• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Lundell på Tyrol

    Tror att jag stänger igen för den här säsongen nu. Det enda som är kvar är att jaga löv. Återkommer i vår när jag återvänder till parken i slutet av mars för att åter beskriva ett år i slottsparken.

    Kommer att blogga lite ändå kanske.....om allt möjligt. Som t.e.x den fantastisk magiska konsert som jag såg igår på Tyrol. Ulf Lundell gör tolv spelningar där. Har aldrig sett honom så bra och låtvalet var lite udda och fantastiskt.


    Uffe 1

    Några av de bästa låtarna som spelades var:
     
    • Danielas hus
    • Vart du än reser
    • Kärlekens hundar
    • Inte ett ont ord
    • Soldat kommer hem
    • Skyll på stjärnorna - med bara piano och sång
    • En fri man i stan
    • Snön faller
    • Aldrig så ensam
    • Natt
    • Connemara
    • Snart kommer änglarna att landa
    Uffe 2

    Men flera av de tunga låtarna funkade för trädgårdsmästaren denna kväll på Tyrol som kändes som en perfekt spelplats för Uffe.

    Romeo och tre Julia

    Vid stranden har jag nu planterat Havtorn. De påminner mig om Roslagens ytterskärgård där den växer i stora snår på vissa öar. Nu har det tagits fram sorter som ska kunna användas i trädgårdar. Bären är mycket rika på C-vitamin och växer inne bland långa vassa tornar. Bären kan anvädas till gelé, saft och likör.
    Havtorn är vindpollinerad och blommar på bar kvist. Det behövs både han och honplantor för att kunna få bär och hanplantan har döpts till Romeo och honplantan till Julia. Hanplantan utvecklar inga bär. Det räckte med en kille till tre tjejer och där vid stranden ska nu de fyra få visa vad de går för. Väntar med spänning nästa år för att se om de redan då kan ge bär.
    Annars så jagar jag löv och bäddar in parken inför vintern.

    Engsholms slottspark - 2004

     

    29 mars

     

    Då var jag tillbaka i min slottspark igen och det känns bra. Börjar som vanligt med fruktträdsbeskärningen. Vi gör ordning en grillplats vid stranden där den gamla slipen finns.

    Vid vandringen runt parken ser jag att det inte blivit så mycket förstört av djuren. Hade täckt extra noggrant i höstas, t.ex  nät över vinteriberisen och även runt idegranarna i slänten.

     

    Slottsträdgårdsmästaren firades - 50 år på torsdag. Fick sitta i tronen vid bordet i stora matsalen där all personal samlats. Fick ett dussin rödvinglas Rörstrand av företaget och en låda med sex fina viner av personalen.

     

    30 mars

     

     

    Den här underbara vårdagen i slottsparken känner jag mig ganska stressad. Gör färdigt trädbeskärningen och hjälper sedan J med grillplatsen vid stranden och krattar backarna runt om. Hela parken behöver vårstädas och jag har bara en dag kvar tills jag åker till Barcelona. När jag kommer tillbaka är det till en tredagarsvecka, jag får sova över då och jobba länge på kvällarna. Sommarblommorna måste också sås nu.

     

    31 mars

     

    En underbart vacker vårmorgon. Vi tar upp riset från fruktträdsbeskärningen på morgonen. Börjar städa kring slottet och kratta ut allt grus som hamnat på gräset efter snöröjningen.

    Planterar en del påskliljor från slottet vid vår uteplats. K och jag planerade sommarblomsplanteringen. Hon föreslog att min nästa bostad här skulle bli i Gula villan. Blir perfekt.

    Vi skålade i champagne innan jag åkte hem och kamraterna sjöng för mig -  igen.

     

    6 april

     

    Efter Barcelonaresan är trädgårdsmästaren tillbaka i slottsparken igen. Fortsätter vårstädningen runt slottet på sjösidan. Blåser löv och kör bort till komposten. Det är mycket att göra och vårstressen håller i sig. Det är sådden av sommarblommor som stör vårstädningen nu, men jag kanske blir kvar i morgon kväll. Hörde bofinken första gången i år.

     

     

    7 april

     

    Handlade frön vid Årsta på morgonen. Fortsätter att blåsa löv och kratta pinnar, det var ovanligt mycket löv runt härbret särskilt boklöv. Kör bort stora högar löv till komposten.

     

    8 april

     

    Är ensam på slottet denna skärtorsdag, sår sommarblommorna och planterar om en del pelargoner.

     

    13 april

     

     

    Jag fortsätter min vårstädning allén fram. Börjar klippa ner alla lavendelhäckar vid hotellet. Soligt och tio grader varmt.

     

    14 april

     

    Började med att åka till Blomstertjänst vid Årstahallarna där jag köpte två lådor penséer , de med små blommor, som ser ut som styvmorsvioler - 48 st.

    Efter frukosten på Engsholm började jag plantera penséerna i alla urnor där det redan sitter blommande påskliljor som fortfarande är fina. Tillsammans blev det vackert.

    Sådde färdigt i blomsterrummet och fortsatte sedan att klippa ner lavendeln vid hotellet. Klippte även ner de vissna delarna av perennerna i planteringarna.

     

    15 april

     

     

    Vi ställer ut alla trädgårdsmöblerna. Sol och 15 grader varmt. Teknikens Värld är i parken och fotar bilar.

     

    16 april

     

     

     

    Vacker morgon, lite dimma och sedan klarblå himmel. Fixar i blomsterrummet på morgonen.

    Krattar runt rondellen och vid parkeringen.

     

     

    19 april

     

     

     

    Det gror långsamt i blomsterrummet. Sopar alla kalkstensgångar. Vårstädar trädgårdslandet. Funderar på att flytta min plantskola till en plats i solen vid ladan. Pingstliljorna i häggplanteringen börjar blomma och ormögat vid Röda Stugan blommar också.

     

     

     

    20 april

     

    Kör på kogödsel vid trädgårdslandet. Två skottkärror på de långa lådorna och en kärra på de andra. Gödseln är inte riktigt bra brunnen ännu men jag gräver ner den ordentligt. Regnar lite på eftermiddagen.

    Gäster har för första gången använt vår nya grillplats vid slipen. De var mycket nöjda och hade varit där till tio på kvällen.

     

    21 april

     

    Flyttar höstastrarna i stora slänten och planterade dem vid trädgårdslandet. Tar även bort de mesta av oktoberastern i slänten och sätter även dem i trädgårdslandet.

    Lägger på kogödsel i entréplanteringarna. Gräset som jag sådde runt ladan börjar gro.

     

    22 april

     

    Stannar i slottet större delen av dagen då jag skolar om en hel del av sommarblomsplantorna. Senare så kör J och jag ut grus runt ladan.

     

    26 april

     

    Skolar om plantor nästan hela dagen inne i slottet.

     

    27 april

     

    Planterar 7 st. Spansk näva från min plantskola i perennslänten.

     

    28 april

     

    Vi kör ner båten från ladan ner till sjön på morgonen. En helt sagolik morgon, solig och lite kall, backarna runt slottet lyser av vitsippor. Jag fixar i planteringarna vid hotellet hela dagen, delar perenner mm.

     

    29 april

     

    Planterar om Röda Stugans pelargoner på morgonen. Gör färdigt i planteringarna vid hotellet. Klipper rosorna i rondellen.

     

    30 april

     

    Skolar om vita lejongap och vattnar alla plantor innan helgen. Planterar om pelargoner från slottet. Det är en strålande dag och det är så vackert med all svalört och vitsippor.

    Klipper rosorna i trädgårdslandet och nedanför borggården.

     

    3 maj

     

    Tar bort alla påskliljor i urnorna och planterar dem vid backarna runt parkeringen. Blåser av alla gångar med lövblåsen. Körsbärsträdet vid villan börjar blomma.

     

    4 maj

     

    Hela dagen har vi planerat konstbevattningen i parken. Det gäller trädgårdslandet, borggården och planteringarna vid hotellet.

     

    5 maj

     

    Kör på kompostjord till entréplanteringarna och kogödsel till Bergskörsbäret, Manchuriska valnöten, vinet vid personalplatsen och lite vid spanska nävan vid slänten. Skolar om lejongap.

     

    6 maj

     

    Vi bygger konstbevattningen hela dagen i stora slänten.

     

    7 maj

     

     

    Klipper gräs för första gången i år. Tar bort de utblommade påskliljorna utanför Borghaga.

    Vattnar alla plantorna före helgen. Fortsätter att installera konstbevattningen vid hotellet. Som tur är så är J med och styr det tekniska...! Näktergalen har kommit till parken. Två huggormar vid personal-uteplatsen som jag tog i en hink och bar bort till berget.

     

    11 maj

     

    Sommarblommorna växer bra i blomsterrummet och om några veckor ska de ut i planteringarna.

    Trädgårdsmästaren tar sin kärra och vandrar runt parken för att rensa i planteringarna runt slottet. Det är gullvivornas och slånblomningens tid nu och det är så oerhört vackert i parken just nu. Plommonträdet och päronträdet blommar och äppelträdets blommor slår snart ut.

    I planteringarna på borggården verkar det som om förra årets lejongap fröade av sig ordentligt, det kommer massor av små plantor.

     

    12 maj

     

     

     

    Klipper gräs. Iskall förmiddag.  Gräver ner bevattningsslangarna i stora slänten.

     

     

    14 maj

     

     

     

    Kall och regnig morgon. Nu börjar mandelblommen slå ut och är så fin tillsammans med alla gullvivor, det är otroligt mycket gullvivor i år. Skolar färdigt alla lejongapen, det blev 400 st.

    Fortsätter att klippa bort gammalt risigt hallonsnår runt dammen mot vägen och upp mot ladan, ska hålla öppen mark där.

     

    18 maj

     

     

    Tar ut alla sommarblomsplantor för avhärdning. Klipper gräs. Bearbetar jorden i trädgårdslandet för sådd nästa vecka.

     

     

    21 maj

     

     

     

    Röjer hallonsnår vi dammen mot vägen och upp mot ladan. Klipper lite gräs. Rensar färdigt i trädgårdslandet. Där har sorken flyttat på massor av tulpanlök i vinter (apeldorn) flyttat från staketplanteringen och haft de som förråd vid rabarbern.

     

    25 maj

     
     

     

    Eldar en stor brasa i dammparken. Passar på att börja röja hallonsnår i hela dammparken, under finns mängder av lupiner. Gödslar trädgårdslandet med hönsgödsel.

     

    27 maj

     

     

     

    Sår grönsaker i trädgårdslandet

     

    28 maj

     

     

     

    Från min plantskola tar jag ca. tio plantor av den perenna förgätmigejen och planterar i nya delen av slänten, mot parkeringen. Rensar hela slänten idag.

     

    31 maj

     

     

     

    Annandag pingst

    Jobbar trots att det är helgdag. Så mycket att göra nu. Tar ut resten av sommarblommorna och ställer vid villan. Klipper gräs.

     

    1 juni

     

    Planterar fyra stycken stam-fuchsior i urnor till terassen. Planterar kannor och kallor vid trappan upp till borggården. Funderar på att plantera ut sommarblommor som jag drivit upp och som just nu avhärdas.

    Rensar planteringar vid hotellet. Planterar fyra stycken Summerwind – marktäckande ros i stora slänten.

    Sorg i rondellen, alla hundratals rosenknoppar har blivit avätna av rådjur i helgen. Känner mig helt maktlös, har prövat allt. Det enda som hjälper är att stänga in hela planteringarna med galler som jag gjorde förra sommaren, men så kan vi inte ha när vi har gäster.

     

    3 juni

     

     

     

    Stora planterardagen. Planterar ut alla sommarblommor. Stressigt. Planterar pelargonerna på terassen. Jobbar över och sover kvar. Klipper gräs på kvällen. Ett kraftigt regn faller över parken på kvällen.

     

     

    4 juni

     

     

     

    Fortsätter planteringen. Planterar korgen till terassen. Planterar fyra stycken Clematis ´Summer Snow´ vid trädgårdslandet. Tar bort de rosor ´New Dawn´ som sitter där och planterar de nedanför borggården.

     

    11 juni

     

     

     

    Nu är alla sommarblommor planterade. I trädgårdslandet har en hel del grott och där håller J på med konstbevattningen. Det har ännu inte behövts någon konstbevattning då det regnat kraftigt i omgångar. Planteringarna vid hotellet är riktigt vackra nu.

    Idag grävde jag upp Maja-tulpanerna för sommarförvaring på ett torrt ställe, har inte bestämt riktigt var de ska vara. På platsen där de sitter vid entrén har jag planterat vit blomstertobak, potatisblomma som K haft med sig, sommarrudbeckia och hör och häpna - tagetes! Vi ställde ut agaven på borggården idag, för första gången använde vi stora traktorn och lastaren, det gick mycket bra.

    ´

     

    15 juni

     

     

     

    Bönorna som jag sådde i trädgårdslandet har grott dåligt och de som kommit upp ser ut att ha frusit. Sår om både brytbönor och vaxbönor.

     

    18 juni

     

     

     

    Nu är vi klara med konstbevattningen och allt är igång. Planteringarna vid hotellet, trädgårdslandet och borggårdens planteringarna bevattnas nu på nätterna.

     

     

    21 juni

     

    Gräsklippardag.

     

    24 juni

     

     

     

    Nu går den övriga personalen på semester i fem veckor.

    Stängslar in rosorna i rondellen och stora slänten.

     

    28 juni

     

    Efter resan genom ett dimmigt Sörmland så anländer jag till slottsparken där jag nu är ensam i fem veckor. Det är nästan en otäck tystnad nu när verksamheten ligger nere. Börjar med att larma av slottet för att komma åt matlådor som kockarna gjort åt mig. Går min vanliga runda i parken och ser med förtjusning på släntplanteringen vid hotellet som är vackrare än någonsin, jag har fått ihop delar som jag tidigare inte var nöjd med.

    Dricker kaffe i personalmatsalen innen jag börjar klippa gräs. Klipper även ängsmarkerna.

     

    29 juni

     

    Börjar med att klippa de runda måbärsbuskarna nedanför terassen. I den första så fanns ett fågelbo och jag lämnade det halvklippt för att senare göra färdigt när ungarna flugit ut. Slår med trimmer runt slottet.

     

    5 juli

     

    Regnet har vräkt ner idag och det har egentligen inte behövts något bevattningssystem detta år. Rensar planteringen vid trädgårdslandet.

     

    8 juli

     

     

     

    Övernattat på slottet och vaknade fem. Det var en magiskt vacker morgon och jag tog frukosten med mig ner till bryggan där jag njöt av lugnet. Vattnet låg helt stilla och bara svalorna höll mig sällskap med sina flyguppvisningar. Sedan blev det en dag med gräsklippning. Denna regniga sommar då gräset växer så starkt.

    Oundvikligen så blir jag lite stressad av alla uppgifter i parken just nu. Allt är ju en lång planering fram till verksamheten startar upp igen. Just nu ser det stökigt ut med ogräs på gångarna, som inte heller är kantskurna. Men jag betar av min att-göra-listan. Nästa vecka kommer jag att stamma upp träd då de hänger ner så mycket att bussarna knappt kommer in i parken, dels att vi inte kommer fram med gräsklipparna. Kommer också att fortsätta med trimningen av ängsytorna.

    Trädgårdslandet ett problem i år. Förstår inte att jag kunde missa att så persilja? Måste köpa frön nästa vecka och försöka så trots att det är sent. Den gula squashen kommer inte igång ordentligt och brytbönorna vill inte så som trädgårdsmästaren vill. Luktärterna tjurar fortfarande och vi alla väntar på sol och värme!!!

     

    12 juli

     

    Stammar upp lindarna vid parkeringen och upp mot slottet.

     

    27 juli

     

     

     

    Det har varit riktigt jobbig sommar. Det har regnat mycket och gräs och ogräs har växt kraftigt. Grönsakslandet är ok, men bönorna blir som jag berättat tidigare, dåliga.

    Entréplanteringarna har börjat blomma ordentligt med färgerna i rött, orange, gult och vitt.

     

    Rosorna i rondellen som är inhägnade har ännu inte börjat blomma efter det att de blev avätna i början av juni. För lite sol är orsaken. Lejongapen på borggården blommar mycket fint och även de andra sommarblommorna där.

    Har idag ännu en gång denna frodiga sommar, slagit med trimmer och klippt gräs. Har även kantskurit gången mot entrén och nedanför terassen. Klippt syrenhäcken för andra gången i år.

    Trädgårdsmästaren känner sig sliten och ser fram mot de två veckors semester som börjar om tre dagar.

     

    28 juli

     

    Kör bort rishögar från  uppstamningen av träden. Klipper färdigt alla gräsmattor och trimmar klart .

     

    18 augusti

     

     

    Tillbaka i parken efter två veckors semester varav den sista på Gotland. Efter det regniga väder som varit, blev förra veckan solig och nu blommar det väldigt fint i parken. Entréplanteringarna och borggården blommar ordentligt. Nu går jag igenom parkens planteringar.

    Trädgårdslandet svämmar över - en otrolig växtkraft. T.o.m. bönorna som var så svaga tidigare har växt till sig ordentligt.

     

    24 augusti

     

    I morse blåste jag alla gångarna rena från lindfrökapslar i massor.

    Salladen i trädgårdslandet är otroligt fin och det övriga är fortfarande mycket bra. Hoppas bara att pumporna hinner bli färdiga.

     

    2 september

     

     

     

    Har delat hostan vid Röda Stugan och planterat om. Fyllde även på med kogödsel.

    Trädgårdslandet är väldigt bra med otroligt fin sallad. Skördade bönor igår med det är en hel del kvar som inte är riktigt mogna.

     

    7 september

     

    Igår tog jag bort det sista av den amerikanska krypenen i stora slänten då en blivit alltför dålig och ful. Där planterade jag delade kashmirnävor och även brooksidenävor. Grävde ner välbrunnen kogödsel först.

     

    Började att röja buskaget ner mot sjön. Slånbärsbuskarna har vuxit sig för stora och skymmer sjön. Fick en svärm av jordgetingar efter mig...!

     

    Idag har jag även gjort snyggt i trädgårdslandet, för att sedan fortsätta med röjningen av slånbuskagen ner mot sjön. I alla slånbärsbuskar och övriga buskar hade vildkaprifolen snott sig runt stammar och grenar. Det var arbetsamt att slita ur riset ur snåren.

     

    16 september

     

    Jag har avslutat beskärningen av de vilda snåren ner mot sjön. Slånbär, vildrosor mm är nu nerklippt för att börja om och vi har fått bättre sjöutsikt. På morgonen idag har det stormat och regnat ordentligt och jag har beskurit snåren vid bron till hotellet. Nu ser man åker och sjö från bron.

    Flyttade ner de återstående liljorna som fanns på borggården ner till häggplanteringen, har även flyttat ner den röda solhatten från entréplanteringen till häggplanteringen.

      

    21 september

     

     

     

    Har i två dagar skurit kanterna till gångarna i parken. Måste säga att det är en fantastisk blomning fortfarande i parken, både på borggården och vid hotellet.

     

    27 september

     

     

     

    Förra veckan röjde jag sly som jag brukar göra varje höst för att hålla markerna öppna runt parken. Idag körde vi bort riset till brasan vid dammen.

    Idag var det som vanligt gräsklippning och lövblåsning. Det blommar så fint i perennslänten vid hotellet. Nävan Patricia blommar otroligt vackert, men även nävan brookside blommar om och spanska nävan blommar som vanligt länge. Ulleternellen är en annan favorit som blommar hela hösten.

     

    29 september

     

    Idag har jag eldat en jättehög med ris nere vid dammparken. Efter lunch körde vi in trädgårdsmöblerna som står ute i parken.

    Planterade vita höstastrar och lila krysantemum i urnorna framför paviljongen vid hotellet.

     

    20 oktober

     

     

     

    Nu är det dagligen lövräfsning eller lövblåsning som gäller. Idag har vi även lagt på väggrus på vägen ner mot strand. Planterat Maja tulpanlökarna vid entrén.

     

     

     J och jag i slottsverkstaden (ladan)
     
     Löven tippas i vår stora öppna kompost

     

    27 oktober

     

    Det är en tung tid nu med löven.

    Det här är min sista vecka för i år och det blir fullt ös ända in i det sista, för att vi ska hinna få undan löven.

     

     

     

     

     

     

     


    Engsholms slottspark - 2003

     

    31 mars

     

    Vintern har varit snörik och lagom kall, vilket borde vara bra för de flesta växter.

    Säsongens första arbetsdag på Engsholm blev en dag med hård blåst och lite snö i luften.

    Jag började med att går runt med J och vi tittade på vår nya ´´lada´´ som är färdig om en månad ungefär. Där blir förråd och slottsverkstad och ett trädgårdsrum.

    Det var bara att köra igång med den vanliga fruktträdsbeskärningen och i år tar jag i lite extra för att få in mer ljus i träden.

    Vid min rundvandring i parken upptäckte jag att harar eller rådjur hade ätit av skotten på idegranarna i perennslänten vid hotellet. – hoppas att de klarar angreppet. Det var några få spår av sork längst bort i slänten, men annars såg det ganska bra ut i parken efter vintern. Magnolian vid berget mot sjön hade dock fått grenarna beskurna av harar eller rådjur. Slottsparken var ovanligt ren från löv i år och det märktes att jag jobbade även i november förra året. Efter fruktträdsbeskärningen började jag med vårstädningen.

     

    1 april

     

    Blåsigt med kalla sydvindar. På morgonen flyttade jag sockertoppsgranen som stod vid personalingången till slänten vid hotellet. Där den stod ska elskåpet placeras.

    Fortsatte sedan med beskärningen och gjorde klart den idag. Äppleträdet vid lilla landet nedanför Gula villan, beskar jag hårt i skålform. På hemvägen handlade jag såjord och fröer vid Plantagen i Botkyrka.

     

    2 april

     

    Snöväder och hård blåst. Försår alla sommarblommor. Städar först blomsterrummet i slottet där jag driver upp blommorna. Bredsår alla sorter för att senare skola om.

     

    7 april

     

    Städade parken från grenar som blåst ner efter helgens storm. Någon minusgrad. Vi har tagit bort ett dåligt päronträd på stora gräsytan och eken som stod under den stora asken mot sjön. Vi kör även bort ris från fruktträdsbeskärningen.

     

    8 april

     

    Krattar grusgångarna – J drar ut gruset med traktorns plogblad. Krattar grus från gräsytornas kanter. Minusgrader och blåst. Sågar bort några gamla syrengrenar vid entrén. Tar in björkris till slottet.

     

    9 april

     

    Den iskalla vinden fortsätter att kyla ner slottsträdgårdsmästaren. Fortsätter att kratta grus från gräskanter. Planterar om pelargoner inne i slottet.

     

    10 april

     

    Ett snöoväder som ger en decimeter snö stoppar mig från att fortsätta med vårjobben, så jag väljer att stanna hemma. Med sommardäck på bilen vill jag inte riskera något.

     

    14 april

     

    Efter en kall morgon blir det en underbar vårdag. Jag planterar påskliljorna urnorna på borggården och vid parkeringen. Sedan går hela dagen åt till att sopa alla gångarna från sand.

     

    15 april

     

    En varm vårdag. Gjorde ordning planteringarna runt slottet.

     

    16 april

     

    Vårstädar allén.

     

    20 april

     

    Påskdagen – åker till Engsholm för att vattna sommarblomsådden.

     

    22 april

     

    Vi ställer ut alla trädgårdsmöbler. Sol och 20 grader varmt. På hemvägen stannar jag vid Plantagen i Södertälje och vid Zetas trädgård för att titta på parkrododendron till plantering vid hästkastanjen. Vi satt ute och åt på lunchen för första gången i år.

     

    23 april

     

    Börjar skola om lejongapen i blomsterrummet. Sedan fortsätter jag med vårstädningen ner mot hotellet och krattar ur rosenplanteringarna i rondellen. Gör även i ordning häggplanteringen, där harar eller rådjur har ätit av dvärgsyrenen. Pingstliljorna har knoppar.

     

    24 april

     

    Fortsätter vårstädningen vid hotellet och blir åter besviken, då vilda djur har förstört växter. Tittar på nya växter till den nya släntdelen.

    Planterar några perenner från min plantskola i den nya släntdelen – perenn förgätmigej och liten flocknäva.

     

    25 april

     

    Kall morgon men solen värmer fram på dagen. Planterar liljelökar på borggården. Fortsätter skola sommarblomsplantorna, lejongap, blåsalvia och daggsalvia. Tar ner dahlialökarna från vinden och byter en del jord och börjar vattna.

     

    28 april

     

    Skolar om sommarblomsplantorna hela dagen. Äntligen regnar det, denna torra vår då grundvattennivåerna är extremt låga.

     

    29 april

     

    Det regnar hela dagen. Planterar en Clematis macropetala i trapp-planteringen. Sår gräs runt det nyplanterade rhododendronen  vid parkeringen.

    På eftermiddagen fortsätter jag att skola om sommarblomplantorna.

     

    30 april

     

    Vi planerar för den blivande dammparken vid ladan. Jag fortsätter att skola sommarblommorna, bl.a. 650 st. lejongap.

    Vi får besök av en person från riksantikvariet som letar historia från medeltiden.

     

    6 maj

     

    Det har regnat hela dagen och jag har eldat vid den blivande damm-parken.

    Planterade en del perenner i perennslänten.

     

    8 maj

     

    Gjort ordning stora trädgårdslandet. I höstas lade vi på ny kompostjord. Röjer sly vid slänten från reningsverket och ner mot sjön.

    Planterar astrar i nya delen av stora slänten vid hotellet.

     

    12 maj

     

    En deppig dag i parken – rådjur, harar och sork äter upp växterna för mig och vinterkylan har tagit hårt på rosorna. Bergskörsbäret vid parkeringen blommar inte lika mycket som jag tänkt mig, men jag antar att det tar några år innan den börjar blomma ordentligt – nu blommar den bara i de lägsta grenarna. Jag antar att den först vill växa till sig ordentligt.

    Lite väl mycket motgångar just nu, jag måste börja satsa på härdiga plantor som tål angrepp från de vilda djuren

    Klipper rosorna i parken och i rondellen har den mycket härdiga Bonican frusit ner hårt och två stycken har dött.

    Flyttar bort den mongoliska nävan till nya delen av slänten vid berget. Flyttar även dit ormöga till bergsväggen.

     

    13 maj 

     

    Nu har till och med löjtnantshjärtat vid trapp-planteringen vid hotellet blivit avätet av harar och även kungsängsliljan äts av. Kör på jord till gräskanter och hörn vid parkeringen och sår med gräsfrö. Gör i ordning min plantskola vid lilla trädgårdslandet.

     

    14 maj 

     

    Gör i ordning plats för rabarber i trädgårdslandet. Gödslar trädgårdslandets planteringslådor med hönsgödsel.

     

    15 maj

     

    Planterar rosen ´Stanwell Perpetural´  i slänten och sju stycken av nävan ´Patricia´, även ett elefantgräs i rondellen vid hotellet.

    Rensar slänten och börjar klippa gräs vid hotellet. Planterar små plantor av pastellakleja i släntplanteringen vi trappan och fänrikshjärtan i häggplanteringen.

    Delar jättedaggkåpor och sätter dem i plantskolan. Häggträdet vi hotellet börjar blomma, även franstulpanen ´Maja´ börjar blomma vid entrén. Tar bort de utblommade påskliljorna i urnorna på borggården.

     

    16 maj

     

    Delar julrosor och sätter i plantskolan. Sätter de utblommade påskliljorna från urnorna i slänten vid parkeringen. Klipper gräs.

     

    19 maj 

     

    Klipper gräs på morgonen. Delar perenner och sätter i plantskolan, julrosor, spansk näva, astilbe. I slänten delar jag kashmirnävan och planterar i nya delen längst bort vid berget.

    Tar en del sedum från strand till berget vid slänten vid hotellet.

    J och jag kör på jord till nya gräsvägen som går från reningsverket till slottsverkstaden. Ladans portar har kommit på plats och nu och det är inte så mycket kvar av bygget. Vi var fem stycket för att få de stora portarna på plats.

     

    20 maj 

     

    En solig dag i parken. Vi gör färdigt vägen från reningsverket. Rensar lavendeln vid hotellet från gräs som växt in i plantorna.

     

    22 maj

     

    Gjorde ordning planteringarna vid hotellet väldigt noga eftersom jag skulle ha min första trädgårdsvisning för en grupp konferensgäster (Botkyrka kommun). Det var en solig dag men just när visningen skulle börja klockan halv fyra så började det att spöregna så att gästerna ville skjuta på visningen till i morgon bitti. Jag hade förberett mig långt innan, så att det kändes lite snopet.

    Den av harar och rådjur betade vinteriberisen börjar blomma och även myskmadran vid Röda Stugan.

    Det fylldblommande fågelbärsträdet vid trädgårdslandet fick många av sina blomknoppar frusna men blommar ändå lite nu.

     

    23 maj 

     

    Idag hade jag min första trädgårdsvisning för en grupp gäster. Tyvärr hade de bara en halvtimma på sig och det var alldeles för kort tid, tyckte inte att jag hann med det jag ville säga. Vet inte om det var så många som var intresserade av trädgård, men de nöjda.

    Planterar 16 st. rosa pelargoner på borggården och vid parkeringen.

    Myllar ner kogödsel i planteringarna vid slottets entré och i buxbomsrundlarna på stora gräsytan. Planerar att så trädgårdslandet nästa vecka. VD Kerstins pappa, Åke Johansson fyller 90 år idag.

     

    26 maj 

     

    Klippte gräs som alla andra måndagsmorgnar innan gästerna kommer, så att vi slipper störa dem när de konfererar. Det kom in ett ordentligt åskväder med en hel del regn på förmiddagen. Nu tar växtligheten fart ordentligt, det är så frodigt och grönt.

    Kör ut en del sommarblomsplantor till lådorna uppe vid villan, där de täcks med fiberduk över natten. Blomsterobak, daggsalvia och pysslingkrage bl.a.

    Sår den nya gräsparkvägen från reningsverket till ladan.

     

    27 maj

     

    Sår sommarblommor vid personalplatsen, snokört och ringblommor. Planterar ut pelargonerna på terrassen och vid paviljongen. På terrassen är det 14 urnor med två laxrosa i varje.

    Jobbar över och börjar göra ordning i trädgårdslandet för sådd i morgon. Får ont i ryggen, sover kvar och får en sömnlös natt.

     

    28 maj

     

    Skrapar ogräs på terrassen på morgonen. Börjar så sommarblommor och en del grönsaker i trädgårdslandet, men det är ännu lite för kallt i jorden för bönor och zucchini, så jag avvaktar till nästa vecka. Det är taklagsfest vid slottsverkstaden.

    Upptäcker att även lavendeln har fått svåra skador efter vintern och de vill inte sätta skott som vanligt på de gamla stammarna så att jag är tvungen att klippa ner dem helt vid stora gräsytan och de mesta vid trappan vid hotellet. Däremot får de vara orörda runt häggplanteringen, gjorde ju en vanlig beskärning tidigare. De ser lite bättre ut där även om de inte är lika fina som vanligt.

    Gräset har växt otroligt den här veckan och jag har klippt två gånger. Nu är det långledigt i fyra dagar, men jag måste åka till parken någon dag för att vattna sommarblomsplantorna. Hoppas att kunna plantera ut dem nästa vecka. Sorken verkar ha flytt från släntplanteringen – de tycker väl att jag stör dem för mycket med mitt grävande och rensande.

     

    1 juni

     

    Det är söndag, men jag planterar ut de flesta sommarblommor som jag drivit upp under våren. Det är ett jobb som tar tid och jag är helt slut när dagen är över. Sover kvar till måndagen.

     

    Stark sol och det blåser ganska mycket när jag planterar och det är ju inte ett idealiskt förhållande, men ingen kyla eller nattfrost i sikte. De som verkar ta mest skada av den heta solen är blomstertobaken med sina stora blad.

     

    Planterar 225 plantor med lejongap på borggården. De är så svaga och mår inte heller så bra av den heta solen.

    Liljorna som jag planterade i gavelplanteringen på borggården har börjat komma upp, planterar dockkrage i ytterkant.

     

    I buxbomrundlarna på stora gräsytan planterar jag tolv vita lejongap i varje. Även i rosenplanteringen nedanför trappan planterar jag vita lejongap mellan rosorna.

     

    2 juni

     

    Väldigt mycket att göra nu. Klipper gräs, vattnar stora trädgårdslandet, planterar resten av sommarblommor, sår färdigt i trädgårdslandet och planterar sommarblommor där.

     

    3 juni

     

     

    Fotograf Johan Norin var här och fotar för det stora projeket att dokumentera ´´En dag i Sverige´´ . Under den här dagen samlades över 3 800 fotografer för att dokumentera en dag i Sverige. 24 000 bilder skickades in till juryn. Urvalet resulterade i boken En Dag I Sverige.

     

    Stressig dag då parken ska vara extra fin, eftersom det kommer en internationell grupp som ska konferera ikväll och i morgon. Gör snyggt i alla planteringar, krattar gångarna, finstädar borggården. Mina sommarblomsplantor ser inte så bra ut, stekta av den starka solen och lite trasiga av hård vind. Värst mår lejongapen på borggården och jag lider av att inte kunna driva upp dem på rätt sätt i ett växthus och kunna plantera ut krafitgare plantor.

     

    Maskinisten ´Bamse´ är här och börjar planera runt slottsverkstaden och för att gräva dammen.

     

     

     

    4 juni

     

    Sommarblommorna ser fortfarande inte bra ut men kanske att en hel del kan klara sig.

    Rensar gångarna i trädgårdslandet. Vattnar slänten vid hotellet. Planterar en vinranka vid personalplatsen - Zilga.

    Vi bär ut möbler från terrassen till borggården där gästerna ska äta på kvällen.

     

    5 juni

     

    Kastanjeträdet vid parkeringen blommar för första gången sedan det planterades för 15 år sedan. Dammen har grävts och det ser väldigt fint ut. Den blir i största laget kanske och jag undrar hur det kommer att bli med vatten. Just nu är det torrperiod, men det blir nog  bättre när det börjar regna.

    Buskpionen började blomma med sina enorma blommor idag. Lite synd nu när kommer först på tisdag igen – blomningen är kort och det kanske inte är så många som får uppleva den i år. Men jag njuter av den vackra blomningen.

    Jobbade över till åtta på kvällen och känner mig mycket sliten nu. Salladen har börjat grott i landet.

    Vi tar bort det trasiga gamla staketet runt lilla trädgårdslandet nedanför villan. Det är inget land längre utan jag klipper gräs där i stället. Det som är kvar är de tre lådorna där jag driver upp delade perenner.

     

    6 juni

     

    Vattnar allting inför tre dagars pingstledigt. Det är torrt i jorden, då det inte regnat på länge. Soligt och blåsigt. Planterar tomatplantorna i de urnor där de ska växa i sommar, men tar inte ut dem ännu. Ska avhärda dem nästa vecka.

    Planterar blomkorgen till terrassen. Bakopa, stjärnlobelia, en vit pelargon, blå Surfinia och helicrysum.

     

    9 juni 

     

    Det är annandag pingst, men jag åkte till jobbet för att klippa gräs och se över sommarblommorna. Det hade regnat så att jag behövde inte vattna. Det blåste ordentligt och en del av pelargonernas blommor på terrassen blåste av. Sov över.

     

    10 juni 

     

    En stressig dag denna stressiga tid. Sätter upp stöd för pionerna som snart går i blom. Binder även upp aklejorna nedanför terrassen, aklejorna har verkligen förökat sig där. Fortsätter att binda upp mjölkklockorna i häggplanteringen vid hotellet. Dit flyttar jag senare de myskmadror som fanns kvar i stora slänten som var en alldeles för solig plats för den skuggväxten.

    Rensar trädgårdslandet och sår sallad en andra gång. Börjar härda av tomatplantorna.

    Vi tar ut Agaven på borggården. K hade lyckats få tag på uppdrivna lejongap, 130 st. som jag planterade runt mina egna uppdrivna som är så svaga. Det blev mycket fint och nu känns det bättre.

    I rondellen har harar eller rådjur ätit av alla rosenknoppar på Bonican.

     

    12 juni

     

    Trädgårdsmästaren har fått en muskelsträckning i vaden och åker till akuten – vila några dagar. Men innan dess hinner jag plantera entréplanteringen med sommarblommor.

     

    15 juni

     

    Det är söndag men jag åker till parken och jobbar, så att jag slipper måndagsstressen. Börjar med att vattna lejongapen på borggården samtidigt som spridaren får gå i trädgårdslandet.

    Klipper allt gräs. På kvällen när jag vattnar och plockar lite i slänten vid hotellet kommer två rådjur och kliver in i slätplanteringen och ska börja beta, men när de får syn på mig försvinner de. Känns fortfarande lite tråkigt i parken då så mycket misslyckas, men nu börjar det i varje fall blomma i planteringarna vid hotellet – så dags nu när anläggningen stänger för semester. Det är sent i år och just nu börjar lilla flocknävan blomma.

     

    16 juni

     

    Kanthugger planteringar och rensar rosenplanteringarna i rondellen. Rensar de övriga planteringarna vid hotellet. Planterar vit tobak i trädgårdslandet.

    Bygget av vår slottsverkstad är färdigt.

     

    18 juni

     

    Klippte den stora syrenhäcken. Började klippa ängarna.

    Vissa bönplantor i trädgårdslandet vill inte riktigt växa som de borde.

    I den delen av släntplanteringen som jag gjorde ny förra året, utvecklas växterna bra trots angrepp från rådjur och harar. Den vackra nävan ´Patricia´ har blivit aväten, men bara vissa plantor, den blommar vackert nu. Utökade beståndet av den ljusgula trädgårdsirisen och planterade även en grupp med spansk näva som jag delat och drivit i några veckor i min plantskola.

    Dammen vid ladan har grävts djupare, ca. 1,5 meter.

    Eftersom allt blommar sent i år, mellan en och två veckor senare än normalt, så har ännu inte pionerna mot sjön (sett från terassen) börjat blomma.

     

    19 juni

     

     

    Stänger in Bonicarosorna i rondellen med gallergrindar – då blir det helt omöjligt för djuren  att nu komma åt knopparna. Stänger även in släntplanteringen med lina, både nertill och på ovansidan.

    Den övriga personalen går på semester och regnet vräker ner.

     

    23 juni

     

    Klipper allt gräs, även ängsmattorna. Parken var mycket vacker idag, det var helt stilla och solen sken. Nu blommar det ordentligt i planteringarna och ingen mer än jag ser det. Stanwell Pertetual-rosen nedanför borggården blommar fantastiskt, ännu en gång – det är min absoluta favoritros.

     

    24 juni

     

    Har fått en idé att ta bort en del jättedaggkåpa i stora slänten, är ganska trött på dem och färgen passar illa mot den starkfärgade lilla flocknävan som blommar samtidigt. Band upp mjölkklockor och rosenmalvor.

     

    Senare:

    Nu har jag varit ute i regnet och flyttat bort hela det nedre beståndet av daggkåpan. Ska plantera det i plantskolan för att senare eventuellt använda dem runt dammen. Det var befriande att få bort dem då det limegula tog över alldeles för mycket. Flyttade fram fem plantor av Nepeta ´Six Hills Giants´ och i morgon ska jag gräva ner några stora stenar på platsen. Gödslar sommarblommorna i planteringarna med Algomin.

     

    25 juni

     

     

    Efter en regnig och blåsig natt låg de höga perennerna efter marken, de som var uppbundna hade vikt sig över snöret. Solen började värma och allt blev mycket vackert. Klippte måbärsbollarna nedanför terassen. Kör några stenar till släntplanteringen. Lägger dem vid platsen där jag tagit bort daggkåpan. Planterar där blå iris från planteringen vid utsiktsberget och några plantor silverarv och även fem nepeta. Det blev mycket bra tycker jag, skönt att slippa se så mycket jättedaggkåpa. Plockar rabarber och fryser in.

     

    26 juni

     

     

     

    Slår marken från allén in mot dammen och upp mot vattenverket. Det var mest brännässlor och hallonsnår. Trimmar även runt träden i parken.

    Binder upp alpclematisen vid hotellet.

    Med risk att låta som Hannu i Gröna Rum, så måste jag beskriva en del av släntplanteringen som jag tycker att jag fått ihop riktigt fint. Blandningen av den ljusrosa portlandrosen Isac Portier, den mörklila kranssalvian, kungsnävan och stäppsalvian är helt strålande. Ljusrosa och mörklila är just nu min favoritkombination.

     

    30 juni

     

     

    Det såg fint ut efter helgen och det hade regnat ordentligt så att jag slapp vattna. Det blev gräsklippning i stället. Stanwell Perpetualrosen som blommade så hysteriskt förra veckan har lugnat sig betydligt och nedanför låg drivor av vita rester. Pionerna är mitt i blomningen och är så tunga nu, jag har lite svårt för dessa tunga gräddbakelser när det har regnat.

     

    1 juli

     

    Grått väder. Klipper små gräsmattorna runt slottet. Gasar sork i släntplanteringen med karbid. Kärleksörten har blivit aväten av harar och jag har nu täckt dem med hönsnät. Även de nyplanterade höstastrarna i slänten har än en gång blivit avätna. Antagligen av harar.

    Börjar rensa trädgårdslandets rosenplantering efter staketet som är fylld med små brännässlor. Lade på kompostjord där i höstas som tydligen var fylld av frön eller rotbitar.

     

    2 juli

     

    Rensar trädgårdslandet hela dagen. Tar bort blasten från tulpanerna och rensar miljoner små bränn-nässleplantor som kom av kompostjorden vi lade på i höstas. Det bränner på trädgårdsmästarens händer ikväll. Det går inte att ha handskar på sig då plantorna är så små. Sätter upp stöden för luktärt. Gödslar rosorna vid trädgårdslandet med algomin. Gödslar pumpor, squash och luktärterna med hönsgödsel.

     

    3 juli

     

    Regn hela dagen. Klipper gräs. Rensar planteringarna runt slottet och börjar vid hotellet. Gödslar nya rhododendron vid parkeringen med rhododendrongödsel. Gödslar heliotropen vid borggården.

     

    7 juli

     

    Rensar alla planteringar vid hotellet. Får besök av min kära dotter, min mor, syster Ingmarie och systerdotter Therese. De kom klockan ett och vi gick runt i parken och fikade vid strand.

    En solig dag.

     

    8 juli

     

     

     

    Klipper gräs på morgonen. Det känns som om parken hämtar andan nu inför sensommar och höstblomningen. Lejongapen på borggården har blommat sitt första flor och jag har klippt av fröställningarna. I stora slänten tar jag bort en del av lilla flocknävan som dominerar för mycket nu tycker jag, börjar nästan lessna lite på den, tycker nog att den är finast i halvskugga eller skugga under buskar. Men samtidigt så är den en mycket bra marktäckare. Jag är kluven! Stekande sol idag.

     

    14 juli

     

    Det hade regnat en del i helgen, men jag vattnade ändå trädgårdslandet och sommarblomsplanteringarna. Klipper stora gräsytan som växer kraftigt i år. Klipper buxbomen vid stora ytan och rensar planteringarna där. De vita lejongapen börjar blomma i rundlarna och ser väldigt fina ut, det kommer nog att bli mycket bra senare när de får lysa vitt i augustikvällarna senare.

     

    16 juli

     

    Sommarhetta i Sverige och det är 30 grader här ute. Jobbade hårt på morgonen då jag trimmade stora ytor. Vattnar. Det blir så väldigt bra med de vita lejongapen (Halvhöga) som jag planterade i buxbomsrundlarna på stora ytan.

     

    18 juli

     

    Den 30 gradiga värmen fortsätter. Vattnar! Klipper gräs.

    Sätter stöd (bambupinnar) runt buxbomsrundlarna med de vita lejongapen. De blommar fint nu och hela borggården blommar som aldrig förr av lejongap, blomstertobak, daggsalvia, pysslingkrage, heliotrop och liljorna som kommer att blomma nästa vecka.

     

    21 juli

     

    Hettan fortsätter och jag vattnar vidare på morgonen, främst trädgårdslandet och alla sommarblommor. Sedan klipper jag rådhusvinet på borggården och vildvinet vid flygeln.

     

    22 juli

     

    Klipper allt gräs och slår med trimmer vid bastun, slänten vid hotellet och vid den nya parken.

     

    23 juli

     

     

     

    Gör rent fontänen på slottsväggen. Trimmar terrassen och blåser med lövblåsen. Rensar vid personalplatsen. Börjar rensa trädgårdslandet.

     

    24 juli

     

    Slutspurten innan semestern. Tar bort de stora stängslet, 36 stycken gallergrindar för Bonicarosorna vid rondellen och rensade där. Tar även bort stängslet runt stora perennslänten. Klipper stora häcken för andra gången i år. Sätter stöd för växter på olika platser i parken. Rensar alla planteringar vid hotellet. NU GÅR JAG PÅ SEMESTER I TVÅ VECKOR!

     

    12 augusti

     

     

    Då är trädgårdsmästaren tillbaka i slottsparken igen och igår ordnade jag med alla sommarblommor och klippte gräs. Entréplaneringarna vid slottet var mycket vackra med färgerna vitt, blått och lila. Idag har jag rensat gångar.

     

    13 augusti

     

    Vattnar på morgonen denna torra sommar. Rensar lejongapplanteringen på borggården klipper ligusterhäcken. Fortsätter att rensa gångarna runt slottet.

     

    15 augusti

     

     Det manchuriska valnötsträdet som planterades 2001, växer bra.

     

    Idag gör jag i ordning trädgårdslandet. Skördar brytbönor, vaxbönor, zuccini och rabarber.

    Det regnar äntligen.

     

    18 augusti

     

    Rensar planteringarna vid hotellet.

     

    20 augusti

     

     
     
     

    Vattnar.

    Planterar perenner vid hotellet. Plockar in Transparente Blanche.

     

    21 augusti

     

    Beskär nedhängande grenar på lindarna i allén.

     

     11 september

     

    En sorglig dag då vår utrikesminister Anna Lind blev mördad. Vi hissar flaggan på halv stång.

    Stammar upp almen vid villan. Krattar gårdsplanen framför ladan, massor med spik efter snickarna. Vattnar perennslänten vid hotellet.

     

    15 september

     

     

     

    Kantskär parkeringarna mot hotellet. Får besök av Barbro som är trädgårdsmästare vid Hörningsholm och har tidigare varit vid Tullgarn. Hon hade med sig två studenter från Öknaskolan. Dom ville titta på parken. Caroline och Karl Bonde ska tydligen göra ordning de två planteringarna som är vardera 200 meter långa.

     

    16 september

     

    Kantskär klart parkeringarna mot hotellet och vid Röda Stugan. Lejongapen på borggården blommar väldigt fint nu.

     

    1 oktober

     

     

    Börjar slyröja vid parken nedanför ladan.

     

    6 oktober

     

     

     

    Vi tar in trädgårdsmöblerna. Klipper gräs, antagligen för sista gången i år. Astrarna som jag planterade i slänten vid hotellet hinner inte gå i blom och jag planerar att sätta dem någon annanstans där det är mer sol.

     

    7-9 oktober

     

    Bergskörsbär - Prunus sargentii

     

    Vi börjar anlägga gräsytorna runt ladan. Material har vi upplagt från början av bygget.

    På borggården blommar lejongapen finare än någonsin och  även i buxbomsrundlarna på gräsytan blommar de vit lejongapen mycket fint trots flera frostnätter. Bergskörsbäret vid parkeringen lyser i rött.

     

    14 oktober

     

     

    Blåser löv på morgonen, hård nordan gör att löven blåser mot sjön. Tack för det!

     

    16 oktober

     

     

    J och jag fäller den minde av de två balsampopplarna vid parkeringen. Dessutom fäller vi ungefär 10 st. halvstora björkar och aspar bakom kastanjeträdet.

     

    21 oktober

     

     

     

    Vi lägger grus på vägarna runt ladan, men lägger först en tre meter bred fiberduk, sedan ca. fem centimeter samkross 0-32. Därpå väggrus.

     

    Tar bort allt från trädgårdslandet. Tar bort sommarblommorna vid entrén.

     

    24 oktober

     

    Det har varit en kall natt -10 grader och idag föll de flesta löv av träden. Klippte ner pionbladen.

     

    Adjö slottsparken. Vi ses i vår!


    Gödsel

    Dags att förbättra jorden i trädgårdslandet och då är det brunnen kogödsel som gäller för att få en bättre struktur på jorden. Tog bort allt ur landet utom Mangold och en del sommarblommor. Värmen fortsätter och det har ännu inte varit någon nattfrost.
    Jag har gått sönder i höft och rygg och vilar några dagar nu.


    Värmen



    Veckan som gick var som en sommarvecka med kalla morgnar. Tycker om de här kyliga morgnarna i oktober när dimman ligger över åkrar och ängar...när vattnet är stilla. En morgon gick jag ner till bryggan och mötte gryningen. Ett svanpar gled förbi i det stilla vattnet och jag så bort mot grannslottet på andra sidan viken. Det var tyst och jag frös lite. Ett lastfartyg gick in mot hamn.
    15392-819
    Inte mycket att berätta om trädgårdsmästarens arbete just nu. Slår med trimmer i utmarkerna kring slottsparken...röjer sly och högt gräs för att ge plats för vårfloran och för att skapa öppna landskap. Det känns i ryggen efter en dag med trimmer hängande på sig. Använder helgen till vila. Läser Lundells ´´Värmen´´ lyssnar på Lundells ´´Lazarus´´......väntar på fotbollen mellan Kroatien och Sverige.

    Då värmen stannar kvar hos oss längre än vanligt i år så blommar det riktigt fint fortfarande. Lejongapen som jag tjatat om är som finast nu och mina perennplanteringar är vackert höstiga med starka färger i orange och rött.
    Nästa vecka ska jag göra ordning i trädgårdslandet. Ta bort det som är kvar i lådorna och gräva om jorden. Vi väntar in kogödsel till parken som jag kommer att fräsa ner.
    Känns både sorgligt och skönt att växtsäsongen lider mot sitt slut. Alltid skönt att avsluta ett arbete.....och att längta till våren. Nästan så att jag känner känslan i april då vårfåglarna håller konsert i parken....när lärkan sjunger högt över åkrar och ängar.....när det doftar jord.....när det börjar spira i planteringar och då backarna fylls av blå- och vitsippor.....då man har sommaren framför sig.

    Höst

    Nu ska snart parken somna in för i år och trädgårdsmästaren ska bädda in känsliga växter så att de klarar vinterkylan. Hoppas på mycket snö som skyddar framför allt perenner. Det är viktigt att skydda stammar på nyplanterade träd och vissa buskar med hönsnät för att inte rådjur och harar ska gnaga sönder barken och äta av grenar.
    Sommarblommorna i parken blommar fortfarande fint denna varma höst. Lejongapen i entréplanteringarna är mycket fina nu...de betades ju av hela tiden av harar under sommaren. Det har gjort att de nu buskiga och blommar nu fint. Daggsalvian som egentligen blivit lite för hög är vacker och heliotropen är en favorit.
    Planerar redan för våren då jag slår våra vackra vitsippsbackar med trimmer för att inte sly ska skymma sipporna i vår.

    Löven börjar falla från ask, lind och lönn och jag håller vägar och gångar rena. Nästa vecka ska jag ta in änglatrumpeterna som blommat fantastiskt i år, även agaven och fuchiorna på stam ska tas in.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails