• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Waldemarsudde

  Då har jag besökt Waldemarsudde och såg att det blommade fint där. Blev också glad......skadeglad...att lejongapen där såg bedrövliga ut....kanske är ett dåligt år för den blomman i år....även om jag vet att den är fin på vissa ställen. Såg även att rådjuren ätit av rosorna. Waldemarsudde är en fantastiskt fin plats och jag besöker parken många gånger under mina Djurgårdsvandringar under året. Nästa gång ska jag besöka Rosendal.


  Waldemarsudde 1Waldemarsudde 2

  Igelkottar och grävlingar

  Trädgårdsåret går mot sitt slut trots att det finns mycket vackert kvar i parken. De stora planteringarna vid hotellet blommar ganska bra fortfarande och sommarblommorna blommar på uppe vid slottet. Mot slottsväggen blommar det vitt av paradisblomster, blomstertobak och rosenskära.
  Är mycket nyfiken på hur entréplanteringarn (gravarna) ser ut i morgon....såg i fredags att lejongapen är på gång att börja blomma om en andra gång efter hararnas ivriga betande på dem. Har inte sett djuren där på ett tag och har växterna fått vara ifred i helgen så kommer det att bli mycket vackert i planteringarna ända tills frosten kommer senare i höst.
  Förra veckan så fick en av våra underbara igelkottar känna av en av sina få fiender. Vår nattvakt hörde kotten skrika i natten och när hon tittade ut så brottades den med en grävling. Nattvakten sprang ut och förökte stoppa mordet.....eller kvällsmaten för grävlingen. Grävlingen gav sig tydligen in i skogen igen.
  Nu har en jägmästare tillkallats från trakten och han har placerat en fälla för den natthungriga grävlingen.
  Vi vill ju inte ha ´´dumma´´ djur i parken. Jag vill också skydda våra fina igelkottar .......men......

  Här hemma ska jag så smått börja renovera lägenheten med målning av tak och snickerier och även väggar i hall och sovrum. Målade mellan fönstren i vardagsrummet nyss och skulle egentligen målat fönstren in mot rummet igår men jag skjuter på det ett tag. Nya gardiner ska upp nu när E kommer i veckan och det ska senare in en ny soffa i rummet....och matta......

  Just nu sitter jag och dricker kaffe och ser ut över sjön och in mot stan....solen lyser från en klarblå himmel. Funderar på att ta mig till Waldemarsudde och se hur deras park ser ut den här tiden på året.

  Myskmadra, Löjtnantshjärta och Ormöga

  Mot ett rött gammalt hus gör jag en vit plantering i ett halvskuggigt läge. Tidigare har jag här planterat vit Myskmadra, vit Löjtnantshjärta, olika Funkior och blå Ormöga. På våren fanns en rad med ilsket gula påskliljor. Visst tycker jag om påskliljor men jag  vill ha dem växa i lite vild mark och inte i planteringar. Efter blomningen i våras tog jag bort dem och planterade dem i en backe en bit därifrån. Nu har jag även tagit bort de olika funkiorna och har i stället köpt en funkia som har vitbrokiga blad, den heter ´Patriot´. Vit Fänrikshjärta har jag också planterat där nu. Som vårblomning vita tulpaner ´White Triumphator´ och vita pingstliljor ´Actaea´.  Jag tycker mycket om vita växter och det här kommer att bli en vit lysande planering mot det gamla huset i det halvskuggiga läget.....längtar vill våren!!
  Fick inspiration av en bild i tidningen Allt om Trädgård nr.8 i år på sid. 26 där jag hittade en bild på just en vit plantering och det var nog en av de vackraste trädgårdsbilder som jag sett. Tyckte däremot att det var något som inte stämde på bilden och när jag så stod där på Zetas trädgård och skulle inhandla växterna så berättade jag för en av personalen om ´´min´´ idé. Förklarade hur bilden såg ut och han rynkade pannan och sa att när tulpaner och myskmadra blommar så har inte ens funkian fått blad. På bilden så blommade allt så vackert tillsammans och funkians blad var fullt utvecklade. Ska forska vidare i det här.....antingen är bilden en konstruktion eller så finns det en mycket tidig funkia som inte går att få tag på i den här delen av landet.
  Blir en aning trött på trädgårdstidningarnas trädgårdsporr.....artikelförfattare och fotografer försöker överträffa varandra med de vackraste bilder och så ska vi läsare rusa till växtbutiker och köpa på oss växter och sedan tro att vi ska kunna efterlikna bilderna....jag har gjort så nu!  Men jag tror nog att min plantering blir vacker trots att jag inte får den att likna bilden i tidningen. Förstår om tidningar vill locka med fantastiska bilder men för oss dödliga så vore det bättre om de även kunde visa bilder och repotage från vanliga trädgårdar och inte alltid dessa mer än hängivna odlarna....nästan besatta växtfantasterna. Visst tycker jag om annorlunda växter och har också en hel del udda plantor i parken men jag tycker att det blivit snobberi, speciellt på Zetas trädgård där det betygsätter sina växter i sin katalog. Många av de växter som fått högsta betyg är väldigt känsliga växter med tveksam härdighet och de är mycket dyra.....som om ju svårare de är att fungera ju högre status ha de. Nu låter jag säkert skittråkig men jag tycker att man ska använda växter som fungerar i sin trädgård och att man ska slippa bli besviken då man ser sina växter dö. Självklart ska man ibland våga chansa med svåra växter men stommen i trädgården bör vara växter som klarar våra vintrar och som mår bra i våra planteringar.....så....nu har jag skällt färdigt!
  Ska någon dag ge exempel på hur det kan se ut i Zetas katalog. Måste ändå säga att Zetas trädgård är den överlägset bästa plantshop i den här delen av landet med stort sortiment och med kunnig personal.


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails