallat ´Frisé´
    • Vinbär röda och svarta
    • Rabarber
    • Luktärter
    • Kryddtagetes
    • Ringblommor
    • Sommaraster
    • Snokört
    • Massor av rosor
    • Rosenvial
    • Höstaster
    • Clemats ´Summer Snow´

    Rosornas år

    15392-82
    Trots att det regnat vid några tillfällen så krävs det att det vattnas i grönsakslandet väldigt ofta då det växer enormt där nu. Tomatplantorna har också satt ordentlig fart.
    Det har varit lite stressigt den här veckan då jag gick på halvfart förra veckan då jag var sjuk men jag ska nog snart ha koll på vår vackra park igen. Hade tänkt klippa vår långa syrenhäck men det har blåst några dagar och det är inget bra förhållande om man ska klippa häckar. Vildvinet och rådhusvinet på slottsväggarna är klippta på höjden och alla gräsytor klippta. Det är verkligen rosornas år i år och av någon anledning så har vi inte lika mycket angrepp från naturens vilda djur i år. Både rådjur och harar hade en tuff vinter och det kan vara en anledning.
    Loddon Anne
    Mjölkklockan Loddon Anne och en rosenmalva

    15392-83
    Stjärnflockan Ruby Cloud
    15392-84
    Honungsrosen Lykkefund
    15392-85
    Mjölkklockan igen

    Fortsättning i slottsparken

    Så....då fortsätter jag att beskriva mitt arbete i slottsparken. Återkommer med mer beskrivning ikväll.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails