• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Engsholms slottspark - 2002

     

    2 april

     

    S som är 25 år har börjat som trädgårdsmästare efter mig och har nu jobbat i två veckor. Hon ville dock att jag skulle komma ut och beskära fruktträden, vilket jag gjorde idag.

     

    Själv börjar jag hos Trädgårdsbyggarna i Nacka om två veckor.

     

    12 maj 

     

    Jag har nu jobbat en månad hos Trädgårdsbyggarna och jag trivs bra. Jag får vara med att rita en del planteringar och jag har min egen bil, jobbar oftast självstädnigt, vilket jag tycker är bra. Bröderna som driver företaget är trevliga och det känns som en bra plats för mig. Problemet är att jobbet ibland är tungt nu när det handlar om anläggning och jag får ont i knät vissa dagar.

    Ibland drabbas jag trots allt av stor längtan tillbaka till Engsholm – till parken och till personalen och jag börjar så smått att ångrar mitt beslut förra året.

     

    29 maj

     

    Jag beslutade mig för att återvända till Engsholms slottsträdgård efter att ha arbetat hos Trädbgårdsbyggarna i Nacka sedan april...! I juli månad återvänder jag till Sörmlands vackra slottsträdgård.

     

    12 juni

     

    Jag tar ledigt från Trädgårdsbyggarna för att plantera sommarblommor på Engsholm. Parken var ordentligt igenvuxen av ogräs i planteringar och rufsig i största allmänhet. Men i perennplanteringarna blommar det mycket fint. Torkan har varit svår hela försommaren men personalen på städavdelningen har vattnat perennplanteringarna vid hotellet. Planteringen vid berget mot sjön som jag anlade förra året har blivit väldigt fin och pionerna som jag tog från skuggplanteringarna nedanför borggården och som aldrig blommat står nu i full blom vid berget.

     

    Det manchuriska valnötsträdet vid Röda Stugan som fick en kraftig stamskada av hararnas gnagande, har tagit sig fint och växer bra och nu ser man det speciella med växten – de enormt stora flikiga bladen.

     

    1 juli

     

    Så var jag tillbaka i slottsparken igen och det kändes riktigt skönt att få börja röja upp i trädgården. Började med att vandra runt i parken och försöka lägga upp en arbetsplan. Perennplanteringarna vid hotellet blommade fint men det var ogräs och mycket som skulle klippas ner och snyggas till..

    Börjar med att klippa ner all Nepeta i rondellen vid hotellet och även all jättedaggkåpa i alla planteringar. Bonicarosorna i rondellen har fått påhälsning av rådjur men bara den planteringen närmast bonden. Där har de små liven mumsat i sig de mesta av alla knoppar. Klippte ner dem för att bygga upp dem på nytt.

    Rosorna är dåliga överallt utom i stora trädgårdslandet där de står i lerjord. Rosor behöver stå i ganska kraftig jord för att må riktigt bra.. Beskär buxbomen nedanför borggården. Klipper gräset runt slottet.

    Sedan börjar jag med det arbetsamma jobbet att klippa stora syrenhäcken. Det tar lång tid och jag är färdig vid sjutiden på kvällen.

     

    3 juli

     

    Det hade regnat under natten, så den gräsklippning jag tänkt börja med fick vänta tills efter lunch. Började i stället med mina planteringar vid hotellet och upptäckte att temyntan försvunnit från häggplanteringen, men den lilla flocknävan hade brett ut sig så mycket att jag var tvungen att begränsa dess framfart i planteringen. Band upp kransveronikan. Lavendeln som  klipptes ner i våras kommer fint och blommar snart, fördelen med att klippa ner lavendeln här är att den blommar lite senare när verksamheten startar här i månadsskiftet juli-augusti. Fingerborgsblomman har spritt sig överallt även mellan plattorna så att jag var tvungen att ta bort en hel del. Ägnar eftermiddagen åt att klippa gräs.

     

    8 - 9 juli

     

    Trädgårdsmästaren som ersatte mig när jag slutade har kommit tillbaka efter sjukskrivning och hon ska jobba halvtid nu, bara måndagar och tisdagar, fram tills hon slutar i augusti. Hennes jobb nu var att ta hand om trädgårdslandet, sommarblommor mm. Jag fortsatte att röja upp i stora slänten vid hotellet. Där hade den amerikanska enen gått ut sig nästan helt, bara en planta kvar av tre. Grävde bort de döda och det blev på så vis bara ytor som ska planteras längre fram när jag fått presentera mina idéer för VD Kerstin. Har tänkt mig en ros, ´´Stanwell Perpetual´´  mitt i och med någon marktäckare runt om. Det är varmt och växlande molnighet.

     

    11 juli

     

    Rensade rosenplanteringen som är kantad med buxbom nedanför borggården. Den var igenväxt av luktviolplantor. Den tidigare perenna förgätmigejen var helt borta. I de två boxbomsrundlarna på gräsmattan rensade jag bort allting. Den perenna förgätmigejen ´Tûringen´ såg mycket dålig ut och var helt igenväxt med ogräs. Eftersom det är en skugg- och våtväxt så passar den nog inte där även om den varit fin några år och blommat om på eftersommaren. Har en plan att plantera två syrenträd i rundlarna och att sätta all pärhyacint från borggården runt om.

    Rensade även planteringen nedanför terrassen. Klippte gräs. Regn på förmiddagen och sol på eftermiddagen.

     

    16 - 17 juli

     

    Nästan 30 graders värme och vindstilla. S skördar de röda vinbären och vattnar. Hon visar sig vara expert på växtskydd och växtsjukdomar. Jag fortsätter att trimma gräsytor, klippa gräs och idag har jag klippt vildvinet och rådhusvinet på slottets väggar..

     

    18 - 19 juli

     

    Det grova arbetet med trimning och gräsklippning fortsätter. Idag började jag med en del omplanteringar i rabatterna vid hotellet. Flyttade upp de tre rosorna som var planterade under körsbärsträdet i rondellen och som aldrig fick något ljus och som växte bland körsbärsträdets rötter. Flyttade upp de till perennslänten. Problemet är att det inte är rätt tid att flytta rosor men jag  allt jag kunde för att det skulle bli bra. Först vattnade jag rosorna på deras gamla växtplats så att inte all jord vid rötterna skulle försvinna när jag grävde upp dem. På plats har dom lera i botten och mulljord ovanpå och de fick mycket vatten i samband med planteringen. Väderleken var också bra, regn! Det som talat mot att de inte klarar flytten är att rosor har så dåligt med fina trådrötter när det blivit äldre. Flyttade även bort en del krassalvia en bit bort i slänten. Delade den fantastiska blå nävan ´Brookside. En hel del småplantor sitter nu i min plantskola vid lilla landet, även kranssalvia placerades där.

     

    Vecka 31

      

    Engsholms personal har återvänt från semestern. J och jag lägger på nytt grus på parkeringarna.

    På kvällen hade vi kräftskiva nere vid strandpaviljongen och det var en fantastisk kväll, spegelblankt på sjön och varmt långt in på natten. Vi satt vid dukat långbord och hade en trevlig kväll.

    Röjer runt kastanjeträdet vid parkeringen och J kör på jord som jag planerar ut för att göra gräsmatta. Rhododendron kommer att planteras där.

     

    Vecka 33

    .

    Tillbaka i slottsparken efter en veckas semester på västkusten. Eftersom det råder torka så blev det vattning hela morgonen. De rosa pelargonerna på terrassen blev mycket fina i år, solälskare som de är. Övriga sommarblommor är också väldigt fina. Planeringen vid nya maskinhallen har hunnit så långt att det snart är dags att gjuta plattan – det ser väldigt stort ut!

     

    Transparante Blanchen är färdiga och jag plockar in lite till gästerna.

     

    Bonicarosorna i rondellen och i perennslänten blommar mycket fint och den underbara rosen ´´Stanwell Perpetual´´ nedanför borggården har börjat blomma om. De är de två rossorter som är helt friska och som blommar villigt hela tiden. Stanwell har en månads uppehåll men blommar sedan till sent på hösten. Sommarblomsplanteringarna vid slottets entré är vackra.

     

    Rensar borggården med skyffeljärn och klipper ligusterhäcken för andra gången i år.

     

    Vattnar varannan dag. De perenna förgätmigejen som satt i buxbomsrundlarna, har jag planterat en del av i häggplanteringen, där den får lite mer skugga. Den trivs ju bäst i halvskugga. Rensar alla planteringar vid hotellet.

     

    Vecka 34

     

    Torkan fortsätter och det är vattning som gäller.

    Stammar upp lindarna vid parkeringen.

    Klipper av massor av vissna blommor från pysslingkragen. Slottets personal plockar in sommarblommor till matsalen flera gånger i veckan och det skövlas ganska friskt i planteringarna. Till nästa år måste jag avsätta plats i trädgårdslandet för snittblommor.

     

    Mina skrämmor i Bonicaplanteringar vid rondellen verkar fungera, det har inte ätits av knopparna sedan de kom upp. Det är foliepapper lindat runt stolpar och som tydligen skrämmer djuren.

    Bygget av ladan eller slottsverkstaden eller vad den nu ska kallas, har stannat av för ett tag, då det diskuteras hur plattan och nedervåningen ska utföras. Trädgårdsmästarens önskemål på eluppvärmda marmorgolv och kristallkrona i trädgårdsrummet avslogs på  det senaste byggmötet.

     

    Vecka 35

     

    Inget regn i sikte så vattningen fortsätter  Klipper stamskott på lindarna ner mot hotellet.

    Perennslänten är lite blomfattig just nu, men bonicaroserna lyser upp hela planteringen, de blommar fortfarande helt otroligt. Jättedaggkåpan börjar blomma om efter nedklippningen för två månader sedan. Nepetan har svårt att slå ut ordenligt i andra blomningen men blommar hyfsat. Spansknävan tycker nog inte heller om hettan och blommar sparsamt nu. Drakmyntan blommar snart ut och bolltisteln har sin fina tid bakom sig även om den blommar fortfarande. Den bästa perennen i planteringen just nu är den mycket bra mongoliska nävan som bara fortsätter att blomma.

     

    Häggplanteringen har mycket som är i blom nu. Ingrid Bergmanrosorna blommar fint trots svartfläckssjukan och Vidjehortensian blommar på, men kommer nog inte att blomma lika länge som vanligt på grund av stekande sol. Rosenflockeln är väldigt fin nu och det japanska gräset är mycket vackert. Mjölkklockan har aldrig varit så fin som i år, blommar fortfarande väldigt vackert. Fackelblomstren blommar också bra och höstastrarna går snart i blom. Den mörkröda dagliljan fortsätter att blomma och de förgätmigej som jag planterade förra veckan blommar vackert. Sammetshortensian har bara en blomma i år men är i övrigt väldigt fin. Purpurhortensian frös ner och jag var tvungen att klippa ner den radikalt. Kommer inte att blomma i år. Höstanemonen blommar fint.

     

    VÄXTER I PLANTSKOLAN

    ·      Pastellakleja

    ·      Ormöga

    ·      Trädgårsdsiris

    ·      Kranssalvia

    ·      Höstaster höga

    ·      Sockblomma

    ·      Liten flocknäva

    ·      Förgätmigej Tûringen´

     

     

    Kantskär kalkstensgångarna med lina.

     

    Vecka 36

     

     

     

    Torkan fortsätter. Växterna i parken ser på sina håll trötta ut i värmen men sommarblommorna trivs.

     

    Senare i veckan: Det utlovade regnet uteblev och torkan är nu mycket besvärlig. Träden fäller sina löv och det ser allmänt tråkigt ut i parken. Sommarblommorna får det vatten de behöver och vissa delar av perennplanteringarna vid hotellet får också vatten.

    Rensat rododendronplanteringen vid slottet från brännässlor och jag har även kantskurit. Skördat bönorna klart och det vart som vanligt väldigt mycket. Körsbärstomaterna vid staketet mot skogen (i trädgårdslandet) mognar efter hand och jag plockar in varannan dag. Salladen, mangolden, squashen växer mycket bra.

     

    Bygget har stannat av på grund av oklarheter med grunden. Men plattan ska gjutas på tisdag.

     

    Sommarblomsplanteringarna vid entrén till slottet växer och frodas. Den bästa växten är som vanligt daggsalvian ´Viktoria´ men även heliotropen är bra. Har fått ta bort en del av pysslingkragen då de blev fula. Kompletterade med Heliotrop från andra ställen. Eftersom personalen blockar in blommor från planteringarna så har jag inte full koll på växterna just nu.

     

    Planteringen nedanför terrassen är mycket vacker med de höga astrarna som är väldigt bra i sin ljusblålila färg mot limetobaken. De höga Narsissstobaken står mäktig längst bak.

     

    Vecka 37

     

     

     

    Vattna, vattna och åter vattna! Torkan och värmen håller i sig, inget regn i sikte. Räfsar en massa löv som fällts av lindarna så här tidigt.

    Plockar in äpplen till köket. Helena (konditorn) fick Signe Tillish för att göra äpplekaka. Till ätfrukt som ska stå i hallen till slottets gäster, plockade jag Oranie och de få Åkerö som fanns och även Aroma som mognat ovanligt tidigt i värmen. Ställer även en korg med Aroma i Paviljongen vid hotellet.

     

    Rensar gångarna nedanför terassen. Vi fortsätter att lägga ut grus nedanför terassen men hinner inte köra så många lass då gästerna äter frukost halv åtta. Vi vill inte störa med oljud till frukosten.

     

    Planterar 6 st. oktoberstormhatt.

    Gör i ordning en terrassering ovanför bergtallen i perennslänten. Kör dit ett stort granitsteg som stöd. Kör på två kärror planteringsjord och planterar 10 st. Geranium ´´Brookside´´ som jag förökat genom delning och som växt till sig i min plantskola. Tror att det kommer att bli väldigt fint nästa sommar.

     

    Gödslar pumporna i trädgårdslandet med tomatgödsel.

     

    Plattan till ladan/slottsverkstaden gjuts. Tio betongbilar stod i kö i allén.

     

    Vecka 38

     

    Gräver upp alla pärlhyacinter som sitter i planteringarn på borggården. De har tagit över hela planteringarna, lejongapen kan inte fröa av sig och kvävs bland blasten av pärlhyacinterna. Börjar plantera löken i slänten vid trädgårdslandet upp mot ligusterhäcken.

     

    Sommarblomsplanteringarna är fortfarande fina. Sommarhettan som höll i sig till mitten av september har bytts mot vanligt höstväder, men utan regn. Oroväckande torka nu innan vintern. Träden fäller ganska mycket löv.

     

    Vecka 39

     

    Gräver för kommande plantering av rhododendron vid parkeringen mot kastanjen. Kör på planteringsjord och ska senare fylla på med torvmull. Vi kör på ny planteringsjord i borggårdens planteringar. Även jord i buxbomsrundlarna nedanför borggården. 

     

    Delat Hosta ´Krossa Regal´vid röda stugan och planterat några plantor vid entreplanteringen.

     

    Vecka 40

     

    Blåser löv på morgonen. Plockar äpplen, Signe Tillish i massor men de är hårt angripna av skorv i år, det är ju en sort som ofta angrips av skorv. Aroma däremot är mycket fina.

     

    Planer på att bygga ett orangeri vid den förvuxna granhäcken har börjat gro.

     

    Förlänger perennslänten vid hotellet. Det gäller bortre delen mot berget där jag nu börjat gräva bort all grässvål.

     

    J och jag gräver ner belysning under träd, pyramideken och den stora asken på sjösidan.

     

    Vecka 41

     

    Fortsätter med arbetet att förlänga släntplanteringen mot berget. Gör rent berget från ogräs för att i vår plantera trågväxter mm. Plantering av perenner i planteringen blir även det i vår.  Tar bort Pinus mugo i slänten. Terrasserar på tre ställen med sprängsten från stranden. Planterar en del ljusgul trädgårdsiris invid sockblomman.

     

    Flyttar klätterhortensian från personalingången till berget vid perennslänten..

     

    Gräver ut planteringarna vid personalingången och lägger i ny planteringsjord. Plantering av persikoträd och vindruvor sker i vår.

     

    Grävmaskinisten ´´Bamse´´ gräver ner elkabel till strand och vid parkeringen. Nya lyktstolpar med lyktor kommer upp. Murning och putsning av slottsverkstaden är färdig, nu väntar vi på vem som ska bygga resten.

     

    Det som nu är kvar i trädgårdslandet är: Sallad i två lådor, mangold i två lådor, kryddtagetes som blommar fint, persilja två sorter i en låda, luktärtor.

     

    Vecka 44

     

    Vi har börjat jobba med den gamla igenvuxna parkdelen vid allén. Där har tidigare varit en ordnad park med dammar, som vi nu tänkte återställa. Äldre foton visar även små broar över vattnet. Det som jag börjar med är att med röjsågen såga ner alla snöbärssnår som vetter mot allén och även sly samt vissa träd som sälg och ask. Marken är ganska jämn så att det räcker om vi jämnar ut med traktorn och lägger i jord i ojämnheterna.

     

    Vecka 45

     

    Trädgårdslandet har jordförbättrats med kompostjord i alla lådorna, tre kärror i varje låda. De tre stora lådorna har även fått kogödsel trots att den inte var ordentligt brunnen. Där ska odlas pumpor även nästa år. Även rosenplanteringarna runt landet har fått ny kompostjord.

     

    Anders Hästbacka fick jobbet att bygga färdigt Slottsverkstaden.

     

    Jag har börjat röja sly runt om i parkens utkanter och skogsbacken vid parkeringen har röjts kraftigt för att få fram de stora träden och även spara återväxtträd. Även röjt vid utsiktsberget där sjöutsikten skymts av asksly en längre tid. Har klurat på en idé att göra en uteplats alldeles vid bergkanten med en underbar utsikt över fjärden.

     

    Har beskurit plommonträden vid villan.

     

    Vecka 46

     

    Fortsätter med slyröjningen mot sjön i bergen och nedanför härbret. Täckt New Dawn-roserna vid trädgårdslandet med granris. De frös ner förra vintern. Lagt på kompostjord på vissa ytor i planteringarna vid  hotellet.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Engsholms slottspark - 2000

     
       
     
     

    27/3

     

    Första arbetsdagen på Engsholm för säsongen. Efter att ha fikat och hälsat på alla arbetskamrater så började jag som vanligt med beskärningen av fruktträden. Blåsigt och kallt men snöfritt.

    Sorken tycks inte ha härjat i parken som förra vintern, men i hägg-planteringen låg den ena av de två dvärgsyrenerna lös i planteringen med rötterna avätna, även en av rosen Ingrid Bergman har fått rötterna avätna. I övrigt ser det bra ut.

     

    28/3

     

    Fruktträdsbeskärningen blev färdig och jag började med vårstädningen. Sopade först alla kalkstensgångar. Hjälper J att bära in möbler i Röda Stugan som är färdig för inflyttning, efter en stor genomgripande renovering.

     

    30/3

     

    Vårstädar runt slottet. –10 på nätterna och +10 på dagarna. Violvivorna börjar blomma i terrassplanteringen. Fortsätter att hjälpa J att köra möbler till Röda Stugan. Gula villans tak läggs om och paviljongen byggs om. Bofinken anlände till parken. Sår Änglatrumpet, Daggsalvia, Margeriter mm.  Vårljungen blommar i perennslänten.

     

    3 april

     

    Planterar ut blommande påskliljor i urnor. Vårstädar.

     

    4 april

     

    Vårstädningen fortsätter.

     

    5 april

     

    Snöoväder. Vi eldar.

     

    10 april

     

    Min far gick bort den 8 april och det kändes dystert denna vår.

    Sår sommarblommor i vårt blomsterrum inne i slottet. Blåbladig salvia, hög agratum, förgätmigej, blåsalvia och baptisia. Vårstädningen fortsätter. J, C och jag fäller flaggstången för att lösa upp knuten som vimpeln gjort runt stången.

    Upptäcker att sorken ätit av rötterna på ytterligare fem Ingrid Bergmanrosor i hägg-planteringen, vet inte om det hänt i höstas eller nu i år. Ser inga färska spår av de växtätande marodörerna.

      

    11 april

     

    Vårstädar allén. De nya trädgårdsmöblerna till bl.a borggården anländer.

     

    13 april

     

    Vårstädar på morgonen, senare regn och då hjälper jag J att skruva ihop de nya trädgårsmöblerna från Byarums Bruk i Vaggeryd.

     

    14 april

     

    Skolar om en del sommarblommor, men de flesta blommorna är sådda i krukor och onödiga att skola om, gödselvattnar nu när de vuxit upp en bit istället.

    Resten av dagen monterar jag trädgårdsmöbler.

    Krokus i parken får vara ifred i år, utan angrepp från rådjur och sork. Ännu inga färska spår av sork.

     

    17 april

     

    Trädgårdsmästaren skadad efter att ha svimmat och slagit i huvudet ute i sommarstugan på Rådmansö.

     

    25 april

     

    Börjar äntligen göra i ordning perennplanteringarna vid hotellet. Hägg-planteringen har blivit plundrad på växter av sorken. Endast fyra Ingrid Bergman-rosor finns kvar och rötterna på de två Vidjehortensiorna är helt avätna. Höstanemonerna är förstörda plus en hel del annat, suck !

    Vi ställer ut trädgårdsmöblerna på altanen.

     

    26 april

     

    Fortsätter att göra i ordning stora släntplanteringen vid hotellet, den har på senaste tiden klarat sig bra från sorken. Delar alchemilla.

    Gör snyggt nedanför borggården. Bara två av rosorna Sovenir de Malmaison finns kvar, funderar på att plantera två nya av annan sort på sidorna. Omskolar sommarblomsplantor. Vi börjar göra i ordning stora trädgårdslandet.

     

    27 april

     

    Fortsätter att omskola plantor. J och jag gör om i blomsterrummet, nya bockar och plank för att få bättre ordning och mer plats för sålådor. Vi gräver nedanför borggården för elkabel till fasadbelysning. Beställer arbetskläder.

     

    2 maj

     

    + 6 och blåsigt. J och jag gräver för el till belysning av stora asken mot sjön och till pyramideken. Senare lägger vi ut fiberduk över stora trädgårdslandet och börjar ställa ut  de lådor som J tillverkat i vintras och som K designat. Kejsarkronorna vid entrérabatten börjar blomma och löjtnantshjärtanen börjar knoppas.

     

    3 maj

     

    Vi fortsätter med stora trädgårdslandet.

    Mossfloxen börjar blomma i trapp-planteringen.

    Planerar plantering till nästa vecka.

    Regn.

     

    4 maj

     

    Sätter tio kilo King Edward potatis i lilla landet. Vi fortsätter med stora trädgårdslandet. Börjar köra jord till planteringslådorna. Vi fick ett lass kogödsel från Hörningsholm. Jarmo och jag jobbar till åtta på kvällen.

     

    5 maj

     

    Planerar sommarblomsrabatterna och sår i entrérabatterna – rosenskära och prins Gustavs öga och i planteringen mot muren snokört.

    Kör på kogödsel och jord i lådorna i stora trädgårdslandet.

     

    8 - 9 maj

     

    Trädgårdslandet är nästan färdigt – bara smålådorna kvar. Planterade jordgubbsplantor i en av lådorna.  Buxbomsrundlarna nedanför borgården som jag klippte ner förra året ser inte bra ut – verkar ha torkat i vårsolen.  Vattnar  nu men skulle nog ha vattnat mycket tidigare.  Talade med bonden Torvaldsson om sorkproblemet förra året och han sa att sorken är borta nu. Det var det värsta angreppet på 50 år, sa han också. Vad ska detta år komma med för problem i trädgården ?

    Prunus avium ´Plena´ vid landet blommar underbart. Vattnar rododendron vid hotellet.

     

    11 maj

     

    VD Kerstin och jag börjar så i det nya vackra trädgårdslandet. J gör de sista smålådorna. Jag klipper ner den största av Flammentanzrosorna vid hotellet då sorken ätit av rötterna,  kanske kommer den att bryta nerifrån.

      

    12 maj

     

    Kör på grus på gångarna i trädgårdslandet som nu är färdigt. Sår basilika i urnor som ska stå vid personaluteplatsen. Löjtnantshjärtan blommar.

     

    16 maj

     

    Vattnar buxbomsrundlarna.  Klipper gräs.

    Planterar om alla tomatplantor som VD Kerstin sått. Planterar i  plasturnor med vattenbehållare i botten – 18 st som ska bäras ut och in varje dag för att avhärdas till utplanteringen om några veckor. Även alla sommorblommor - 25 backar med plantor bärs ut och in.

    Sår i stora trädgårdslandet. Upptäcker att den jorden som vi först la i lådorna och som legat vid vattenverket sedan i höstas var full med ogräsfrö som nu börjar gro i landet som en grön matta i de fina lådorna...... suck !!!

    Äppleträden har börjat blomma, näktergalen har kommit till parken och torkan verkar fortsätta från förra året. Vattnar rododendron vid slottet.

    Målare målar om kettingen på boggården och även de äldsta urnorn

     

    Vattnar alla planteringar vid hotellet – nästan hela dagen. Kör på ett lager jord till perennslänten. Bär ut och in alla tomaturnor och sommarblommor.

     

     

    17 maj

     

    Vattnar trädgårdslandet – inget regn i sikte ! Går runt med VD Kerstin och visar de växter jag vill plantera – köper senare perenner och syrenträd på Zetas trädgård. Krukar sent sådda paradisbloster.

     

    18 maj

     

    Planterar perenner vid hotellet, även ett syrenträd.  Kör på ny jord i häggplanteringen.

    Tar ner vildvinet från villan som nu fått sitt tak färdigt – nytt tegel och nya koppararbeten.

    Sår kinesisk gräslök i urna vid personalplatsen.

    Sår sommarmalva och prins Gustavs öga i rondellens mitt.

    Lägger på nytt grus vid planteringarna vid hotellet.

      

    22 maj

     

    Det har regnat 20 mm. Klipper rådhusvinet på borggården redan nu, då den skymmer den nya fasadbelysningen. Det kom en häftig hagelskur och jag fick hjälp av kockarna att blixtsnabbt bära in alla sommarblommor och tomater som stod ute för avhärdning.

    Sockerärtor och en del sallat har börjat grott i trädgårdslandet.

    Perennplanteringarna vid hotellet ser mycket fina ut nu efter ny jord och regn i helgen.

     

    24 maj

     

    Befinner mig i trädgårdslandet och rensar skogar av tre cm. höga svinmålla som fanns i jorden vi la i de nya lådorna. J snickrar grind och gör en rosenbåge av armeringsnät.

    Sår andra gången  sallat – sår även luktärtor och sparrisärt.

    Planterar ut Heliotropen i sommarblomsplanteringarna vid flygeln.

    Äppleträden blommar fantastiskt och bina är aktiva.

     

    25 maj

     

    Klipper gräs och trimmar. Handlar växter på Zetas.

     

    26 maj

     

    Vi kör på grus framför Röda stugan och vid personalingången.  Rododendron börjar blomma vid slottet.

     

    29 maj

     

    Vågar inte plantera ut sommarblommorna och ta ut tomatplantorna ännu, då det är regn och blåst idag. 

    Rensar ogräs mellan terrassens plattor.

     

    30 maj

     

    Nu änligen planteras sommarblommorna som jag drivit upp, ut i planteringarna.

    Planterar i mina rabatter vid flygelgången och hoppas att det ska bli som jag tänkt till eftersommaren. Tomatplantorna placeras vid garaget nedanför terassen.

     

    31 maj

     

    Buxbomsrundlarna nedanför borgården som blev brända i våras och som jag varit lite orolig för kommer nu fint igen och förgätmigejen innanför växer enormt starkt.

    Planterar den lila Surfinian på terrassen i de två stora urnorna.

    Vid paviljongen sätter jag surfinia i ektunnorna. Pärlbusken i perennslänten  är helt magnifik nu, blommar med kritvita blommor så att man inte ser bladen.

    Sätter stöd för pionerna.

     

    5 juni

     

    Vi planterar blomsterkorgen med sommarblommor på terrassen. Rensat stora trädgårdslandet. Bönorna kommer fint, men sallaten ser svag ut tycker jag. Planterat en urna vid allén med ljusblå Surfinia. Planterar rosenvial som jag försått, i trädgårdslandet.

     

    6 juni

     

     

     

    Rensar stora perennslänten vid hotellet. I år finns ingen sork, det kommer lagom med regn och både perennerna och slottsträdgårdsmästaren trivs gott. Rosorna däremot har som vanligt allt möjligt tråkigt på sig, löss och svampsjukdomar. Flyttar stormhatt från planteringen nedanför terrassen till entréplanteringen.

    Planterar anisört i perennslänten. Rensar flygelrabatten från påskliljeblast.

    Handlar på Zetas.

     

    8 juni

     

    Kompletteringsplantering av Ingrid Bergmanrosor i hägg-plantering.  Planterar även två st. Hosta ´Frances Williams´ i hägg-planteringen. Sätter stöd för höga perenner.

    Rensar alla planteringar.

     

    9 juni

     

    Klipper hela strandateljéns tak från fjolårstorrt gräs och blomställningar med häcksax.

    Det ser som jag förut nämnt ut att bli mestadels sedum som kommer att bli kvar.

    Sår det sista i trägårdslandet.

    Planterar ut pelargonerna på terrassen – även de två Änglatrumpeterna.

    Planterar ut borstnejlikorna som vi drivit upp, i trädgårdslandet.

     

     

    13 - 16 juni

     

    Sår färdigt i landet och rensar. 

    Rensar lilla landet. Beskär syrenen vid villan. 

    Slår vägen mot udden med trimmer. Perennslänten vid hotellet är otroligt fin nu med upprepningarna av lilla flocknävan och jättedaggkåpan.

     

    19 juni

     

    Vattnar.  Klipper ner ytterligare en Flammentanz-ros i häggplanteringen efter sorkskadorna.

     

    20 juni

     

    Handlar växter på Zetas. Vi ställer ut Agaven på borggråden.

     

    21 juni

     

    Planterar New Dawn vid rosenbågen intill  trädgårdslandet.

    Rensat vinbärslandet vid villan.

     

    22 juni

     

    Engsholms övriga personal går på semester. Jag bär in terrassens trädgårdsmöbler, in till slottets hall.

     

    26 juni

     

    Klipper ner Heidelbergrosen vid personalplatsen, så som jag gjorde förra året på grund av fula blad.  Heidelberg är inte någon bra ros! Klipper ner alla löjtnantshjärtan. Regnade 28 mm på en timma i åskvädret.

     

    27 juni

     

    Klipper buxbomen nedanför borggården och även den blommande förgätmigejen för att få den att blomma i augusti igen. Klipper av blomstänglarna på trädgårdsirisen.

    Syrenhäcken ser mycket dålig ut på vissa ställen och en nedskärning till marken är nödvändig så fort som möjligt.

     

    3 juli

     

    Klipper de runda måbärsbuskarna nedanför terassen. Klipper även ligusterhäcken på borggården, i år med lite rundare former än vanligt.

      

    4 juli

     

    Rensar trädgårdslandet.

     

    5 juli

     

    Klipper ner förgätmigejen i buxbomsrundlarna för att kunna blomma senare. Klipper även av blomställningarna på Kashmirnävan och Kungsnävan i A-slänten.

    Rensar planteringarna vid hotellet. Det är väldigt mycket bladlus på rosorna i år, men det är små problem jämfört med förra årets stora sorkproblem och rådjursproblemet året innan.

     

    10 juli

     

    Klipper ner perenner för senare blomning.

     

    De som klipps ner:

     

    Jättedaggkåpa

    Nepeta

    Prästkrage

    Förgätmigej ´Tûringen´

    Blomställningar på olika nävor som blommat ut

     

    Formklipper stora syrenhäcken.

     

    13 juli

     

    Sågar bort sju st. aspar runt kastanjeträdet vid parkeringen. Sommarblomsplanteringen vid flygelgången har blivit både bra och dålig. Nu har det inte börjat blomma ännu denna regniga sommar, men jag har gjort några misstag vid planeringen. Förgätmigejen som jag trodde var en senblommande sort ger inga blommor i år så att den tog jag bort och ersatte med lite lejongap från borggården.

    Det som jag trodde var margeriter visade sig bli prästkragar, så att de fick jag också ta bort och köpa riktiga margeriter på Zetas. Blåsalvian växer mycket långsamt och hinner inte med den kraftigväxande broksalvian som alltid är tacksam och som även självsår sig. Daggsalvian ´Victoria´ har fått löss som jag börjat spruta med såplösning.

    Den höga leverbalsamen blir fin, men den tråkiga låga sorten får inte vara med igen. Den på platsen sådda rosenskäran växer också fint.

    Klipper av storklockorna ungefär mitt på vid ett bladveck – tror att den kan blomma om. Igår kom det 30 mm regn igen.

     

    17 juli

     

    Klipper vildvinet på slottet. Börjar slå med trimmer vid parkeringen och i slänterna vid hotellet.  Lejongapen på borggården börjar äntligen blomma. Lavendeln blommar helt otroligt i år.

     

    18 juli

     

    Rensat borggården och flygelgången från ogräs. Nu måste det rensas för att det ska vara snyggt när alla kommer tillbaka. ´´Round up´´ förbjöds nyligen på grund av att det ska innehåll cancerframkallande ämnen.  Slagit med trimmer överallt i parken.

     

    19 juli

     

    Sågat bort torra grenar i träd i allén med stångsåg

     

    20 juli

     

    Rensar parkeringarna vid hotellet. Sommarblommorna vill inte blomma så bra denna regniga sommar.

     

    24 juli

     

    Slår med trimmer vid strandateljen.  Plockar röda vinbär.

     

    21 augusti

     

    Tillbaka efter en veckas semester. Sommarblomsplanteringarna vid flygelgången ser fina ut. Gråmalvan har ännu inte börjat blomma. Den ljusblå surfinian passar nog bättre i urna, ser lite fel ut här. Den höga leverbalsamen är väldigt fin och den tacksamma och otroligt blomrika broksalvian är också rätt. Daggsalvian ´Victoria´ som blev meterhög i förra årets tropiska värme är i år betydligt lägre och blommar ganska dåligt. Den låga leverbalsamen är väl inte alltför rolig men blommar bra. Heliotropen blommar också fint och är mycket vacker. Men den som överraskar mest är den låga kantväxten dockkragen som blommar mycket rikt och skiftar i olika blå färger. Margeriterna göms nästan och märks inte som de skulle. Blåsalvian har svårt att konkurrera med de övriga och har ännu inte börjat blomma denna regniga och solfattiga sommar.

    Perennplanteringarna vid hotellet ser fina ut och slänten har vuxit igen mycket fint av nävor, jättedaggkåpa m.fl.

     

    28 augusti

     

    Klipper rådhusvinet på borggården strax under fasadbelysningen och vildvinet vid flygelgången under ankarslutarna.

     

    30 augusti

     

    Kämpar på med kantskärningen av ölandsstensgångarna.

     

    31 augusti

     

    Beskär stora asken mot sjön vid terassen. Skär ur grenar inne i trädet så att trädbelysningen ska nå kronan. Stammar upp lindarna ner mot hotellet. Blir sjuk och åker hem.

     

    6 september

     

    Sänker syrenhäcken vid parkeringen till ca 1.50.  Har kantskurit gångarna färdigt.

      

    8 september

     

    Flyttar de tre smultronschersminerna som sitter nedanför terrassen till villan. Tänker här plantera vidjehortensian ´Annabelle´.  Släntplanteringen vid hotellet blommar väldigt fint nu, nävan ´Brookside´ blommar om efter nedskärning av de gamla blomställningarna och gör sig fint mot ljusblå förgätmigej ´Tûringen´. Jättedaggkåpan blommar om, rosen ´Bonica 82´ och spansknävan ´Rose Clair´.

    I trädgårdslandet kom årets sallat alldeles för tätt. Vi sådde nog för mycket sallat överhuvudtaget och gallrade inte så tufft som man borde. Sockerärtorna var det ingen som använde?!  Det som blev riktigt bra är mangolden, zuccinin, sparrisärten, bönor, persilja, dill och sallaten blev ju bra men som sagt så sitter den för tätt. Den sent sådda grodde dåligt eller aldrig. (Jag lärde mig framöver hur sådden av grönsaker fungerar)

     

    12 - 15 september

     

    Röjer sly mot sjön (mest ask) tar också bort mängder av döda nyponrosor som sorken ringbarkade vintern 98-99.

     

    19 september

     

    Kantskär gångarna vid flygelgången och runt rondellen. Klyver ved.

     

    Bästa perennerna i år.

     

    1.    Nävan ’Brookeside’ 

    2.    Nävan ’Rose Clair’

    3.    Rosenflockel 

    4.    Nepeta

    5.    Mjölkklocka

    6.    Nävan ’Klaas’

    7.    Jättedaggkåpa

    8.    Kungsnäva

    9.    Vit löjtnantshjärta   vid röda stugan

    10.  Temynta ’Aquarius’

     

    25 september

     

    Klyver ved i vild förtvivlan. Sommarblomsplanteringarna strålar. Vi köper ny röjsåg, motorsåg och lövblås – Stihl.

     

    4 - 5 oktober

     

    J och jag lägger på grus och jord vid strand. Planterar höstvädd. Planterar 2300 blomsterlökar.

     

    9 oktober

     

    Lövkrattningen är i full gång. Den nya lövblåsen fungerar utmärkt – bra för armarna att slippa handkratta en slottspark.

    Klipper gräs sista gången nedanför terrassen och vid rondellen.  Sommarblomsplanteringarna är fortfarande väldigt vackra.

     

    10 - 11 oktober

     

    Det stormar över Engsholm och regnet öser ner över oss. J och jag ställer in alla trädgårdsmöbler och även urnorna på altanen. De rosa pelargonerna från altanen har jag planterat om och ska nog placeras på vinden i slottet över vintern, där det tydligen ska vara svalt och det lär finnas några fönster. Även änglatrumpeterna från terrassen har jag planterat om i mindre urnor och även de ska upp på vinden.

      

    12 oktober

     

    Regn och blåst. Börjar göra ordning trädgårdslandet för vintern – rensar bort de mesta av sallaten men sparar lite italiensk rödbrokig. Tar bort dill, bönor, gurkört, luktärt, plockar in de sista av sparrisärten – kockarna tyckte inte om den. Klipper ner luktpionerna.

     

    13 oktober

     

    Ställer upp pelargoner på vinden – även änglatrumpeterna.  Ställer in Agaven från borggården i det nya blomsterrummet. Klipper ur den gamla syrenhäcken en liten bit vid röda stugan. Företaget planerar en resa till Thailand vecka 9 nästa år.

     

    17 oktober

     

    Vi tar upp badstegarna vid Strandpaviljongen. +14 grader denna varma höst. Perennerna blommar väldigt fint vid hotellet – speciellt Brooksidenävan, Spansknävan, Jättedaggkåpan m.fl.

      

    18 oktober

     

    Tar bort tomatplantorna vid personalplatsen, gör rent urnorna. Klipper ner stockrosorna..

     

    19 oktober

     

    Fortsätter att rensa bort grönsaksplantor i trädgårdslandet.  Kastar mängder av äpplen ´Signe Tillish´ som är hårt angripna av skorv.

    Får hem 3 700 blomsterlökar ytterligare som jag börjar plantera på borggården.

     

    20 oktober

     

    Planterat 2 500 snödroppar, krokus och pärlhyacinter på borggården. Även planterat 300 pingstliljor i rodellen.

     

    24 oktober

     

    Planterar lök vid muren och slottsväggen vid flygelgången. 300 tulpan ´Maja´

    50 st. Allium ´Purple Sensation´. Upptäckt fler sorkhål i perennplanteringen – bekämpar med karbid.

     

    26 oktober

     

    Beskär plommonträdet på stora gräsytan och det bakom villan.

     

    27 oktober

     

    Planterar de sista blomsterlökarna. I sommarblomsplanteringarna planterar jag 400 krokus, 400 snödroppar och 200 vintergäck – sommarblommorna fick nu ge vika, trots fortsatt blomning speciellt av rosenskäran och ageratum. Gödslar planteringarna först med välbrunnen kogödsel.

     

    30 oktober

     

    Sista lövkrattardagen och det ösregnade.

     

    2 november

     

    Sista dan för i år. Planterar en lind i allén. De röda pelargonerna från borggården ställs upp på vinden.

     

    18 december

     

    Julbord på Vår Gård i Saltsjöbaden

     

     


    Waldemarsudde

    Då har jag besökt Waldemarsudde och såg att det blommade fint där. Blev också glad......skadeglad...att lejongapen där såg bedrövliga ut....kanske är ett dåligt år för den blomman i år....även om jag vet att den är fin på vissa ställen. Såg även att rådjuren ätit av rosorna. Waldemarsudde är en fantastiskt fin plats och jag besöker parken många gånger under mina Djurgårdsvandringar under året. Nästa gång ska jag besöka Rosendal.


    Waldemarsudde 1Waldemarsudde 2

    Igelkottar och grävlingar

    Trädgårdsåret går mot sitt slut trots att det finns mycket vackert kvar i parken. De stora planteringarna vid hotellet blommar ganska bra fortfarande och sommarblommorna blommar på uppe vid slottet. Mot slottsväggen blommar det vitt av paradisblomster, blomstertobak och rosenskära.
    Är mycket nyfiken på hur entréplanteringarn (gravarna) ser ut i morgon....såg i fredags att lejongapen är på gång att börja blomma om en andra gång efter hararnas ivriga betande på dem. Har inte sett djuren där på ett tag och har växterna fått vara ifred i helgen så kommer det att bli mycket vackert i planteringarna ända tills frosten kommer senare i höst.
    Förra veckan så fick en av våra underbara igelkottar känna av en av sina få fiender. Vår nattvakt hörde kotten skrika i natten och när hon tittade ut så brottades den med en grävling. Nattvakten sprang ut och förökte stoppa mordet.....eller kvällsmaten för grävlingen. Grävlingen gav sig tydligen in i skogen igen.
    Nu har en jägmästare tillkallats från trakten och han har placerat en fälla för den natthungriga grävlingen.
    Vi vill ju inte ha ´´dumma´´ djur i parken. Jag vill också skydda våra fina igelkottar .......men......

    Här hemma ska jag så smått börja renovera lägenheten med målning av tak och snickerier och även väggar i hall och sovrum. Målade mellan fönstren i vardagsrummet nyss och skulle egentligen målat fönstren in mot rummet igår men jag skjuter på det ett tag. Nya gardiner ska upp nu när E kommer i veckan och det ska senare in en ny soffa i rummet....och matta......

    Just nu sitter jag och dricker kaffe och ser ut över sjön och in mot stan....solen lyser från en klarblå himmel. Funderar på att ta mig till Waldemarsudde och se hur deras park ser ut den här tiden på året.

    Myskmadra, Löjtnantshjärta och Ormöga

    Mot ett rött gammalt hus gör jag en vit plantering i ett halvskuggigt läge. Tidigare har jag här planterat vit Myskmadra, vit Löjtnantshjärta, olika Funkior och blå Ormöga. På våren fanns en rad med ilsket gula påskliljor. Visst tycker jag om påskliljor men jag  vill ha dem växa i lite vild mark och inte i planteringar. Efter blomningen i våras tog jag bort dem och planterade dem i en backe en bit därifrån. Nu har jag även tagit bort de olika funkiorna och har i stället köpt en funkia som har vitbrokiga blad, den heter ´Patriot´. Vit Fänrikshjärta har jag också planterat där nu. Som vårblomning vita tulpaner ´White Triumphator´ och vita pingstliljor ´Actaea´.  Jag tycker mycket om vita växter och det här kommer att bli en vit lysande planering mot det gamla huset i det halvskuggiga läget.....längtar vill våren!!
    Fick inspiration av en bild i tidningen Allt om Trädgård nr.8 i år på sid. 26 där jag hittade en bild på just en vit plantering och det var nog en av de vackraste trädgårdsbilder som jag sett. Tyckte däremot att det var något som inte stämde på bilden och när jag så stod där på Zetas trädgård och skulle inhandla växterna så berättade jag för en av personalen om ´´min´´ idé. Förklarade hur bilden såg ut och han rynkade pannan och sa att när tulpaner och myskmadra blommar så har inte ens funkian fått blad. På bilden så blommade allt så vackert tillsammans och funkians blad var fullt utvecklade. Ska forska vidare i det här.....antingen är bilden en konstruktion eller så finns det en mycket tidig funkia som inte går att få tag på i den här delen av landet.
    Blir en aning trött på trädgårdstidningarnas trädgårdsporr.....artikelförfattare och fotografer försöker överträffa varandra med de vackraste bilder och så ska vi läsare rusa till växtbutiker och köpa på oss växter och sedan tro att vi ska kunna efterlikna bilderna....jag har gjort så nu!  Men jag tror nog att min plantering blir vacker trots att jag inte får den att likna bilden i tidningen. Förstår om tidningar vill locka med fantastiska bilder men för oss dödliga så vore det bättre om de även kunde visa bilder och repotage från vanliga trädgårdar och inte alltid dessa mer än hängivna odlarna....nästan besatta växtfantasterna. Visst tycker jag om annorlunda växter och har också en hel del udda plantor i parken men jag tycker att det blivit snobberi, speciellt på Zetas trädgård där det betygsätter sina växter i sin katalog. Många av de växter som fått högsta betyg är väldigt känsliga växter med tveksam härdighet och de är mycket dyra.....som om ju svårare de är att fungera ju högre status ha de. Nu låter jag säkert skittråkig men jag tycker att man ska använda växter som fungerar i sin trädgård och att man ska slippa bli besviken då man ser sina växter dö. Självklart ska man ibland våga chansa med svåra växter men stommen i trädgården bör vara växter som klarar våra vintrar och som mår bra i våra planteringar.....så....nu har jag skällt färdigt!
    Ska någon dag ge exempel på hur det kan se ut i Zetas katalog. Måste ändå säga att Zetas trädgård är den överlägset bästa plantshop i den här delen av landet med stort sortiment och med kunnig personal.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails