• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Skönt

  Skönt att det är höst snart. Trivs i de klara höstdagarna...trivs i de mörka kvällarna....luften är lätt att andas och man tänker klart.

  Vackraste arbetsplatsen

  Just när solen bröt igenom de tunga molnen som legat över parken hela förmiddagen.....tänkte jag att detta måste vara den vackraste arbetsplatsen man kan ha. Alla blommor började lysa som aldrig förr och den frodiga sensommargrönskan bäddade in parken. Trädgårdsmästaren kant-skar gångar för att göra parken prydlig.

  Morgonen började dock i ett rasande tempo. Maskiner kördes så att morgonlugnet försvann fullständigt. Lövblås på terassen och på gångarna. Grästrimmer runt omkring vid slottet och så gräsklippning. Allt utförs tidigt varje måndagmorgon. Alla andra tider i veckan skulle gästerna störas av maskinljud. Vi försöker in i det längsta skapa en lugn tillvaro för gästerna.

  Hemresan var inte kul....rånet i Hallunda gjorde att köerna var oändliga....nästan! Det tog många timmar att komma hem.

  Mjölkklocka

  En av de vackraste perennerna. Blommar nu andra gången efter att ha blivit klippta då de blommat ut första gången.

  Ännu en vinvinst

  Bara för ett par månader sedan vann jag första pris i vinlotteriet på jobbet.....idag vann jag  igen!
  Fick hålla mig undan för arbetskamraternas blickar.....
  Hörde Cardigans nya singel på hemvägen och Nina Persson berättade att det låter lite skramligare och spretigare än vanligt och det stämde.....men det lät intressant. Eller så är det så att jag alltid faller för Ninas röst. Jag har tre favoritsångerskor i Sverige: Sophie Zelmani, Anna Ternheim och Nina Persson.....finns väl fler som jag inte kommer ihåg nu kanske.
  Har arbetar i parken tillsammans med rådjur, ekorrar och igelkottar....hararna har jag inte sett på två dagar. Antagligen har de återvänt till skogarna för att samla kraft för kommande attacker mot parken.

  Transparante Blanche

  Plockade in de sista äpplena från Transparate Blanche-trädet. Nu väntar vi på Signe Tillisch.
  Vindruvorna börjar försiktigt att skifta färg och jag hoppas att de hinner mogna i år. Körsbärstomaterna börjar bli också bli färdiga. Bönorna i trädgårdslandet skördas och salladen växer helt galet.
  Haren bor kvar i gravarna (entréplanteringarna) där han har frukost, lunch och middag. Vars är harpesten?

  Den perfekta trädgården

   Vill vara i en perfekt trädgård utan angrepp från det vilda, insekter, svampsjukdomar eller väderlek som förstör.....bara för att se hur det skulle se ut om allt lyckades....det man planerat och planterat. Bara för några månader.....

   

  Parken gjorde allt för att jag skulle känna mig välkommen tillbaka efter två veckors vila. Vattnet låg spegelblankt och solen sken över allt det vackra. Trots det så längtar jag tillbaka till Gotland så oerhört.

  Efter att ha överblickat trädgården kom stressen över mig igen....överallt krävs arbete för att få ordning på i planteringar mm. Dagen började som alla måndagar med att vaktmästaren och jag klipper gräs halva dagen. Det växer frodigt nu och vissa gräsmattor måste klippas två gånger i veckan.

   

  Efter lunch började jag snygga till sommarblomsplanteringarna. Mina entréplaneringar (gravarna) såg inte ut som jag tänkt mig. Haren fortsätter att äta knoppar av Lejongapen och kantväxten Dockkragen hade nästan helt gått ut. Annars blommade Daggsalvian bra men blev lite väl hög i år och Heliotropen är alltid vacker och doftar gott.

  På borggården fortsätter problemet med lejongapen i år. Problemen är att hararna äter av knopparna så att de inte hinner slå ut, tror att de bevattnas för mycket och det behövs bättre förhållanden för att driva upp dem på våren. Att sätta ut de små taniga plantorna i de frostkänsliga tiderna i början av juni är en chansning. Tänk att få driva dem i ett växthus och plantera ut stora exemplar som kan stå emot våra tuffa vårar.  

   

  Att glädjas åt är att den vita Blomstertobaken lyser upp lite här och där. De vita Paradisblomstren funkar bra. Bland perennerna är jag mycket glad åt att den vackra Mjölkklockan blommar om nu efter nedklippning i juli. Kranssalvian blommar vidare. Ska granska de stora perennplanteringarna i morgon.

   

  Lindarna har fällt sina frökapslar och vägarna i parken ser höstlika ut ....ska kratta vägarna i veckan.

   

  Dagens låt:  Sad Lisa med Cat Stevens

   


  Visby i augusti

   
   
  Efter en fantastisk vecka på Gotland är jag då tillbaka i huvudstaden igen och det känns inte så bra just nu. Tror nog att jag skulle kunna bo året om i Visby. Dfinns nog ingen plats som jag tycker så mycket om. Vi bodde en bit från havet innanför murarna med närhet till botaniska trädgården (som jag inte besökte varje morgon som jag planerat, jag behövde nog ha sovmorgnar) och till torget. Rosornas bästa tid var över men här och där blommade sena rosor.
   
   
   Det lugn som jag kände på ön den här gången har jag nog aldrig upplevt. Nu väntar en vecka med massor av jobb både i slottsparken och i trädgårdar i stan.

  Fri

  Känns nästan overkligt att vara så ledig.....jag gör ingenting som jag måste och bryr mig inte om klockan eller om några bestämda planer. Den enda plan jag har är att komma med båten till Gotland på lördag. Högtrycket är beställt och alla varma kläder plus regnkläder lämnas hemma. Kommer att bo väldigt nära botaniska trädgården som jag kommer att besöka varje morgon.....om jag orkar.

  Har besökt Roslagen och släkten i några dagar....Rådmansö och Yxlan. Ätit gott på ´´Gone Fishing´´ i Norrtälje. Norrtälje är verkligen en sommarstad som nu är en mycket levande plats. Om jag besöker stan i november ser det lite annorlunda ut. Men jag gillar min födelsestad i alla lägen även om jag nog aldrig kommer att bo där igen.

  Nu ska jag titta på VM i friidrott. 


  Vila

  Nu tar trädgårdsmästaren semester ett tag....det blir Roslagen och Gotland.

  Ses i slutet av augusti.   RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails