• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Lundell på Tyrol

  Tror att jag stänger igen för den här säsongen nu. Det enda som är kvar är att jaga löv. Återkommer i vår när jag återvänder till parken i slutet av mars för att åter beskriva ett år i slottsparken.

  Kommer att blogga lite ändå kanske.....om allt möjligt. Som t.e.x den fantastisk magiska konsert som jag såg igår på Tyrol. Ulf Lundell gör tolv spelningar där. Har aldrig sett honom så bra och låtvalet var lite udda och fantastiskt.


  Uffe 1

  Några av de bästa låtarna som spelades var:
   
  • Danielas hus
  • Vart du än reser
  • Kärlekens hundar
  • Inte ett ont ord
  • Soldat kommer hem
  • Skyll på stjärnorna - med bara piano och sång
  • En fri man i stan
  • Snön faller
  • Aldrig så ensam
  • Natt
  • Connemara
  • Snart kommer änglarna att landa
  Uffe 2

  Men flera av de tunga låtarna funkade för trädgårdsmästaren denna kväll på Tyrol som kändes som en perfekt spelplats för Uffe.

  Romeo och tre Julia

  Vid stranden har jag nu planterat Havtorn. De påminner mig om Roslagens ytterskärgård där den växer i stora snår på vissa öar. Nu har det tagits fram sorter som ska kunna användas i trädgårdar. Bären är mycket rika på C-vitamin och växer inne bland långa vassa tornar. Bären kan anvädas till gelé, saft och likör.
  Havtorn är vindpollinerad och blommar på bar kvist. Det behövs både han och honplantor för att kunna få bär och hanplantan har döpts till Romeo och honplantan till Julia. Hanplantan utvecklar inga bär. Det räckte med en kille till tre tjejer och där vid stranden ska nu de fyra få visa vad de går för. Väntar med spänning nästa år för att se om de redan då kan ge bär.
  Annars så jagar jag löv och bäddar in parken inför vintern.

  Gödsel

  Dags att förbättra jorden i trädgårdslandet och då är det brunnen kogödsel som gäller för att få en bättre struktur på jorden. Tog bort allt ur landet utom Mangold och en del sommarblommor. Värmen fortsätter och det har ännu inte varit någon nattfrost.
  Jag har gått sönder i höft och rygg och vilar några dagar nu.


  Värmen  Veckan som gick var som en sommarvecka med kalla morgnar. Tycker om de här kyliga morgnarna i oktober när dimman ligger över åkrar och ängar...när vattnet är stilla. En morgon gick jag ner till bryggan och mötte gryningen. Ett svanpar gled förbi i det stilla vattnet och jag så bort mot grannslottet på andra sidan viken. Det var tyst och jag frös lite. Ett lastfartyg gick in mot hamn.
  15392-819
  Inte mycket att berätta om trädgårdsmästarens arbete just nu. Slår med trimmer i utmarkerna kring slottsparken...röjer sly och högt gräs för att ge plats för vårfloran och för att skapa öppna landskap. Det känns i ryggen efter en dag med trimmer hängande på sig. Använder helgen till vila. Läser Lundells ´´Värmen´´ lyssnar på Lundells ´´Lazarus´´......väntar på fotbollen mellan Kroatien och Sverige.

  Då värmen stannar kvar hos oss längre än vanligt i år så blommar det riktigt fint fortfarande. Lejongapen som jag tjatat om är som finast nu och mina perennplanteringar är vackert höstiga med starka färger i orange och rött.
  Nästa vecka ska jag göra ordning i trädgårdslandet. Ta bort det som är kvar i lådorna och gräva om jorden. Vi väntar in kogödsel till parken som jag kommer att fräsa ner.
  Känns både sorgligt och skönt att växtsäsongen lider mot sitt slut. Alltid skönt att avsluta ett arbete.....och att längta till våren. Nästan så att jag känner känslan i april då vårfåglarna håller konsert i parken....när lärkan sjunger högt över åkrar och ängar.....när det doftar jord.....när det börjar spira i planteringar och då backarna fylls av blå- och vitsippor.....då man har sommaren framför sig.

  Höst

  Nu ska snart parken somna in för i år och trädgårdsmästaren ska bädda in känsliga växter så att de klarar vinterkylan. Hoppas på mycket snö som skyddar framför allt perenner. Det är viktigt att skydda stammar på nyplanterade träd och vissa buskar med hönsnät för att inte rådjur och harar ska gnaga sönder barken och äta av grenar.
  Sommarblommorna i parken blommar fortfarande fint denna varma höst. Lejongapen i entréplanteringarna är mycket fina nu...de betades ju av hela tiden av harar under sommaren. Det har gjort att de nu buskiga och blommar nu fint. Daggsalvian som egentligen blivit lite för hög är vacker och heliotropen är en favorit.
  Planerar redan för våren då jag slår våra vackra vitsippsbackar med trimmer för att inte sly ska skymma sipporna i vår.

  Löven börjar falla från ask, lind och lönn och jag håller vägar och gångar rena. Nästa vecka ska jag ta in änglatrumpeterna som blommat fantastiskt i år, även agaven och fuchiorna på stam ska tas in.


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails